Τη θεωρία των «παραπλανηθέντων» πολιτικών την ακούσαμε, εάν θυμάστε, για πρώτη φορά επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή. Ήταν η εποχή του σκανδάλου του Βατοπεδίου με πολλούς υπουργούς, αλλά και τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό να δείχνουν και να δηλώνουν παραπλανηθέντες από τους μοναχούς της Μονής Βατοπεδίου. Την ίδια θεωρία, του «παραπλανηθέντος» (ή κάπως έτσι) ακούσαμε χθες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην τηλεοπτική του συνέντευξη. Και το απόσταγμα της φιλότιμης, είναι η αλήθεια, προσπάθειας του Κυριάκου Μητσοτάκη να κάνει διαχείριση κρίσης (damage control που λένε και στο χωριό μου) ήταν ακριβώς αυτό.
Δηλαδή 15 ημέρες μετά το δυστύχημα, όταν μιλούσε μετά βεβαιότητας ότι δεν υπήρχε παράνομο και ύποπτο φορτίο στην εμπορική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε στα Τέμπη, αυτό το έκανε διότι είχε λάθος πληροφόρηση. Έτσι, όπως είπε, τον είχαν ενημερώσει η Πυροσβεστική και η Hellenic Train.
Συμπέρασμα: Αν το πόρισμα του ΕΜΠ δείξει ότι η μεγάλη έκρηξη που σκότωσε πολλούς από τους 57 δεν συνέβη από τα λάδια του τρένου, αλλά από κάτι άλλο, τότε η εταιρεία που διαχειρίζεται τον σιδηρόδρομο θα λογοδοτήσει και ποινικά.
Πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη, μια στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης και μια δικαίωση του αγώνα 2 ετών των οικογενειών που το φώναζαν δυνατά, αλλά κανείς δεν άκουγε. Κατά τα λοιπά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε φανερά εκνευρισμένος και απολογητικός, αλλά και αυστηρός και με μια ξεκάθαρη προσπάθεια να συμπαρασταθεί στους συγγενείς των θυμάτων, ως πατέρας, για όλα όσα έγιναν. Ενδιαφέρον έχει η απάντησή του για το αν θα γίνει ανασχηματισμός: «Δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές μου», είπε, όμως, όπως γνωρίζουμε, στην πολιτική ο χρόνος είναι σχετικός…
***
Από το «Ελλάς- Γαλλία Συμμαχία» στις εξηγήσεις για τους Meteor
Ήταν το γνωστό το σύνθημα «Ελλάς- Γαλλία- Συμμαχία» με το οποίο τόσο οι Γάλλοι, όσο και οι Έλληνες περνούσαν σε μια άτυπη ξεχωριστή στρατιωτική συνεργασία. Έως και συμφωνία αμυντικής συνεργασίας υπέγραψαν οι δύο χώρες, κάτι που σημαίνει ότι εάν μια χώρα δεχθεί επίθεση η άλλη θα σπεύσει στρατιωτικώς να την βοηθήσει. Και ετοιμαστήκαμε να στείλουμε και ελληνικά στρατεύματα στο Σαλέχ, να βοηθήσουμε τους Γάλλους συμμάχους, παρά τις κραυγές αντίρρησης σύσσωμης τη αντιπολίτευσης. Οι Γάλλοι στην κρίση του Orus Reis, όταν Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στα πρόθυμα πολέμου, μας έστειλαν εδώ στις θάλασσές μας το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», φορτωμένο με Rafale και με αυτούς τους τρομερούς πυραύλους Meteor, που δεν είχαν οι Τούρκοι και άλλαζαν τα δεδομένα στο Αιγαίο.
Και όταν οι Αυστραλοί τους πούλησαν και εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να αγοράσουν αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια, ο Μακρόν στενοχωρήθηκε πολύ, μα πιο πολύ στενοχωρήθηκαν οι γαλλικές πολεμικές βιομηχανίες που έχαναν μια δουλειά δισεκατομμυρίων. Αλλά είπαμε «αμυντική συνεργασία», και «Ελλάς- Γαλλία- Συμμαχία» και σπεύσαμε να αγοράσουμε μεταχειρισμένα και καινούργια Rafale, καθώς και τρεις φρεγάτες Belh@rra, με πρόθεση να αγοράσουμε άλλη μία. Η αλήθεια είναι τις χρειαζόμαστε, όπως χρειαζόμαστε και τα Rafale με τους πυραύλους Meteor. Αυτός ο πύραυλος μεγάλους βεληνεκούς και ακριβείας άλλωστε έκανε τα μαχητικά να ξεχωρίζουν από τα άλλα. Και τότε όταν είχε υπογραφεί η συμφωνία, η Γαλλίδα, τότε υπουργός Αμύνης Φλοράνς Παρλί δεσμεύτηκε (όχι όμως δυστυχώς γραπτώς αλλά προφορικά), ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει η Γαλλία Meteor στην Τουρκία, που απειλούσε την Ελλάδα, που ο Ερντογάν έλεγε ότι θα μας έρθει ξαφνικά μια νύχτα.
Από τότε όλα κύλησαν ομαλά και συμμαχικά με την Γαλλία. Ο Μακρόν ήλθε στην Ελλάδα, ο Μητσοτάκης πήγε στο Παρίσι, η Παρλί μας έστειλε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου τα γαλλικά Rafale, το «Σαρλ ντε Γκωλ» πραγματοποιούσε ασκήσεις στο Αιγαίο (και στην Κρήτη), τα Rafale (μαζί με τους φονικότατους πυραύλους Meteor) άρχισαν να προσγειώνονται στην Τανάγρα, το ένα μετά το άλλο, η Belh@rra, να ρίχνεται στο νερό και όλα έμοιαζαν ωραία και φιλικά ακόμα και όταν τους δώσαμε την Ολυμπιακή φλόγα, όταν μας τίμησαν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι πιο παρατηρητικοί πρόσεξαν ότι ο Μακρόν ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα παραστεί στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας δεν ήρθε, με μια περίεργη δικαιολογία ότι είχε περιοδεία.
Από τότε όμως κάποια πράγματα άλλαξαν. Τι είχε συμβεί; Κατά μία εκδοχή επειδή η Ελλάδα αρνήθηκε να στείλει στρατιώτες στην Δυτική Ουκρανία, όπως ήθελε ο Μακρόν. Ή ακόμα επειδή η Ελλάδα, αντί να αγοράσει και άλλα Rafale προτίμησε τα αμερικανικά F-35 που είναι και πέμπτης γενιάς και αόρατα. Έτσι φθάσαμε στο σημείο να υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Γάλλοι προτίθεται να πουλήσουν στους Τούρκους πυραύλους Meteor, που μπορούν να φέρουν τα Eurofighters, όταν τα αγοράσουν.
Γιατί όμως το έκαναν αυτό οι στρατηγοί σύμμαχοί μας οι Γάλλοι; Για τα λεφτά, ειπώθηκε. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Όταν αμέσως μετά την μεταπολίτευση μας έπεισαν να αγοράσουμε τα Mirage F-1, πρόσφεραν ως αντιστάθμισμα την αγορά ελληνικών παπουτσιών, πράγμα που δεν έκαναν ποτέ. Και ας προτιμήσαμε τότε το γαλλικό έγχρωμο σύστημα στην τηλεόραση από το γερμανικό. Επειδή ο Ζισκάρ Ντ΄Εσταίν παραχώρησε το αεροπλάνο του να έρθει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά την πτώση της χούντας.
![](https://www.tovima.gr/wp-content/uploads/2025/01/29/meteor2.jpg)
***
Οταν ο Τούρκος υπουργός υποδέχεται τον Έλληνα ομόλογό του κρατώντας… καραμπίνα
Λένε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρασαν σε άλλο επίπεδο. Σε ποιο όμως; Επειδή δεν γίνονται συχνά παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και γίνονται όμως παραβιάσεις (κάπου 2.000) των Εθνικών Χωρικών Υδάτων; Ή επειδή προβάλλονται τα «ήρεμα νερά» και οι Τούρκοι δεν ξεχνούν ούτε το αφήγημα για την «Γαλάζια Πατρίδα», ούτε τις βλέψεις τους για τα ελληνικά νησιά.. Αφήστε που καθημερινά σημειώνονται παραβάσεις του κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και οι συζητήσεις για τα Μέτρα Εμπιστοσύνης δεν προχωρούν με ρυθμό που θα ήθελαν οι δύο χώρες.
