Δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ποδοπάτημα, τα ξημερώματα της Τετάρτης, στο Μάχα Κουμπ Μελά, στη βόρεια Ινδία, δήλωσαν αστυνομικές πηγές και μάρτυρες στο Reuters, καθώς δεκάδες εκατομμύρια συγκεντρώθηκαν για να βουτήξουν στα ιερά νερά του ποταμού την πιο ευοίωνη ημέρα ενός ινδουιστικό φεστιβάλ έξι εβδομάδων.
Τα πτώματα εξακολουθούσαν να μεταφέρονται στο τοπικό νεκροτομείο του νοσοκομείου του Ιατρικού Κολλεγίου Μότι Λαλ Νεχρού, πάνω από 12 ώρες μετά την τραγωδία, στο μεγαλύτερο προσκύνημα όλων των εποχών, που διοργανώνεται κάθε 12 χρόνια στο Πραγιαγκράτζ, αν και οι αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει επίσημα τον αριθμό των θυμάτων.
Σχεδόν 40 πτώματα μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο, ανέφεραν στο Reuters τρεις αστυνομικές πηγές. Αυτόπτης μάρτυρας μέτρησε 39 πτώματα μέσα στο νεκροτομείο. Μία από τις τρεις αστυνομικές πηγές και ένας τέταρτος αξιωματικός είπαν ότι και οι 39 ήταν θύματα από πανικό και ποδοπάτημα.
«Έρχονται περισσότερα πτώματα. Έχουμε σχεδόν 40 πτώματα εδώ, τα μεταφέρουμε και τα παραδίδουμε στις οικογένειες τους ένα προς ένα», δήλωσε μία από τις πηγές. Υπήρχαν 15 ασθενοφόρα έξω από το νεκροτομείο και περίπου μισή ντουζίνα άνθρωποι αναζητούσαν μέσα τους αγαπημένους τους, ενώ τουλάχιστον 60 είναι οι τραυματίες.
Estampida en festival religioso en la India
Una estampida durante el multitudinario festival religioso hindú Kumbh Mela, uno de los eventos religiosos más grandes del mundo, ha dejado al menos 15 muertos y decenas de personas heridas. Las autoridades esperaban una afluencia… pic.twitter.com/WTmlDTn4Yz
— DW Español (@dw_espanol) January 29, 2025
Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν πλήθη ξεχύθηκαν προς τη συμβολή τριών ποταμών, όπου η βύθιση θεωρείται ιδιαιτέρως ιερή. Δεκάδες εκατομμύρια πιστοί συρρέουν από όλη την Ινδία και το εξωτερικό για να βουτήξουν στο σημείο όπου ενώνονται οι ιεροί ποταμοί Γάγγης και Γιαμούνα.
Σύμφωνα με πιστούς που μίλησαν στο AFP, το δυστύχημα σημειώθηκε τη νύχτα, την ώρα που πλήθος ανθρώπων πήγαινε προς τις όχθες των ποταμών για το πρώτο μπάνιο της Τετάρτης, που θεωρείτο το πιο σημαντικό γεγονός του φετινού προσκυνήματος.
Πιστοί και διασώστες αμέσως επενέβησαν για να απομακρύνουν τα θύματα, ενώ ρούχα, παπούτσια και άλλα αντικείμενα παραμένουν εγκαταλελειμμένα στο σημείο της τραγωδίας.
Κάποιοι μάρτυρες μίλησαν για μια τεράστια ώθηση που έκανε τους πιστούς να πέσουν ο ένας πάνω στον άλλον, ενώ άλλοι είπαν ότι το κλείσιμο των διαδρομών προς το νερό ακινητοποίησε το πυκνό πλήθος και προκάλεσε κατάρρευση του κόσμου λόγω ασφυξίας.
«Υπήρχε ταραχή, όλοι άρχισαν να σπρώχνουν, να τραβούν, να σκαρφαλώνουν ο ένας πάνω στον άλλο. Η μητέρα μου κατέρρευσε… μετά η κουνιάδα μου. Οι άνθρωποι έτρεξαν κι έπεσαν πάνω τους», είπε 40χρονη συγγενής δύο θυμάτων, καθώς περίμενε σε ένα ασθενοφόρο με τα πτώματα τους.
