Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την κίνησή του και πρότεινε τη Λούκα Κατσέλη ως την υποψήφια που θα υποστηρίξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Προτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει τις δικές του αποφάσεις, μετά το ραντεβού της Τετάρτης με την κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Σωκράτης Φάμελλος και η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αποφάσισαν να προκρίνουν ως καταλληλότερη επιλογή από τον προοδευτικό χώρο την πρώην υπουργό της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, επιδιώκοντας την ευρεία συναίνεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων από την κεντροαριστερή πτέρυγα. Μεταξύ αυτών και του ΠαΣοΚ, εννοείται.
«Η Λούκα Κατσέλη είναι μία προσωπικότητα με δημοκρατικό ήθος και αξίες, διεθνή εμπειρία»
«Καταθέτω σήμερα την πρότασή μας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από συλλογική απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Μία προσωπικότητα, που μπορεί να ενώσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ως μία κοινή υποψηφιότητα των προοδευτικών κομμάτων της χώρας μας.
Προτείνουμε την ακαδημαϊκό, πολιτικό και οικονομολόγο, Λούκα Κατσέλη. Ένα πρόσωπο που έχει συνδέσει το όνομά του με εφαρμοσμένες πολιτικές για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη, τη μείωση των ανισοτήτων, την προστασία των οικονομικά ευάλωτων, την κοινωνική πολιτική και τα εργασιακά δικαιώματα.
«Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε από τη ΝΔ και από τον κ. Μητσοτάκη»
Η Λούκα Κατσέλη είναι μία προσωπικότητα με δημοκρατικό ήθος και αξίες, διεθνή εμπειρία, που μπορεί να ενισχύσει με την εκλογή της τον θεσμό, τη Δημοκρατία και τους πολίτες.
Αναλαμβάνουμε την πολιτική και πολιτειακή ευθύνη, διατυπώνουμε τη δική μας πρόταση. Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε από τη ΝΔ και από τον κ. Μητσοτάκη, ούτε τον περιμένουμε. Έχουμε θέση, έχουμε άποψη, έχουμε πρόταση και την καταθέτουμε» ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκρ. Φάμελλος.
Κατσέλη: Αποδέχομαι την πρόταση – Ο ΠτΔ καλείται να συμβάλει στην ενότητα του έθνους
«Με βαθύτατο αίσθημα ευθύνης αποδέχομαι την ιδιαίτερα τιμητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ να είμαι υποψήφια για το ανώτατο αξίωμα της χώρας, την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο κ. Σωκράτη Φάμελλο και την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου» ανέφερε σε δήλωσή της η κα Λούκα Κατσέλη.
Όπως εξήγησε, «αποδέχομαι την πρόταση γιατί σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών κλυδωνισμών, οικονομικής αβεβαιότητας και εκτεταμένης ανασφάλειας, όπως η σημερινή, ο θεσμικός ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας ως εκπροσώπου της χώρας και εγγυητή της ομαλής λειτουργίας της δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός».
Για την ίδια «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλείται να συμβάλει στην ενότητα του έθνους, στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και να προάγει τη συμπεριληπτική δημοκρατία, την ουσιαστική προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, το δημόσιο συμφέρον και το «συλλογικό καλό». Καλείται να εμπνεύσει ιδιαίτερα τα νέα παιδιά ότι αξίζει να αγωνίζονται για μια πιο δίκαιη κοινωνία και μια πιο ασφαλή και ευημερούσα πατρίδα».
Λούκα Κατσέλη: Το παπανδρεϊκό ΠαΣοΚ και ο νόμος για την πρώτη κατοικία
Η Λούκα Κατσέλη, ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, εξελέγη βουλεύτρια το 2007 από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠαΣοΚ και το 2009 ανανέωσε τη θητεία της με σταυρό στη Β’ Αθήνας. Διετέλεσε υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, όπως επίσης υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Η υπουργική θητεία της ως «τσαρίνα» της ελληνικής οικονομίας σημαδεύτηκε από τον νόμο 3869 του 2010 που αφορούσε τη ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων προς ιδιώτες και δημόσιο. Ο ίδιος νόμος έθετε και προϋποθέσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο νόμος ετέθη σε εφαρμογή από τον Αύγουστο του 2010 και αντικαταστάθηκε από τον νόμο 4738 του 2020.
Η Λούκα Κατσέλη ήταν ομιλήτρια στην προ τριών μηνών ημερίδα του Ινστιτούτου Τσίπρα για το παρόν και το μέλλον του εγχώριου οικονομικού status.
Το 2011 η κα Κατσέλη είχε διαγραφεί από την ΚΟ του ΠαΣοΚ, διότι καταψήφισε άρθρο πολυνομοσχεδίου που αφορούσε τις συμβάσεις εργασίας. Επανεντάχθηκε λίγο αργότερα κι αφού πρώτα παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προτού τεθεί εκ νέου εκτός το 2012, διότι αρνήθηκε να ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο, μαζί με άλλους 21 βουλευτές.
Το Μάρτιο του 2015 εξελέγη Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.