Αλλά θα πιστέψω ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις άλλαξαν όντως επίπεδο από την υποδοχή που έγινε στην Άγκυρα στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκο Παναγιωτόπουλο από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αλί Γερλικαγιά με μια… καραμπίνα. Ναι δεν διαβάσατε λάθος ο Τούρκος υποδέχθηκε τον Έλληνα ομόλογό του κρατώντας μια καραμπίνα, με φυσίγγια, έτοιμη προς δράση, την οποία εν συνεχεία δώρισε στον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Θα πρέπει τώρα όμως να βγάλει ο υπουργός και άδεια οπλοφορίας, αφού η τουρκική καραμπίνα είναι ενεργή. Αλήθεια πέστε μου πού ξανακούστηκε Τούρκος να δωρίζει όπλο σε Έλληνα γεμάτο φυσίγγια;
Η δεύτερη εκδοχή, απόδειξη, ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις άλλαξαν επίπεδο είναι ότι συνεχίστηκε η επικοινωνία των δύο υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν με κύριο θέμα τον καθορισμό ημερομηνίας για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών. Επικοινωνούν συχνά για το θέμα αυτό, αλλά ημερομηνία ακόμα δεν έχει καθοριστεί, αν και το ΑΣΣ αναβλήθηκε αρετές φορές. Όλοι πλέον ελπίζουν ότι στην επόμενη επικοινωνία Γεραπετρίτη – Φιντάν να βρεθεί μια ημερομηνία για να πάει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Άγκυρα με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο.
![](https://www.tovima.gr/wp-content/uploads/2025/01/29/panagiotopoulos-yerlikaya.jpg)
***
Θέμα ασφαλείας τίθεται πλέον για τους μετανάστες
Στο θέμα όμως της μεταναστευτικής πολιτικής μετά όσα συνέβησαν στη Συρία, αλλά και στο «αποφασίζουμε και διατάζουμε» του Προέδρου Τραμπ προς τους μετανάστες (τους οποίους αποκαλεί… εγκληματίες και τους στέλνει αλυσοδεμένους στην πατρίδα τους) όντως υπάρχει αλλαγή επιπέδου.
Μαθαίνω λοιπόν ότι σήμερα στην Πολωνία, στη σύνοδο των αρμόδιων υπουργών θα προστεθεί στην αλληλεγγύη και στην ανθρωπιστική βοήθεια και ζητήματα ασφαλείας στο θέμα των μεταναστών. Δηλαδή με δυο λόγια όταν ακούς ότι τίθεται θέμα ασφαλείας, να ξέρεις ότι επεμβαίνει και ο στρατός. Κάτι τέτοιο έκανε και ο Τραμπ και αποστέλλει πεζοναύτες στα σύνορα για να συλλάβουν μετανάστες.
***
Πόσοι τελικά χωράνε σ΄ένα πρωθυπουργικό αεροπλάνο;
Τελικά πόσους επιβάτες χωράνε στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος; Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή μαθαίνω ότι ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στα Τίρανα στην εξόδιο ακολουθία για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Αναστάσιο. Μαζί του στο αεροπλάνο θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κυριάκος Πιρρακάκης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και μερικοί παράγοντες, όπως ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Καλαϊντζής.
Θα πείτε το πρωθυπουργικό αεροπλάνο δεν χωρούσε άλλον ένα υπουργό; Για παράδειγμα τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, ο οποίος πάει στα Τίρανα με στρατιωτικό αεροπλάνο; Γιατί άραγε να συμβαίνει αυτό; Και για να μην είναι μόνος ο κ. Δένδιας, μέσα στο στρατιωτικό αεροπλάνο θα συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη!
![](https://www.tovima.gr/wp-content/uploads/2025/01/29/embout.jpg)