Ανοια: Πόσο καιρό ζούμε μετά την διάγνωση – Οι κρίσιμοι παράγοντες

Ποια τα ποσοστά επιβίωσης και το προσδόκιμο ζωής μετά την διάγνωση με άνοια - Τι δείχνει έρευνα

Σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως διαγιγνώσκονται με άνοια κάθε χρόνο, νόσος που επηρεάζει βαθιά τόσο τους ασθενείς όσο και τις οικογένειές τους. Τώρα, νέα μελέτη από το Erasmus MC University Medical Centre παρέχει ευρέως ποικίλες εκτιμήσεις, που κυμαίνονται από 1,5 έως 10 χρόνια προσδόκιμου ζωής μετά τη διάγνωση.

Στα πλαίσια της συστηματικής ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης που δημοσιεύθηκε στο BMJ, οι ερευνητές ανέλυσαν 261 μελέτες που αφορούσαν πάνω από 5,5 εκατομμύρια άτομα με άνοια, όπως αναφέρει το vita.gr.

Ποια τα ποσοστά επιβίωσης μετά την διάγνωση με άνοια

Μεταξύ των βασικών ευρημάτων, η ηλικία κατά τη διάγνωση αναδείχθηκε ως ο ισχυρότερος παράγοντας πρόβλεψης του χρόνου επιβίωσης. Για τις γυναίκες που διαγνώστηκαν στην ηλικία των 60 ετών, η μέση επιβίωση φάνηκε να είναι 8,9 χρόνια, ενώ όσες διαγνώστηκαν στα 85 μπορούσαν να περιμένουν να ζήσουν περίπου 4,5 χρόνια.

Οι άνδρες παρουσίασαν συνολικά μικρότερο χρόνο επιβίωσης, που κυμαινόταν από 5,7 έτη όταν η διάγνωση έγινε σε ηλικία 65 ετών έως 2,2 έτη σε ηλικία 85 ετών.

Οι κρίσιμοι παράγοντες, εκτός της ηλικίας

Η τοποθεσία φαίνεται να επηρεάζει εξίσου τα αποτελέσματα. Μελέτες που διεξήχθησαν στην Ασία έδειξαν μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης, περίπου 1,2 έως 1,4 χρόνια περισσότερο από μελέτες στην Ευρώπη ή την Βόρεια Αμερική.

Ο τύπος της άνοιας έχει επίσης σημασία. Τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ φάνηκαν να ζουν 1,4 χρόνια περισσότερο από τα άτομα με άλλες μορφές άνοιας, όπως η αγγειακή άνοια, σημειώνουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα ποσοστά επιβίωσης φαίνεται να έχουν βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα άτομα που διαγνώστηκαν σε ειδικές κλινικές τα τελευταία χρόνια φάνηκαν να ζουν περίπου 1,3 χρόνια περισσότερο σε σύγκριση με τα άτομα που διαγνώστηκαν πριν από το 2000.

Ωστόσο, αυτή η βελτίωση δεν παρατηρήθηκε σε μελέτες που βασίζονται στην κοινότητα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα οφέλη μπορεί να συνδέονται με την έγκαιρη ανίχνευση παρά με καλύτερες θεραπείες.

Οι ρυθμίσεις διαβίωσης και το επίπεδο εκπαίδευσης φαίνεται επίσης να επηρεάζουν την επιβίωση, αν και μερικές φορές με απρόσμενους τρόπους. Τα άτομα που ζούσαν με συζύγους ή μέλη της οικογένειας είχαν την τάση να επιβιώνουν περισσότερο μετά τη διάγνωση.

Ωστόσο, τα άτομα με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο φάνηκαν να έχουν μικρότερο χρόνο επιβίωσης, πιθανώς επειδή μπορούσαν να αντισταθμίσουν τις εγκεφαλικές αλλαγές περισσότερο πριν εμφανίσουν συμπτώματα, πράγμα που σημαίνει ότι η ασθένειά τους ήταν πιο προχωρημένη όταν τελικά διαγνώστηκε.

Κι ενώ οι γυναίκες φάνηκαν να ζουν γενικά περισσότερο από τους άνδρες μετά τη διάγνωση της άνοιας, το πλεονέκτημα αυτό “εξαφανίστηκε” όταν λήφθηκε υπόψη η ηλικία κατά τη διάγνωση. Οι γυναίκες συνήθως διαγιγνώσκονταν αργότερα στη ζωή τους, γεγονός που εξισορροπούσε το συνηθισμένο πλεονέκτημα μακροζωίας τους έναντι των ανδρών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.