Μεγάλη συζήτηση γίνεται, μεγαλύτερη απ’ όσο θα έπρεπε, για το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μια συζήτηση που σε μεγάλο βαθμό αφήνει αδιάφορη το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Μια συζήτηση που περισσότερο αφορά τα ΜΜΕ και το μεγαλύτερο τμήμα του πολιτικού συστήματος, αλλά έως εκεί. Και εάν γίνεται συζήτηση σε επίπεδο κοινωνίας περισσότερο είναι από περιέργεια για το πρόσωπο που θα ανέλθει στο ανώτατο αξίωμα, διότι κατά τα άλλα είναι βαθύτατα υποκριτική και αποπροσανατολιστική από τα μείζονα ζητήματα.

Αρκεί αυτό; Όχι βέβαια σε μια κοινωνία που αντιμετωπίζει τρομερά προβλήματα. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Ακούγονται συνεχώς οι φράσεις, «να ενώνει το Έθνος», να «συμβολίζει την ενότητα του Έθνους» και διάφορες άλλες που απλά φτιάχνουν μια ψευδή εικόνα της πραγματικής κατάστασης. Κανένα Έθνος δεν ενώνει μια προσωπικότητα που εκλέγεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Υπερβολές. Ακόμα και όσοι τις λένε εάν το σκεφθούν καλύτερα ίσως αναθεωρήσουν. Κυβερνάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Όχι. Εχουμε Προεδρική Δημοκρατία; Όχι. Η χώρα έχει Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Ο διαχωρισμός είναι σαφής.

Εάν ρωτήσουμε τους ψηφοφόρους είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι ούτε γνωρίζουν τις διαφορές, αλλά είναι και πολύ πιθανό να μην μπορούν να απαντήσουν και τι ακριβώς Δημοκρατία έχουμε: Προεδρική ή Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Θα πουν σίγουρα Δημοκρατία, αν και υπάρχουν και οι φανατικοί και ακραίοι που θα πουν τις τρέλες τους, αλλά ως εκεί.

Και γιατί δεν ασχολείται ο μέσος ψηφοφόρος με τα όσα λέγονται και γράφονται γύρω από το ζήτημα της προεδρικής εκλογής; Δεν τον ενδιαφέρουν οι θεμιτές φιλοδοξίες διαφόρων, ούτε τα πολιτικά παίγνια των κομμάτων και τα επιχειρήματά τους που στερούνται ουσίας για τους πολίτες.

Μπορεί ο Πρόεδρος να τους λύσει το πρόβλημα που έχουν; Θα βελτιώσει την καθημερινότητά τους; Θα παρέμβει να δώσει λύσεις σε θέματα που αφορούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας; Θα μιλήσει για τα ζητήματα Παιδείας και θα πιέσει να διορθωθούν διάφορα κακώς κείμενα. Μακρύς ο κατάλογος. Όχι, δεν μπορεί. Το Σύνταγμα είναι σαφές και ορίζει το πλαίσιο που κινείται.

Πέρα από τις βαρύγδουπες φράσεις και τα ωραία περιτυλίγματα για τις διάφορες υποψηφιότητες, το ζήτημα είναι ότι κυβερνάει ο εκάστοτε Πρωθυπουργός και αυτός έχει … «και το μαχαίρι και το καρπούζι».

Όλα τα άλλα είναι να έχουμε να λέμε. Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια, όσο και εάν πονάει.