«Η διεθνής αναγνώριση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι και το μεγαλύτερο αποτύπωμα της μέχρι σήμερα πορείας του, το οποίο στόχευα να αναπτύξω ως καλλιτεχνικός του διευθυντής. Αυτό επιτυγχάνεται με την παρουσία μεγάλων ονομάτων και σχημάτων τα οποία προσδίδουν κύρος. Όπως ανέφερα και στην παρουσίαση, το να μεταδίδονται δικές μας παραγωγές από μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια σαν το Medici και το Mezzo είναι μεγάλη αναγνώριση. Κι ενώ σπάνια λέω ότι είμαι ευχαριστημένος ή ικανοποιημένος, αυτή η εξέλιξη με χαροποίησε ιδιαίτερα.», παραδέχεται στο ΒΗΜΑ ο εδώ και μία τετραετία καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και διεθνής σολίστ, Χρίστος Γαλιλαίας.
Ο κ. Γαλιλαίας έχει μόλις πραγματοποιήσει, με ιδιαίτερη συγκινησιακή φόρτιση, μια ιστορική αναδρομή στο 25χρονο πολιτιστικό εκτόπισμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και παρουσιάσει τον κύριο όγκο του επετειακού του προγράμματος για τα γενέθλιά του το 2025, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μ.Μ.Θ. την Τρίτη 14 Ιανουαρίου, παρουσία, μεταξύ άλλων, του υφυπουργού Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα, του αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού και Πολιτισμού Χρήστου Μήττας, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη, της προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Ο.Μ.Μ.Θ, καθηγήτριας Ευγενίας Αλεξανδροπούλου – Αιγυπτιάδου, των μελών του Δ.Σ. του Ο.Μ.Μ.Θ και εκπροσώπων των πολιτιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης.
«Η ευχή είναι να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Προσωπικά θα ήθελα να καταστεί η κλασική μουσική οργανικό κομμάτι της καθημερινότητας των Ελλήνων.»
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου σχολιάζει: «Στο επετειακό μας πρόγραμμα έχουμε εντάξει ονόματα φίλων μουσικών που εμφανίζονται στις μεγαλύτερες διεθνείς αίθουσες όπως ο Γιόνας Κάουφμαν, η Μάρτα Αργκεριχ, ο Κεντ Ναγκάνο, ο Θεόδωρος Κουρεντζής, η Αντζελα Γεοργκίου και ο Φρανκ Πέτερ Τσίμερμαν. Ταυτόχρονα δίνουμε βήμα σε νέους Έλληνες καλλιτέχνες μέσα από το Φεστιβάλ Πνευστών που εκκινεί για πρώτη φορά φέτος και το Φεστιβάλ Σαξοφώνου. Μέσα από δράσεις στις οποίες συμμετέχουν Έλληνες καλλιτέχνες, είναι απαραίτητο να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παράγει σύγχρονο πολιτισμό, πέρα από το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας. Είναι σημαντικό να υπάρχει συνέχεια.»
Για τα επόμενα 25 χρόνια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, οι ευχές και οι στόχοι του καλλιτεχνικού του διευθυντή είναι έννοιες ταυτόσημες. Ο ίδιος λέει στο ΒΗΜΑ: «Η ευχή είναι να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Προσωπικά θα ήθελα να καταστεί η κλασική μουσική οργανικό κομμάτι της καθημερινότητας των Ελλήνων. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μεγάρου ώστε να αποκτήσουν εξοικείωση οι μαθητές – για να αγαπήσεις κάτι, πρέπει πρώτα να το γνωρίσεις. Επίσης, οι συνέργειες που αναπτύσσουμε με τους υπόλοιπους φορείς πολιτισμού στην Ελλάδα, δίνουν πάντα ιδέες και δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Αναρωτιέμαι πάντα πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, μια επαγγελματική «διαστροφή» που ακολουθώ επίμονα ως μουσικός και έχει γίνει δεύτερη φύση μου.»
Επέτειος με παρέλαση αστέρων και κοινωνικό εκτόπισμα
Οι επιλογές του του Χρίστου Γαλιλαία για το επετειακό πρόγραμμα του Ο.Μ.Μ.Θ έχουν ως στόχο να ιντριγκάρουν τα κοινό και να γεμίσουν τις αίθουσες του Μεγάρου (ήδη η «Νέκυια» των Γιάννη Αγγελάκα και Χρήστου Παπαδόπουλου σημειώνει επιτυχία και θα έχει έξτρα παράσταση ενώ θα παρουσιαστεί στις 13-16 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1).
Η «παρέλαση αστέρων» στο Μέγαρο αναμένεται από το φθινόπωρο με θρύλους της κλασικής μουσικής και της όπερας, ενώ στο πρώτο εξάμηνο ξεχωρίζουν τα αφιερώματα στον Μάνο Χατζιδάκι και στον Μίκη Θεοδωράκη (για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μουσικοσυνθέτη στο πλαίσιο του Odessa Classics), αλλά και στον Σοστακόβιτς για τα 50 χρόνια από τον θάνατό του – η συναυλία θα πραγματοποιηθεί από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με σολίστ στο βιολί τον Τζούλιαν Ράχλιν και μαέστρο τον Λέο Μακφάλ).
Σημειώνουμε, επίσης, ότι ο νεότευκτος κύκλος εκδηλώσεων «Συγγραφείς του κόσμου» πρόκειται να φιλοξενήσει φέτος τον συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη και τον Πέτρο Μάρκαρη, αντλώντας παράλληλα συνομιλητές από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών ιδιοτήτων. Επίσης, το 2025 το Μέγαρο θα παρουσιάσει δύο εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, τη «Μουσική Χρονοκάψουλα» και το «Παράθυρο στο Μέγαρο» με στόχο την συνάντησή τους με την υψηλής αισθητικής τέχνη και την σύνδεσή τους ίδιο το Μέγαρο Μουσικής.
Στην αναδρομή του στα πεπραγμένα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο κ. Γαλιλαίας συμπύκνωσε την προσφορά του κορυφαίου Οργανισμού της βόρειας Ελλάδας αναφερόμενος στους σπουδαίους καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των τεχνών, Έλληνες και ξένους, που εμφανίστηκαν στις σκηνές του, ενώ θυμήθηκε και τη δική του παρουσία στο Μέγαρο ως καλλιτέχνη. Επιπλέον, έδωσε έμφαση στην ένταξη της όπερας, του θεάτρου, του χορού και της λογοτεχνίας στο πρόγραμμά του, μίλησε για τις παραγωγές του Μ.Μ.Θ που προβάλλονται στα τηλεοπτικά κανάλια Medici και Mezzo, ενώ τόνισε ιδιαίτερα το κοινωνικό πρόσωπο του Μεγάρου με την συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης των Υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού και την ευαισθησία που επιδεικνύει σε κοινωνικά ζητήματα, όπως η ισότιμη προσβασιμότητα και η συμπερίληψη στις δράσεις και στις εκδηλώσεις του Μ.Μ.Θ (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δημητρίων παρουσιάστηκε η «Τραβιάτα» του Τζουζέπε Βέρντι σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, η οποία ήταν η πρώτη όπερα που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο πριν από 25 χρόνια).
Ο Οργανισμός του Μ.Μ.Θ είναι ενταγμένος στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για την δημιουργία ενός Ηχογραφικού Κέντρου στους χώρους του Μεγάρου με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2025, καθώς και για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα κτίρια του με ασφαλή και λειτουργική κίνηση των ατόμων με αναπηρία.
Από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο Οργανισμός έχει επιχορήγηση ύψους 930.000 ευρώ για την υλοποίηση και ανάδειξη του Φεστιβάλ Μπαρόκ και του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου για τα έτη 2024-2026. Επιπλέον, ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Υπουργείου Ανάπτυξης για Ψηφιακές Δράσεις Ανάπτυξης και Διατήρησης των αρχείων του Μεγάρου Μουσικής (ο οργανισμός έχει πλέον ψηφιοποιήσει τα αρχεία του και έχει προσθέσει στην ανανεωμένη ιστοσελίδα του εκπαιδευτικό-διαδραστικό χρώμα καθώς και ψηφιακή ξενάγηση).
