Το κατώφλι του Μαξίμου θα περάσουν την επόμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών που εκπροσωπούν περισσότερες από 30 κορυφαίες καινοτόμες πολυεθνικές.

Ειδικότερα, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του PhARMA Innovation Forum (PIF) θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μία συνάντηση που γίνεται σε συνέχεια της συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας (ΣΦΕΕ).

Συζήτηση για την ενίσχυση του φαρμακευτικού προϋπολογισμού

Βασικό θέμα στην ατζέντα των συναντήσεων αυτών, αποτελεί η χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα, ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά όλους, διότι από τις εξελίξεις που θα  σημειωθούν στο εν λόγω πεδίο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα και δη σε νέα καινοτόμα.

Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του PIF, στόχος της συνάντησης είναι να κλείσουν δύο σημαντικές εκκρεμότητες στη φαρμακευτική πολιτική δηλαδή το Ταμείο Καινοτομίας και το Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και εταιρειών.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Υπουργός τόνισε βέβαια ότι ακόμη αναμένει το κοινό κείμενο των θέσεων των φορέων που εκπροσωπούν το σύνολο των φαρμακευτικών εταιρειών, δηλαδή, δηλαδή των ΣΦΕΕ, PIF και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

Σε αναβρασμός ο κλάδος για το clawback

Με τον κλάδο να περιμένει σε αναβρασμό την ανακοίνωση των ποσών για τις επιβαρύνσεις (clawback) για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του 2023, καθώς και του πρώτου εξαμήνου του 2024 για το σύνολο των πωλήσεων σε νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ, η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη πως οι παρεμβάσεις που προωθούνται θα είναι ικανές να αναστρέψουν την ξέφρενη πορεία της δαπάνης.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της μη βιωσιμότητας των φαρμακευτικών προϋπολογισμών, με τις υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές και τους κινδύνους για την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες κυριάρχησε και στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον ΣΦΕΕ την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου. Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους, αλλά το ενδεχόμενο επιπρόσθετης χρηματοδότησης αποτελεί για την κυβέρνηση, ιδιαιτέρως μακρινό, πέραν της ρήτρας για αύξηση του προϋπολογισμού λόγω των δεσμεύσεων απέναντι στο ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Μητσοτάκης: Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει γενναία παρέμβαση στη χρηματοδότηση

Ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον ΣΦΕΕ, το μεσημέρι της Τετάρτης, επεσήμανε ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, δεν επιτρέπει κάποια γενναία παρέμβαση όσον αφορά στη χρηματοδότηση και ότι το βάρος πέφτει στα διαρθρωτικά μέτρα. Ανάμεσά τους, η αναβάθμιση των διαδικασιών αξιολόγησης νέων φαρμάκων (ΗΤΑ), το λεγόμενο Ταμείο Καινοτομίας, η αποζημίωση βιοδεικτών, η συχνότητα ανατιμολόγησης, η εφαρμογή θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, η λειτουργία του ΙΦΕΤ, η κεντρικοποίηση των προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία μέσω της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) και η αποτελεσματικότερη παροχή δεδομένων από τον ΕΟΠΥΥ προς τις εταιρείες για την πορεία της δαπάνης.

Στοχευμένες παρεμβάσεις βέβαια με μικρές «τονωτικές ενέσεις» είναι δυνατόν να υπάρξουν ώστε να συνεισφέρουν στην βελτίωση της πορείας των δαπανών όπως η εξοικονόμηση ποσών στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων μέσω της επιβολής υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την ενίσχυση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα.