Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ανέλαβε την ανασυγκρότηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας από τα ερείπια με πολλά οράματα. Χωρίς να είναι ονειροπόλος, αλλά βαθύτατα πιστός και προικισμένος με εξαιρετικά πνευματικά χαρίσματα, τα οράματα έγιναν θαύματα χειροπιαστά.
Η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου για χάρη της νεολαίας της Αλβανίας υπήρξε από τις πρώτες του προτεραιότητες με την ίδρυση νηπιαγωγείων, σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όμως δεν σταμάτησε μόνον εκεί. Συνέχισε στην παροχή αναγνωρισμένων επαγγελματικών σπουδών ΙΕΚ και αργότερα πανεπιστημιακών σπουδών.
Το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο «ΛΟΓΟΣ» είναι ένα ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, (2008-, Τίρανα) και εντάσσεται στο Ίδρυμα «ΛΟΓΟΣ», για την άσκηση εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
Αρχικά, αποτελούνταν από δύο σχολές: Εφαρμοσμένων Επιστημών και Οικονομικών Επιστημών. Το 2018 προστέθηκε και η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Γλωσσικής Επικοινωνίας.
«Το όνομα «ΛΟΓΟΣ» και το συνοδευτικό του σύνθημα «φως και δύναμη της ζωής» συνοψίζουν ,με τα λίγα λόγια του Αρχιεπισκόπου, το νόημα και τον σκοπό της δυναμικής ακαδημαϊκής δημιουργίας με μια ανοιχτή προοπτική: εμπλουτισμό της ανθρώπινης σκέψης, ερευνητική μελέτη, διεύρυνση της γνώσης, εκπαίδευση καταρτισμένων νέων που θα εργαστούν και θα βοηθούν στην πολυδιάστατη ανάπτυξη της σύγχρονης κοινωνίας. Οι απόφοιτοι απολαύουν πλεονεκτήματα από το δώρο του Λόγου (Λόγος) με δημιουργικό τρόπο, στην έκφραση της έμπνευσης και στη δύναμη από τον αιώνιο Λόγο (Λόγος), που φέρνει φως και δύναμη στη ζωή.»
Το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο «ΛΟΓΟΣ» ένα ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ακαδημαϊκό διαπιστευμένο ίδρυμα, προσφέρει προγράμματa κατά τις ανάγκες της κοινωνίας. Στοχεύουν στη γνώση, την καινοτομία, την επιστημονική έρευνα, τις πρακτικές ασκήσεις, την απασχόληση στην αγορά εργασίας, την προώθηση των ανθρώπινων αξιών και του πολιτισμού. Αποτελείται από τρεις σχολές: α) Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών, β) Σχολή Οικονομικών Επιστημών και γ) Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Γλωσσικής Επικοινωνίας και από τρία Tμήματα η κάθε μία.
Θεολογικές Σπουδές στην Αλβανία
Στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Γλωσσικής Επικοινωνίας του ΛΟΓΟΣ λειτουργούν τα Τμήματα α) Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, β) Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Θεολογίας και Πολιτισμού.
Πρώτιστη μέριμνα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου υπήρξε η κατάρτιση μορφωμένου τοπικού κλήρου. Ήδη από το 1992 άρχισε να λειτουργεί Θεολογική Ακαδημία Ανάσταση του Χριστού, για τους εντοπίους κληρικούς που στελέχωσαν τις ενορίες όλων των Μητροπόλεων Το 1996 η Σχολή εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου σε ένα πολυλειτουργικό συγκρότημα, από τα πιο σύγχρονα εκπαιδευτικά συγκροτήματα της εποχής. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος επέκτεινε τους στόχους της από διδασκαλείο υποψηφίων κληρικών σε Θεολογική Ακαδημία αγοριών και κοριτσιών. Μετά από πολλές προσπάθειές του Αρχιεπισκόπου για την περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου σπουδών και των παροχών στους φοιτητές, ιδρύθηκε το Τμήμα Θεολογίας & Πολιτισμού, που άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 2018. Εντάχθηκε στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, για να συνεχίσει την καλλιέργεια και μελέτη της Ορθόδοξης Θεολογίας σε ακαδημαϊκό επίπεδο με τριετές πρόγραμμα σπουδών (bachelor) στην Κοινωνική Θεολογία και Επιστήμη της Θρησκείας, διετές πρόγραμμα (Master of Science) στο Θρησκευτικό Τουρισμό και ένα μονοετές (professional master) στην Κοινωνική και Πρακτική Θεολογία. Διδάσκουν επισκέπτες καθηγητές από το εξωτερικό και Αλβανοί που πληρούν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις.
Το Τμήμα στα χρόνια της λειτουργίας του ανέπτυξε προγράμματα συνεργασίας με άλλα ιδρύματα, σύνδεση με την αγορά εργασίας στο επίπεδο του Θρησκευτικού τουρισμού, εκδόσεις κ. ά. Προ όμως πάντων καυχιέται ότι έχουν αποφοιτήσει και δύο εκλεκτοί κληρικοί της Αρχιεπισκοπής, ο Επίσκοπος Κρούγιας Αναστάσιος ήδη κάτοχος Msc στα Οικονομικά και ο διάκονος Ιωάννης Κοροβέσι, με Master στην Αρχιτεκτονική. Οι αλβανικής καταγωγής Αρχιερείς της Εκκλησίας και αρκετοί κληρικοί και λαϊκοί έχουν όλοι σπουδάσει στη Θεολογικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, από όπου έχουν λάβει πτυχίο Θεολογίας ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Εκτός από τον Τοποτηρητή Σεβ. Μητροπολίτη Κορυτσάς Κ. Ιωάννη που έχει φοιτήσει στην Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Βοστόνης, από όπου έλαβε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους.
Η ανάπτυξη και πρόοδος της θεολογικής σπουδής της Ορθοδοξίας στην Αλβανία συνδέεται αποκλειστικά με την άοκνη προσπάθεια και ευλογία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου.
Και ένα υστερόγραφο: Λίγες ώρες πριν από την εξόδιο ακολουθία του ανακοινώθηκε η πιστοποίηση του μεταπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος με άριστη βαθμολογία.
Αιωνία η μνήμη του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ!
*O κ. Γεώργιος Γαϊτάνος είναι Λέκτορας Θρησκειολογίας, Τμήμα Θεολογίας & Πολιτισμού, Πανεπιστήμιο ΛΟΓΟΣ