Χοιρινό στη γάστρα με λαχανικά και αποξηραμένα φρούτα

Για ένα εντυπωσιακό Κυριακάτικο γεύμα.

Χρήστος Γρικίδης
Χοιρινό στη γάστρα με λαχανικά και αποξηραμένα φρούτα

Για ένα εντυπωσιακό Κυριακάτικο γεύμα.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

20λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

165λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 8 μερίδες

  • 2 κιλά χοιρινό σε μεγάλα κομμάτια
  • 3 φλιτζ. κόκκινο κρασί Syrah
    ή Μαυροδάφνη
  • 2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κόκκους μπαχάρι
  • 4 καρότα σε μικρά καρέ
  • 3 κρεμμύδια κομμένα σε 4 κομμάτια
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 πράσο σε μικρά κομμάτια
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 10 πατάτες σε μεγάλους κύβους
  • 14 κάστανα βρασμένα και
    καθαρισμένα
  • 12 ξερά σύκα κομμένα στη μέση
  • 12 δαμάσκηνα αποξηραμένα,
    απύρηνα και κομμένα στη μέση
  • 150 γρ. μαύρη σταφίδα
  • 1 μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς
    (αμύγδαλο, κάσιους, καρύδι)

Εκτέλεση

  1. Από την προηγούμενη μέρα, πλένουμε το κρέας, το στεγνώνουμε και το βάζουμε σε μια γάστρα ή σε σκεύος με καπάκι. Προσθέτουμε το κρασί, το ελαιόλαδο και το μπαχάρι και ανακατεύουμε καλά. Τα υγρά πρέπει να καλύπτουν πλήρως το κρέας, οπότε, αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε λίγο νερό. Κλείνουμε το σκεύος και το αφήνουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.

     

     

     

  2. Την επόμενη μέρα καθαρίζουμε τα λαχανικά, τα κόβουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής και τα προσθέτουμε στο σκεύος με το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε καλά –ειδικά το κρέας–, συμπληρώνουμε 2 κούπες νερό, κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι του και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, για 2 ώρες. Στα μισά του χρόνου, ελέγχουμε τα υγρά του ταψιού και, αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε λίγο νερό ακόμα.

  3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Όταν συμπληρωθεί το δίωρο, ξεσκεπάζουμε το φαγητό και ρίχνουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς. Ελέγχουμε αν έχει στεγνώσει το φαγητό και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό.

  4. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, χαμηλώνουμε την ένταση του φούρνου στους 180°C και ψήνουμε για 30-45 λεπτά, χωρίς καπάκι, ώστε να δώσουν και τα φρούτα τις γεύσεις τους, να πάρει χρώμα το ψητό, να ροδίσει και να ξεροψηθεί.

Απόρρητο