«Χρυσό» θεωρείται πια το ελαιόλαδο το οποίο κοστίζει 4,50 ευρώ στο χωράφι, αλλά ο καταναλωτής το πληρώνει 15 ευρώ στο ράφι.

Το λάδι, μέχρι να φτάσει στο ράφι, περνάει από πολλά χέρια, όχι αυτών που παλεύουν για να δώσει η ελιά καρπό, αλλά αυτών που το μεταφέρουν από το ένα στάδιο του εμπορίου στο άλλο και βγάζουν υπερκέρδη αναφέρει το ρεπορτάζ του MEGA.

  • Τιμή σούπερ μάρκετ φέτος: 11,90€ – 15,50€/λίτρο (*Έως 17€/λίτρο πέρσι)
  • Τιμή παραγωγού σε ελαιοτριβείο, φέτος: 4,50€ – 5,70€ / λίτρο (*Από 9€ – 10€ πέρυσι)
  • Αναγκάζονται να πουλήσουν φθηνότερα αρκετοί παραγωγοί γιατί ξόδεψαν πολλά (μεροκάματα έως 80€, λιπάσματα, ενέργεια κ.ά.)
  • Η συνολική συγκομιδή ήταν καλή φέτος (γύρω στους 250.000 τόνους)

Ελαιόλαδο: Τέλος ο τενεκές χωρίς παραστατικά – Ποιους αφορά

Πού οφείλεται η μεγάλη «ψαλίδα» στην τιμή του ελαιόλαδου

Από το χωράφι στο ράφι το ελαιόλαδο περνάει από πολλά χέρια:

  • Παραγωγός
  • Ελαιοτριβείο
  • Χονδρέμπορος
  • Τυποποιητής (συσκευασία)
  • Μεταφορέας
  • Λιανοπωλητής (σούπερ μάρκετ)

Απόθεμα, άλλος ένας λόγος για την αυξημένη τιμή του

Όσοι αγόρασαν πέρυσι σε υψηλότερη τιμή παραγωγού: 9€ – 10€ / λίτρο και έχουν απόθεμα ακόμη από εκείνες τις παρτίδες κρατούν ψηλά την τιμή για να μην χάσουν απ’ το κέρδος τους.

Πόσο ελαιόλαδο καταναλώνει μια ελληνική οικογένεια και πόσο πληρώνει; Μια οικογένεια 4 ατόμων:

3 με 4 τενεκέδες των 17 λίτρων/χρόνο (Δηλαδή, 51 με 68 λίτρα/χρόνο)

  • Απευθείας από έμπορο, με μέση τιμή 9€: 460€ – 612€/χρόνο
  • Από σούπερ μάρκετ, με μέση τιμή 14€: 714€ – 952€/χρόνο