‘When we found her, she was dead’ – Dozens feared dead in a crush at India’s Maha Kumbh Mela festival.
Indian PM Narendra Modi called the tragedy ‘extremely sad’ and added that the local government was ‘engaged in helping the victims in every possible way’.
The ‘Maha’ or grand… pic.twitter.com/HAa6dqY4rs
— Viory Video (@vioryvideo) January 29, 2025
Η Σαρόγια, η οποία είχε ταξιδέψει για το φεστιβάλ από τη νότια πόλη Μπελαγκάβι και έδωσε μόνο το μικρό της όνομα, κατηγόρησε την αστυνομία για τον θάνατο τεσσάρων μελών της οικογένειάς της. «Η αστυνομία δεν έκανε τις κατάλληλες ρυθμίσεις. Είναι υπεύθυνη για αυτό», φώναξε. Η αστυνομία έχει πει ότι έκανε ό,τι μπορεί για να διαχειριστεί το τεράστιο πλήθος.
Αξιωματούχος στο νοσοκομείο SRN του Πραγιαγκράτζ, όπου μεταφέρθηκαν ορισμένοι από τους τραυματίες, είπε ότι όσοι πέθαναν είτε είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή είτε είχαν υποκείμενα νοσήματα, όπως διαβήτης.
«Άνθρωποι ήρθαν με κατάγματα, σπασμένα οστά… Κάποιοι κατέρρευσαν επί τόπου και μεταφέρθηκαν νεκροί», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος δε θέλησε να κατονομαστεί.
Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι εξέφρασε συλλυπητήρια σε όσους πιστούς έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα», χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των νεκρών.
Ο Γιόγκι Αντιτιανάθ, επικεφαλής υπουργός της περιφέρειας Ουτάρ Πραντές, όπου βρίσκεται η πόλη του φεστιβάλ Πραγιαγκράτζ, είπε ότι η τραγωδία προκλήθηκε όταν ορισμένοι πιστοί προσπάθησαν να πηδήξουν τα οδοφράγματα που είχαν τοποθετηθεί για τη διαχείριση του πλήθους.
Στη σκηνή μετά την ταραχή, κάποιοι κάθισαν στο έδαφος κλαίγοντας, ενώ άλλοι πέρασαν πάνω από αντικείμενα που άφησαν όσοι προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη συντριβή.
Αντιπολιτευτικά «πυρά» για κακοδιαχείριση και «κουλτούρα των VIP»
Στην κακοδιαχείριση» και την «κουλτούρα των VIP» της κυβέρνησης έριξαν την ευθύνη για την τραγωδία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Η κουλτούρα των VIP θα πρέπει να περιοριστεί και η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει καλύτερες ρυθμίσεις για να καλύψει τις ανάγκες των κοινών πιστών», είπε ο Ραχούλ Γκάντι, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Κογκρέσου, στο X, αναφερόμενος στους πολιτικούς και τις διασημότητες που αντιμετωπίζονται διαφορετικά.
WARNING: GRAPHIC CONTENT
Multiple people were killed and several more injured in a stampede at the Maha Kumbh Mela in Northern India as millions gathered to take a holy dip to mark the six-week-long Hindu festival’s most auspicious day https://t.co/MHPKHL8sUV pic.twitter.com/WCjNxwKzRp— Reuters (@Reuters) January 29, 2025
Το δυστύχημα πάντως, δεν απέτρεψε τους δεκάδες χιλιάδες πιστούς να βουτήξουν στα παγωμένα νερά του Γάγγη και του Γιαμούνα για να απαλλαγούν από τις αμαρτίες τους, όπως θέλει η ινδουιστική παράδοση.
Μέχρι χθες Τρίτη σχεδόν 200 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν πάει στο προσκύνημα, το οποίο ξεκίνησε πριν δύο εβδομάδες, δήλωσαν αξιωματούχοι, οι οποίοι πρόσθεσαν ότι περισσότεροι από 57 εκατομμύρια πιστοί είχαν βουτήξει στα νερά των ποταμών μόνο σήμερα, ως το απόγευμα στις 14:00 (τοπική ώρα, 10:30 ώρα Ελλάδας).
