Μία νεροποντή είναι αρκετή για να παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα στους δρόμους της Αθήνας. Κάθε φορά που ο καιρός χαλάει η λεωφόρος Ποσειδώνος γίνεται πρωταγωνιστής στην ταλαιπωρία των οδηγών.

Σχεδόν 20 μέρες από την τελευταία φορά που πλημμύρισε, χθες το πρωί (13/1) γέμισε με λύματα στο ύψος της λεωφόρου Καλαμακίου, στο ρεύμα προς τον Πειραιά. Μάλιστα ένα φορτηγό της ΕΥΔΑΠ έκατσε πάνω στο καπάκι του φρεατίου προκειμένου να το πιέζει και να μην γίνει υπερχείλιση.

Τι συνέβη

Ο διδάκτορας και υδρογεωλόγος του Πανεπιστημίου της Μπολόνια Παναγιώτης Σαμπατακάκης προσπάθησε να εξηγήσει στο Action 24 γιατί για δεύτερη φορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είδαμε τη λεωφόρο Ποσειδώνος να πλημμυρίζει με λύματα.

«Έτσι θα είμαστε γιατί η πόλη μας ακολούθησε ένα στρεβλό μοντέλο. Πρώτα τσιμεντοποιήθηκε, πρώτα ασφαλτοστρώθηκε και στη συνέχεια αναζητήσαμε να κατασκευάσουμε τους αγωγούς για τα όμβρια» ανέφερε ο κ. Σαμπατακάκης.

«Η αύξηση της τσιμεντοποίησης της Αττικής έχει φτάσει πλέον στο 70% περίπου του λεκανοπεδίου, δηλαδή των δύο λεκανών απορροής Κηφισού και Ιλισού. Αυτό σημαίνει αύξηση των νερών που καταλήγουν στους αγωγούς των ομβρίων. Αυτοί οι αγωγοί έχουν σχεδιαστεί με άλλες προδιαγραφές, για να δεχθούν άλλες ποσότητες νερού. Η σταδιακή τσιμεντοποίηση αυτών των περιοχών, οι οποίες περιλαμβάνονται σε αυτές τις δύο λεκάνες, είναι λογικό να δίνουν νερό περισσότερο στην κεντρική κοίτη του Κηφισού και του Ιλισού», αναφέρει.

«Οι περιοχές που βρίσκονται πλησίον της ακτογραμμής είναι οι μεγάλοι αποδέκτες, αυτοί δέχονται όλο το υδραυλικό φορτίο. Είναι λογικό τα φρεάτια να μπουκώνουν. Θέλει έργα και βελτίωση των αγωγών» τόνισε.