Χειμωνιάτικη σούπα μπορς

Μια ζεστή επιλογή για τις μέρες που πέφτει πολύ η θερμοκρασία.

Χειμωνιάτικη σούπα μπορς

Μια ζεστή επιλογή για τις μέρες που πέφτει πολύ η θερμοκρασία.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

30λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

65λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 5-6 μερίδες

  • 400 γρ. μοσχαρίσιο κρέας (ελιά
    ή ποντίκι) σε μικρά κομμάτια
  • 1 άσπρο λάχανο ψιλοκομμένο
  • 2 λίτρα νερό ή ζωμό (βοδινού
    ή κοτόπουλου)
  • 2 μέτρια κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 2 ντομάτες
  • 350 γρ. παντζάρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. παλαιωμένο ξίδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 πατάτες σε μικρούς κύβους
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Πάπρικα
  • Λίγη sour cream (προαιρετικά)
    για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε για λίγο το κρέας να θωρακιστεί. Ρίχνουμε το λάχανο, τις πατάτες και το νερό (ή το ζωμό) και, μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και σιγομαγειρεύουμε για 25 λεπτά.

     

     

     

     

     

  2. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τρίβουμε στον τρίφτη το καρότο, κόβουμε τις ντομάτες σε καρέ και τα παντζάρια σε λωρίδες.

  3. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το καρότο, την ντομάτα, το παντζάρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ξίδι και το μέλι και ανακατεύουμε.

  4. Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε τα λαχανικά για 5 λεπτά να πάρουν βράση. Αφαιρούμε στη συνέχεια το καπάκι και ρίχνουμε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, το σκόρδο πολτοποιημένο και τον πελτέ και ανακατεύουμε.

  5. Σκεπάζουμε πάλι και αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά για άλλα 5 λεπτά.

  6. Ρίχνουμε όλο το μείγμα από το τηγάνι στην κατσαρόλα που σιγοβράζει το κρέας με τις πατάτες και το λάχανο. Ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε για 35 λεπτά ακόμα.

  7. Σερβίρουμε την μπορς σε πιάτα γαρνίροντας, αν θέλουμε, το καθένα με λίγη sour cream.

Απόρρητο