«Ήταν το γνωστό το σύνθημα «Ελλάς- Γαλλία– Συμμαχία» με το οποίο τόσο οι Γάλλοι, όσο και οι Έλληνες περνούσαν σε μια άτυπη ξεχωριστή στρατιωτική συνεργασία. Έως και συμφωνία αμυντικής συνεργασίας υπέγραψαν οι δύο χώρες, κάτι που σημαίνει ότι εάν μια χώρα δεχθεί επίθεση η άλλη θα σπεύσει στρατιωτικώς να τη βοηθήσει. Και ετοιμαστήκαμε να στείλουμε και ελληνικά στρατεύματα στο Σαλέχ, να βοηθήσουμε τους Γάλλους συμμάχους, παρά τις κραυγές αντίρρησης σύσσωμης της Αντιπολίτευσης», αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης. «Οι Γάλλοι στην κρίση του Orus Reis, όταν Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στα πρόθυμα πολέμου, μας έστειλαν εδώ στις θάλασσές μας το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», φορτωμένο με Rafale και με αυτούς τους τρομερούς πυραύλους Meteor, που δεν είχαν οι Τούρκοι και άλλαζαν τα δεδομένα στο Αιγαίο».

Οι δεσμεύσεις της Γαλλίας έναντι της Ελλάδας

«Και όταν οι Αυστραλοί τους πούλησαν και εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να αγοράσουν αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια, ο Μακρόν στενοχωρήθηκε πολύ, μα πιο πολύ στενοχωρήθηκαν οι γαλλικές πολεμικές βιομηχανίες που έχαναν μια δουλειά δισεκατομμυρίων. Αλλά είπαμε «αμυντική συνεργασία», και «Ελλάς- Γαλλία- Συμμαχία» και σπεύσαμε να αγοράσουμε μεταχειρισμένα και καινούργια Rafale, καθώς και τρεις φρεγάτες Belh@rra, με πρόθεση να αγοράσουμε άλλη μία. Η αλήθεια είναι τις χρειαζόμαστε, όπως χρειαζόμαστε και τα Rafale με τους πυραύλους Meteor. Αυτός ο πύραυλος μεγάλους βεληνεκούς και ακριβείας άλλωστε έκανε τα μαχητικά να ξεχωρίζουν από τα άλλα. Και τότε όταν είχε υπογραφεί η συμφωνία, η Γαλλίδα, τότε υπουργός Αμύνης Φλοράνς Παρλί δεσμεύτηκε (όχι όμως δυστυχώς γραπτώς αλλά προφορικά), ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσει η Γαλλία Meteor στην Τουρκία, που απειλούσε την Ελλάδα, που ο Ερντογάν έλεγε ότι θα μας έρθει ξαφνικά μια νύχτα».

Η ύποπτη δικαιολογία του Εμανουέλ Μακρόν

«Από τότε όλα κύλησαν ομαλά και συμμαχικά με την Γαλλία. Ο Μακρόν ήλθε στην Ελλάδα, ο Μητσοτάκης πήγε στο Παρίσι, η Παρλί μας έστειλε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου τα γαλλικά Rafale, το «Σαρλ ντε Γκωλ» πραγματοποιούσε ασκήσεις στο Αιγαίο (και στην Κρήτη), τα Rafale (μαζί με τους φονικότατους πυραύλους Meteor) άρχισαν να προσγειώνονται στην Τανάγρα, το ένα μετά το άλλο, η Belh@rra, να ρίχνεται στο νερό και όλα έμοιαζαν ωραία και φιλικά ακόμα και όταν τους δώσαμε την Ολυμπιακή φλόγα, όταν μας τίμησαν στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι πιο παρατηρητικοί πρόσεξαν ότι ο Μακρόν ενώ είχε υποσχεθεί ότι θα παραστεί στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας δεν ήρθε, με μια περίεργη δικαιολογία ότι είχε περιοδεία».

Τι άλλαξε στις σχέσεις Γαλλίας – Ελλάδας

«Από τότε όμως κάποια πράγματα άλλαξαν. Τι είχε συμβεί; Κατά μία εκδοχή επειδή η Ελλάδα αρνήθηκε να στείλει στρατιώτες στην Δυτική Ουκρανία, όπως ήθελε ο Μακρόν. Ή ακόμα επειδή η Ελλάδα, αντί να αγοράσει και άλλα Rafale προτίμησε τα αμερικανικά F-35 που είναι και πέμπτης γενιάς και αόρατα. Έτσι φθάσαμε στο σημείο να υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Γάλλοι προτίθεται να πουλήσουν στους Τούρκους πυραύλους Meteor, που μπορούν να φέρουν τα Eurofighters, όταν τα αγοράσουν».

Το κίνητρο της Γαλλίας

«Γιατί όμως το έκαναν αυτό οι στρατηγοί σύμμαχοί μας οι Γάλλοι; Για τα λεφτά, ειπώθηκε. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Όταν αμέσως μετά την μεταπολίτευση μας έπεισαν να αγοράσουμε τα Mirage F-1, πρόσφεραν ως αντιστάθμισμα την αγορά ελληνικών παπουτσιών, πράγμα που δεν έκαναν ποτέ. Και ας προτιμήσαμε τότε το γαλλικό έγχρωμο σύστημα στην τηλεόραση από το γερμανικό. Επειδή ο Ζισκάρ Ντ΄Εσταίν παραχώρησε το αεροπλάνο του να έρθει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά την πτώση της χούντας», καταλήγει ο ΒΗΜΑτοδότης.