Την ώρα που οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό στην Πάτρα, μετά τον θάνατο 20χρονου φοιτητή από κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα, ένα αγοράκι 2,5 ετών νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο με μηνιγγιτιδοκοκκική βακτηριαιμία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria, το παιδί, που διακομίσθηκε στη Θεσσαλονίκη από τα Γιαννιτσά πριν δύο ημέρες, νοσηλεύεται στη μονάδα ειδικών λοιμώξεων παίδων και παρακολουθείται στενά από ομάδα εξειδικευμένων παιδολοιμωξιολόγων, λαμβάνoντας την κατάλληλη αντιμικροβιακή αγωγή.
Το παιδί μεταφέρθηκε σε σταθερή κατάσταση και δεν κρίθηκε αναγκαία η διασωλήνωσή του, ενώ παρουσιάζει και ελαφρά βελτίωση. Από την πλευρά του νοσοκομείου τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Τι είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος
Η μηνιγγίτιδα μπορεί να προκληθεί από πολλά διαφορετικά παθογόνα, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, μυκήτων ή ιών, αλλά το υψηλότερο παγκόσμιο φορτίο παρατηρείται με βακτήρια. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος -υπάρχουν 12 οροομάδες του μηνιγγιτιδοκόκκου- είναι η κύρια αιτία βακτηριακής μηνιγγίτιδας και σηψαιμίας, με περίπου 1,2 εκατομμύρια περιπτώσεις λοίμωξης και 135.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Επειδή ο θάνατος μπορεί να ακολουθήσει γρήγορα τη μόλυνση, τα περιστατικά θεωρούνται ιατρική έκτακτη ανάγκη.
O μηνιγγιτιδόκοκκος είναι υπεύθυνος για δύο σοβαρές ασθένειες: εγκεφαλονωτιαία μηνιγγίτιδα και/ή σηψαιμία. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ένας κοινός σαπροφυτικός άποικος του ανθρώπινου ρινοφάρυγγα (υγιείς μικροβιοφορείς) και ως εκ τούτου μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή.
Η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα και σηψαιμία είναι μία νόσος που μπορεί να προσβάλει κάθε ηλικιακή ομάδα. Tα περισσότερα κρούσματα συμβαίνουν σε βρέφη και μικρά παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών, αλλά μεγάλος αριθμός κρουσμάτων (περίπου 1 στα 3) αφορά εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ηλικίας 10-24 ετών. Η συχνότητα εμφάνισης της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι χαμηλή, αλλά λόγω του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι κρίσιμες.
Μπορεί να προκαλέσει θάνατο μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Περίπου 5-10% των περιστατικών μπορεί να καταλήξουν στο θάνατο, ενώ στο 15-25% μπορεί να προκαλέσει μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, κώφωση, νεφρική ανεπάρκεια ή ακρωτηριασμό άκρων.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα μοιάζουν αρκετά με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα συχνά να είναι δύσκολο για τον γιατρό να κάνει την ορθή διάγνωση, ειδικά στα πρώιμα στάδια της νόσου.
Τα πιο συχνά συμπτώματα της νόσου είναι:
- υψηλός πυρετός
- πονοκέφαλος
- δυσκολία στην κάμψη του αυχένα
- ναυτία
- έμετοι
- έντρομο βλέμμα
- φωτοφοβία
- υπνηλία ή έντονη ανησυχία και ευερεθιστότητα
- εξάνθημα
Τα παραπάνω συμπτώματα συνήθως παρατηρούνται σε άτομα ηλικίας άνω των δύο ετών. Στα βρέφη και στα νεογνά η συμπτωματολογία είναι πιο ασαφής και μπορεί να εμφανίζεται ως έντονη ανησυχία, νωθρότητα, εμετούς, άρνηση λήψης τροφής, κλάμα υψηλής συχνότητας, υποτονία.