Το όνομα του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα ήταν από την αρχή στο τραπέζι. Σε ανύποπτο χρόνο, εδώ και μήνες, όταν ξεκινούσε πρόωρα η ονοματολογία για τον επόμενο ένοικο του Προεδρικού Μεγάρου, το όνομα του επί 25 συναπτά έτη βουλευτή Ιωαννίνων, «έπαιζε» διαρκώς. Κάποιοι θεωρούσαν ότι ήταν η «σανίδα σωτηρίας» του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην περίπτωση που δεν έβρισκε κάποιο πρόσωπο με ευρύτερη αποδοχή, ότι ήταν μια «παραταξιακή» λύση προς εξευμενισμό των κομματικού ακροατηρίου το οποίο δεν κρύβει τις επιφυλάξεις του για τα κεντρογενή ανοίγματα του Πρωθυπουργού.

«Δεν έχουμε πρόβλημα στο Κέντρο. Στον χώρο μας έχουμε πρόβλημα και στα δεξιά μας», έλεγαν τις τελευταίες ημέρες «γαλάζιοι» βουλευτές με γνώση των διαθέσεων που επικρατούν στο εσωτερικό της Κ.Ο., ποντάροντας στην «ασφαλή λύση Τασούλα». Και έπεσαν μέσα. «Επιτέλους μια χαρούμενη μέρα για μας», σχολίαζε έτερος βουλευτής της ΝΔ όταν ανακοινώθηκε η πρόταση για τον κ. Τασούλα, ενώ ο ενθουσιασμός των «γαλάζιων» ήταν έκδηλος –το γραφείο του Προέδρου της Βουλής γέμισε από βουλευτές και υπουργούς που προσέρχονταν για να τον συγχαρούν και να φωτογραφηθούν μαζί του.

Η αλήθεια είναι ότι καιρό είχαν να αισθανθούν τόσο ικανοποιημένοι οι βουλευτές της πλειοψηφίας, οι οποίοι θεωρούν ότι η επιλογή Τασούλα είναι «μια επιλογή από τα σπλάχνα της παράταξης», η οποία μπορεί να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της επανασυσπείρωσης και αναπτέρωσης του «κομματικού ηθικού», στέλνοντας παράλληλα ένα «ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης αλλά και διάθεσης συνθέσεων προς την κοινωνία», όπως έλεγαν.

Παρά ταύτα, δεν παύει να είναι μια επιλογή οριοθετημένη, σε ό,τι αφορά τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που δεν συγκεντρώνει ευρείες συναινέσεις, σύμφωνα με την διαφαινόμενη στάση των άλλων κομμάτων, πλην των «Σπαρτιατών», οι οποίοι, την ώρα που συζητείτο στην Ολομέλεια το θέμα την αναστολής της κρατικής χρηματοδότησης προς το κόμμα τους (υπερψηφίστηκε από 267 βουλευτές), άδραξαν την ευκαιρία για να πουν, δια στόματος του προέδρου τους Βασίλη Στίγκα, ότι ο κ. Τασούλας «θα ανεβάσει σε αρκετά επίπεδα την Προεδρία της Δημοκρατίας», καθώς «θα είναι Πρόεδρος όπως αρμόζει στην Ελλάδα».

Οι επικρίσεις

Τα πρώτα επικριτικά πυρά ήρθαν από την Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας αλλά και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ Παναγιώτη Δουδωνή που έκανε λόγο για «μικροκομματικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας» σημειώνοντας μάλιστα ότι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, θυμίζει την περίπτωση του πρωθυπουργού Δημητρίου Βούλγαρη κατά τον 19 ο αιώνα, που όταν τον ρωτούσαν γιατί συμπεριφέρεται έτσι στους θεσμούς, εκείνος απαντούσε στα αρβανίτικα «άστε ντούε», «έτσι θέλω».

Αν οι «Σπαρτιάτες» υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα Τασούλα τότε στην ψήφο των 156 βουλευτών της ΝΔ θα προστεθούν άλλες 5 ψήφοι, ενώ αναμένεται θετικά να τοποθετηθούν και κάποιοι εκ των ανεξαρτήτων βουλευτών, τουλάχιστον οι τρεις που ψήφισαν τον κρατικό προϋπολογισμό συν ένας ακόμα, ο Π. Σαράκης, ο οποίος φέρεται να τοποθετείται θετικά, όπως, το πιθανότερο και ο διαγραφείς πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπουργός της κυβέρνησης του οποίου υπήρξε ο κ. Τασούλας και αμφότεροι προέρχονται από τον Αβερωφικό κύκλο, ενώ θετικός εμφανίστηκε και ο έτερος διαγραφείς από την ΝΔ Μάριος Σαλμάς. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Τασούλας φαίνεται να εκκινεί από μια «βάση» 167 ψήφων.

Με δεδομένες τις προβλεπόμενες διαδικασίες απαιτούμενων πλειοψηφιών στις διαδοχικές ψηφοφορίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τασούλας αναμένεται να εκλεγεί κατά την τέταρτη ψηφοφορία, δηλαδή με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151), καθώς στις προηγηθείσες τρεις απαιτούνται πλειοψηφίες 200-200-180 ψήφων.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα με βάση την ανακοίνωση του κ. Τασούλα ότι οι διαδικασίες θα εκκινήσουν το Σάββατο 25 Ιανουαρίου (πρώτη ψηφοφορία), οι επόμενες ημερομηνίες (απαιτούνται πέντε πλήρεις ημέρες μεταξύ των ψηφοφοριών) είναι: 31 Ιανουαρίου (δεύτερη ψηφοφορία), 6 Φεβρουαρίου (τρίτη ψηφοφορία) και 12 Φεβρουαρίου (τέταρτη ψηφοφορία). Ακολούθως, ο κ. Τασούλας θα παραιτηθεί από Πρόεδρος της Βουλής και από βουλευτής (την βουλευτή έδρα θα καταλάβει ο επιλαχών Γιώργος Αμυράς). Όσον αφορά τον αντικαταστάτη του στο τρίτο τη τάξει πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, από τα ονόματα που ακούγονται ως επικρατέστερο είναι του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου λίγη ώρα μετά το διάγγελμά του.