Δυσάρεστες ή μη, καμιά έκπληξη δεν επιφύλαξαν για την επιστημονική κοινότητα οι πρώτες αποφάσεις του 47ου Προέδρου των ΗΠΑ. Όπως όλοι ανέμεναν, η τεχνολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η διαστημική εξερεύνηση φαίνεται πως θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της επόμενης τετραετίας. Αντιθέτως, το κλίμα και οι λοιμώδεις ασθένειες φαίνεται πως θα υποφέρουν. Ηδη από την πρώτη του μέρα στο Οβάλ Γραφείο ο Ντόναλντ Τραμπ, τηρώντας τις προεκλογικές υποσχέσεις του (κατ΄ άλλους, απειλές), υπέγραψε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα αλλά και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους των επιστημόνων. Βλέπετε, η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη του Παρισιού ίσως συμπαρασύρει την Κίνα να κάνει το ίδιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ελπίδες να αποσοβηθεί η κλιματική κρίση θα λιγοστέψουν δραματικά. Οσο για την αποχώρηση από τον ΠΟΥ, αυτό δεν σημαίνει μόνο μείωση της χρηματοδότησής του (πράγμα που θα έχει επίδραση στα σωτήρια προγράμματα δημόσιας υγείας που εφαρμόζει ανά τον κόσμο) αλλά έχει και την έννοια της υποβάθμισης του ρόλου του σε μια ενδεχόμενη παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανθρωπότητα.
Το ότι τα παραπάνω έχουν (και) την σφραγίδα του Ιλον Μασκ είναι περισσότερο από προφανές. Ο μεγιστάνας έχει κατά κόρον χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ που του ανήκει για να συκοφαντήσει τους επιστήμονες που μελετούν την κλιματική αλλαγή και να υποβαθμίσει τα ευρήματά τους, ενώ έχει ξεκινήσει κανονική σταυροφορία εναντίον των εμβολίων.
Από την άλλη, δεν χωρεί αμφιβολία ότι η προεκλογική στήριξη που παρείχε στον Ντόναλντ Τραμπ (η οποία ανέρχεται στα 250 εκατομμύρια δολάρια) θα αποδειχθεί μια από τις καλύτερες επενδύσεις του. Δεν θα ξαφνιαστεί κανένας αν επισπευσθούν τα σχέδια για την εποίκηση της Σελήνης πράγμα που σημαίνει περισσότερες κρατικές χρηματοδοτήσεις για την εταιρεία SpaceX του Μασκ. Και με δεδομένο ότι η Σελήνη αναμένεται να λειτουργήσει ως σκαλί για την εποίκιση του Αρη, οι αμερικανοί φορολογούμενοι πιθανότατα θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν συνολικά το όνειρο το Μασκ για την κατάκτηση του Διαστήματος και του πόρων του!
Όμως ο ρόλος του Ιλον Μάσκ δεν σταματά εδώ: Από την στρατηγικής σημασίας θέση του ως (συν)επικεφαλής του νεοσύστατου Υπουργείου Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (Department of Government Efficiency, DGEF), ο Μασκ έχει ξεκαθαρίσει ότι στοχεύει στην αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης για την οποία δεν έχει και την καλύτερη γνώμη. Σε πρόσφατο άρθρο του στην WSJ κατέστησε σαφές ότι θα μειώσει τον αριθμό των «μη εκλεγμένων γραφειοκρατών» που επιβάλλουν κανονισμούς.
Πράγματι, οι κανονισμοί φαίνεται να προκαλούν αλλεργία στον Μασκ, ιδιαίτερα όταν φρενάρουν τις φιλοδοξίες του. Είναι χαρακτηριστικό ότι από καιρού εις καιρόν διαφημίζει τα επιτεύγματα της εταιρείας του Neuralink η οποία δημιουργεί εγκεφαλικά εμφυτεύματα, χωρίς να παρέχει και πολλές αποδείξεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.
Στην πράξη, τα παραπάνω σημαίνουν ότι χιλιάδες επιστήμονες της Αρχής Προστασίας Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency, EPA) και της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration, FDA) θα δουν σύντομα την πόρτα της εξόδου. Εξάλλου, ο ίδιος ο Τραμπ δεν έκρυψε ότι σκοπεύει να καταργήσει την προστασία της απασχόλησης για πολλούς ομοσπονδιακούς εργαζόμενους, κάτι που θα του επιτρέψει να αντικαταστήσει επιστήμονες και ειδήμονες με δικούς του ανθρώπους.
Με άλλα λόγια, το δίδυμο Τραμπ-Μασκ δείχνει αποφασισμένο να γκρεμίσει κάθε (επιστημονικό τουλάχιστον) εμπόδιο στον δρόμο για την Μεγάλη Αμερική που ονειρεύεται. Μια Αμερική που φαίνεται να κοιτάζει προς το Διάστημα «κρύβοντας κάτω από το χαλί» επίγεια προβλήματα που μπορεί να θέσουν εν αμφιβόλω την επιβίωση του ανθρώπινου είδους όπως είναι οι πανδημίες και η κλιματική κρίση. Το που θα βγάλει αυτός ο δρόμος, ο οποίος απομακρύνεται από τον επιστημονικό ορθολογισμό όταν ο επιστημονικός ορθολογισμός δεν συνάδει με τα σχέδια των Τραμπ και Μασκ, είναι η πηγή της μέγιστης ανησυχίας των επιστημόνων