Σε εγρήγορση βρίσκονται οι γιατροί και οι υπεύθυνοι των αρμοδίων υπηρεσιών του ΕΟΔΥ, μετά τα δύο περιστατικά μηνιγγίτιδας στην Πάτρα που προκάλεσαν το θάνατο δύο νέων ανθρώπων: ενός 20χρονου φοιτητή και, στις αρχές του Δεκέμβρη 2024, μίας 16χρονης μαθήτριας.

«Μετέβη στην Πάτρα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να μεταφέρει φάρμακα για τη χημειοπροφύλαξη όλων όσοι ήρθαν σε επαφή με το περιστατικό, και βεβαίως για να συμβάλει στην ιχνηλάτηση όλων όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του», δήλωσε στο ΒΗΜΑ αμέσως μετά την έκτακτη σύσκεψη του ΕΟΔΥ, η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος, υπεύθυνη του Τμήματος Νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό στον ΕΟΔΥ, Θεανώ Γεωργακοπούλου.

Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με την κυρία Γεωργακοπούλου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ βρίσκονται σε επιφυλακή και υπάρχει «ανοιχτή γραμμή» με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας σε ό,τι αφορά την ιχνηλάτηση των επαφών και τη χορήγηση χημειοπροφύλαξης.

Στα 8 τα κρούσματα

Από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής οκτώ κρούσματα μηνιγγίτιδας σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του παιδιού ηλικίας 2,5 ετών που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης.

Αυστηρές συστάσεις

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΕΟΔΥ, όλοι όσοι έρθουν σε επαφή με περιστατικό μηνιγγίτιδας ή εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα, δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Το αντίθετο.

Ειδικότερα:

– Σε περίπτωση επαφής με κρούσμα μηνιγγίτιδας πρέπει οπωσδήποτε το άτομο να λάβει ημειοπροφύλαξη.

– Αν εκδηλωθούν ύποπτα συμπτώματα πρέπει ο πασχων να επισκεφθεί το συντομότερο δυνατόν γιατρό ή να μεταβεί σε Νοσοκομείο. «Ορισμένοι οργανισμοί μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να εκδηλώσουν ραγδαία σήψη και καταλήξουν», εξηγεί η κυρία Γεωργακοπούλου, σημειώνοντας ιδιαιτέρως το κομμάτι του εμβολιασμού σε βρέφη και όλους όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (ανοσοκατεσταλμένοι κλπ.).