Σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των στενών επικίνδυνων επαφών του φοιτητή που έχασε τη ζωή του από μηνιγγίτιδα στην Πάτρα και χορηγείται χημειοπροφύλαξη σε αυτές, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ. Ο οργανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση, παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου και είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα, αν και εφόσον χρειαστεί, επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ προχωρά σε δύο σημαντικές διευκρινίσεις:

  • Το μικρόβιο του μηνιγγιτιδόκοκκου δεν επιβιώνει στο περιβάλλον, γι’ αυτό δεν απαιτείται η εφαρμογή ειδικών μέτρων απολύμανσης και το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων για την πρόληψη μετάδοσης της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.
  • Ιδιαίτερα μεγάλη σημασία έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα, που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (πυρετό και εξάνθημα), πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε Ιατρό. Οι Ιατροί επί υποψίας μηνιγγίτιδας, πρέπει άμεσα να χορηγούν θεραπεία και να παραπέμπουν σε νοσοκομείο.

Γενικές πληροφορίες για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος (Neisseria meningitidis) είναι βακτήριο που αποικίζει τον ρινοφάρυγγα ασυμπτωματικών ατόμων – φορέων. Η επιδημιολογία της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι περίπλοκη και υπάρχουν χρόνιοι φορείς που δε νοσούν και άτομα που μόλις εκτεθούν θα νοσήσουν.

Ασυμπτωματικοί φορείς μηνιγγιτιδόκοκκου είναι περίπου το 10% του γενικού πληθυσμού, ωστόσο τα ποσοστά αποικισμού ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, από 2% σε παιδιά που δεν παρακολουθούν παιδικό σταθμό έως 24-37% των εφήβων και νεαρών ενηλίκων ηλικίας 15-24 ετών. Η μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου γίνεται με την άμεση στενή επαφή από άτομο σε άτομο με τα σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να εισχωρήσει στο ρινοφαρυγγικό επιθήλιο του ατόμου, να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή ασθένεια, όπως μικροβιαιμία, μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία ή και μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα. Είναι γνωστό διεθνώς ότι υπάρχουν κεραυνοβόλες μορφές μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

Παράγοντες κινδύνου

Παράγοντες κινδύνου για νόσηση είναι το κάπνισμα, η πρόσφατη νόσηση από ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού, η πρόσφατη κατανάλωση αντιβιοτικών, ανοσολογικά ελλείμματα, το γενετικό υπόστρωμα του ατόμου, η ηλικία (βρέφη ηλικίας μικρότερης του έτους, έφηβοι και νεαροί ενήλικες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης), η πρόσφατη αλλαγή περιβάλλοντος διαβίωσης, κλπ. Να σημειωθεί ότι μετά από έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων, παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Στην Ελλάδα, το έτος 2024 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 37 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους καταγράφηκε ένας θάνατος σε άτομο ηλικίας 16 ετών. Από τις αρχές του έτους 2025 μέχρι σήμερα 29/1/2025, έχουν δηλωθεί 8 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συρροής κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στο Δήμο Πατρέων, για τον σκοπό αυτό δεν έχει μεταβεί κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην περιοχή.

Μέτρα πρόληψης και διαχείρισης του πρόσφατου περιστατικού

Για το πρόσφατο κρούσμα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε φοιτητή Πανεπιστημιακού Ιδρύματος του Δήμου Πατρέων βρίσκεται σε εξέλιξη ιχνηλάτηση των στενών επικίνδυνων επαφών και χορηγείται χημειοπροφύλαξη σε αυτές. Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου και είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα, αν και εφόσον χρειαστεί.

Σημαντικές διευκρινίσεις

  • Διευκρινίζεται ότι το μικρόβιο του μηνιγγιτιδόκοκκου δεν επιβιώνει στο περιβάλλον, γι’ αυτό δεν απαιτείται η εφαρμογή ειδικών μέτρων απολύμανσης και το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων για την πρόληψη μετάδοσης της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.
  • Ο ΕΟΔΥ τονίζει ιδιαίτερα τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (πυρετό και εξάνθημα) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε Ιατρό. Οι Ιατροί επί υποψίας μηνιγγίτιδας πρέπει άμεσα να χορηγούν θεραπεία και να παραπέμπουν σε νοσοκομείο.

Μαγιορκίνης για αίτημα καθολικών εμβολιασμών στην Πάτρα

Την ίδια ώρα, ανάστατο παραμένει το Πανεπιστήμιο στην Πάτρα, καθώς από τα 45 κρούσματα των τελευταίων 13 μηνών πανελλαδικά, τα έξι έχουν καταγραφεί στην αχαϊκή πρωτεύουσα, με φοιτητές και γονείς να ζητούν να τους χορηγηθεί δωρεάν το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας.

Στο Mega μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξηγώντας γιατί δε γίνεται να εμβολιαστεί καθολικά η φοιτητική κοινότητα στην Πάτρα.

«Είναι σπάνια περιστατικά. Πρέπει να γνωρίζουμε από ποιο μικρόβιο προκλήθηκε, να γίνει δηλαδή ταυτοποίηση, για να ξέρουμε εάν καλύπτεται από κάποιο εμβόλιο. Σε δεύτερη φάση, πρέπει να καταλάβουμε πως η σύσταση για τον εμβολιασμό βγαίνει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και δεν μπορεί να συσταθεί έτσι ευρέως ο εμβολιασμός.

Για παράδειγμα δίνεται στους στρατιώτες, για να αποφευχθεί η μετάδοση μέσω συγχρωτισμού και σε κάποιους ενήλικες με αυξημένο κίνδυνο, ενώ τα εμβόλια είναι τρία, αυτά που κάνουν τα παιδιά δηλαδή.

Είναι εξαιρετικά απίθανο να πάθει κάποιος κάτι. Το πιο πιθανό είναι ο φοιτητής να το κόλλησε από κάποιον στο περιβάλλον του που ίδιος να μη νόσησε. Είναι μεγάλος ο αριθμός των ασυμπτωματικών. Κάποιοι από αυτούς θα εκδηλώσουν συμπτώματα. Ακόμη και η χημειοπροφύλαξη, δίδεται, όχι για προφύλαξη, αλλά για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης μεταξύ ασυμπτωματικών φορέων.

Η κηδεία του 20χρονου φοιτητή θα γίνει αύριο Πέμπτη στο Νέο Ηράκλειο.