Πέρα από τις συνέργειες που έχει καθιερώσει σε σταθερή βάση με κρατικούς και μη πολιτιστικούς φορείς ανά την Ελλάδα (ΚΟΑ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εθνική Λυρική Σκηνή, κ.ά.) το Μ.Μ.Θ. έχει συνεργασία ετησίως και με την European Union Youth Orchestra και το Κολλέγιο Ανατόλια για το θερινό πρόγραμμα Music Performance, ενώ αναπόσπαστα μέρη της εκπαιδευτικής του σημασίας είναι ο θεσμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών και η εξωστρεφής «ΜΟΥΣΑ», η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μουσικών του Μ.Μ.Θ., που έκανε την πρώτη της εμφάνιση εκτός Ελλάδος το 2023, στο Ateneum του Βουκουρεστίου και φέτος θα είναι η πρώτη ελληνική ορχήστρα που θα παίξει στην ιστορική αίθουσα Concertgebouw του Άμστερνταμ.
«Ένας Οργανισμός ανοιχτός σε όλους»
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρούμε τον δημόσιο χαρακτήρα του οργανισμού», τόνισε για πολλοστή φορά, προς το τέλος τους απολογισμού του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου, ευχαριστώντας την πρόεδρο του Δ.Σ. και όλους τους συνεργάτες του για την αφοσίωση στην υλοποίηση των κοινών τους στόχων, καθώς και προσωπικά την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη για την αμέριστη και έμπρακτη υποστήριξη στο έργο του.
«Είμαστε ένας οργανισμός ανοιχτός σε όλους», υπογράμμισε στον χαιρετισμό της και η κ. Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Ευτυχιάδου, επισημαίνοντας: «Πριν από 25 χρόνια, ξεκίνησε την λειτουργία του το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, αλλάζοντας το πολιτιστικό τοπίο της πόλης μας αλλά και ολόκληρης της βόρειας Ελλάδας. Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, στις 2 Ιανουαρίου του 2000 έως και σήμερα μας έχει χαρίσει μοναδικές καλλιτεχνικές στιγμές.
Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και συγκίνηση ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μεγάρου αυτή την χρονική συγκυρία. Ζούμε σε μια εποχή γεμάτη από προκλήσεις και αποτελεί βαθιά πεποίθησή μου ότι η συνδρομή του Πολιτισμού, της Τέχνης στην καλυτέρευση της ζωής όλων μας, είναι αδιαμφισβήτητη. Όλοι μας στο Μέγαρο και εγώ προσωπικά εργαζόμαστε διαρκώς προς αυτή την κατεύθυνση».
Στον δικό του χαιρετισμό για το ορόσημο των 25 χρόνων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας χρησιμοποίησε τα λόγια του επί 17 έτη Προέδρου του ΟΜΜΘ, Αλέξανδρου Μπακατσέλου, στα εγκαίνια του πρώτου κτιρίου του Μεγάρου (2-1-2000), αναφέροντας: «Μία πόλη με πλούσια μουσική παράδοση, στις 2 Ιανουαρίου του 2000 έβρισκε επιτέλους έναν χώρο αντάξιο της Ιστορίας και των καλλιτεχνών της. Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης είναι εδώ, έτοιμο να αποδείξει ότι ο πολιτισμός έγινε μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης και όχι μετανάστης ή διερχόμενος». Ο υφυπουργός συμπλήρωσε ότι το Ο.Μ.Μ.Θ δεν είναι άβατο και απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να το προσπελάσουν «όπως ανοίγουμε ένα παράθυρο στον ήλιο και το φως».
Ακόμη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και πιανίστας, Γιάννης Βακαρέλης, που εμφανίστηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη Royal Philarmonic Orchestra του Λονδίνου είπε στο δικό του μήνυμα για την 25ετία του Ο.Μ.Μ.Θ: «Το Μέγαρο είναι ένα στολίδι από τα ομορφότερα της Ευρώπης. Το κοινό το αγκάλιασε γιατί απέδειξε ότι αποτελεί έναν πολιτιστικό πυρηνικό αντιδραστήρα της πόλης».
Μετά από 25 χρόνια παρουσίας, σημαντικές προσωπικότητες ως επικεφαλής της καλλιτεχνικής του διεύθυνσης και δύο κτίρια-τοπόσημα της πόλης της Θεσσαλονίκης να προσδιορίζουν τον χαρακτήρα του, το μεγαλύτερο πολιτιστικό ίδρυμα της βόρειας Ελλάδας αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής προτάσσοντας την επιστροφή στις αξίες της κλασικής μουσικής, της εκπαίδευσης και των συνεργασιών.
Το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του 2025 είναι διαθέσιμο εδώ και θα ανανεώνεται διαρκώς.