Το προσκύνημα, που αναμένεται να προσελκύσει συνολικά περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους, σε σύγκριση με το προσκύνημα Χατζ στη Σαουδική Αραβία που συγκέντρωσε πέρυσι 1,8 εκατομμύρια, ολοκληρώνεται στις 26 Φεβρουαρίου.
Οι ευσεβείς Ινδουιστές πιστεύουν ότι η βουτιά στη συμβολή τριών ιερών ποταμών – του Γάγκα, του Γιαμούνα και του μυθικού, αόρατου Σαρασουάτι – απαλλάσσει τους ανθρώπους από τις αμαρτίες και, κατά τη διάρκεια του Kumbh, φέρνει επίσης τη σωτηρία από τον κύκλο της ζωής και του θανάτου.
Μεταξύ των παρευρισκομένων φέτος συγκαταλέγονταν ο υπουργός Άμυνας Ρατζνάθ Σινγκ, ο υπουργός Εσωτερικών Αμίτ Σχαχ, ο Πρόεδρο του επιχειρηματικού κολοσσού Adani Group, Γκαουτάμ Αντάι και διασημότητες όπως ο Κρις Μάρτιν των Coldplay, που τα τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι έφτασε στο Πραγιαγκράτζ την Τρίτη. Ο Μόντι αναμενόταν να επισκεφθεί το φεστιβάλ τον ερχόμενο μήνα.
At least seven people were killed and many more were injured in a stampede at the Maha Kumbh Mela festival in northern India early Wednesday.
Drone footage captured massive crowds as tens of thousands arrived to take ritual baths in sacred rivers. https://t.co/9PzGD9sBzQ pic.twitter.com/HZSxEBLBH6
— ABC News (@ABC) January 29, 2025
Οι αρχές περίμεναν ότι 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα συνωστίζονταν την Τετάρτη στον προσωρινό καταυλισμό και είχαν αναπτύξει πρόσθετο ιατρικό και προσωπικό ασφαλείας, μαζί με τεχνολογία βασισμένη σε λογισμικό AI για τη διαχείριση του πλήθους.
Τα τηλεοπτικά report;az έδειχναν δεκάδες ασκητές, αλειμμένους με ιερή στάχτη ή αρωματισμένους με σαφράν, να κινούνται προς τη συμβολή των ποταμών, καθώς το προσωπικό ασφαλείας και πυκνά πλήθη πιστών κοιτούσαν και ελικόπτερα έριχναν πέταλα από ψηλά.
Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν λόγο για μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους που οδηγούν στο Πραγιαγκράτζ, καθώς οι αρχές προσπάθησαν να διαχειριστούν το πλήθος, αποκλείοντας την πρόσβαση σε αρκετούς ανθρώπους.
«Σχεδίασα αυτό το ταξίδι εδώ και πάνω από ένα χρόνο, αλλά έχω κολλήσει στην κίνηση για 19 ώρες», ανέφερε ο Αμερικανός ταξιδιωτικός μπλόγκερ Ντρου Μπίνσκι στο Instagram, όπου έχει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ακόλουθους.
Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί και άλλα ποδοπατήματα στη διάρκεια του Κουμπ Μελά: το 1954 περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, είτε αφού ποδοπατήθηκαν είτε αφού πνίγηκαν, σε μία ημέρα.
Στο αμέσως προηγούμενο προσκύνημα, το 2013, όπου συμμετείχαν 120 εκατομμύρια κόσμου, 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον σταθμό τρένων του Πραγιαγκράτζ.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν για το ξέσπασμα αυτό που αποκάλεσαν την «κακοδιαχείριση» και την «κουλτούρα των VIP» της κυβέρνησης.
«Η κουλτούρα των VIP θα πρέπει να περιοριστεί και η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει καλύτερες ρυθμίσεις για να καλύψει τις ανάγκες των κοινών πιστών», είπε ο Ραχούλ Γκάντι, αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Κογκρέσου, στο X, αναφερόμενος στους πολιτικούς και τις διασημότητες που αντιμετωπίζονται διαφορετικά.
Πηγή: Reuters, AFP