Έλληνες tiktokers με αναπηρία αλλάζουν τον κόσμο κατακτώντας δικαίως τα social media

Άτομα με αναπηρία αξιοποιούν την επιδραστικότητα των κοινωνικών δικτύων για να μοιραστούν τα βιώματά τους και να βάλουν ένα ακόμα λιθαράκι στην ορατότητα και την κοινωνική συμπερίληψή τους.

Υπάρχει κι εκείνος ο άλλος κόσμος. Εκείνη η αφιλτράριστη πραγματικότητα που πάει πεισματικά κόντρα στην επίπλαστη τελειότητα των κοινωνικών δικτύων. Στην αντίπερα όχθη τα άτομα με αναπηρία αξιοποιούν στο μέγιστο τη δύναμη των social media για να μοιραστούν τα βιώματά τους.

Όσο ο κόσμος κινείται προς τη διεκδίκηση μιας συμπεριληπτικής νέας κανονικότητας, τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να λειτουργήσουν ως πλατφόρμες για να συμβάλουν στην ενίσχυση κοινοτήτων που συνήθως υποεκπροσωπούνται στη δημόσια σφαίρα.

Οι συμπολίτες μας με αναπηρίες και χρόνιες ασθένειες -δικαίως- απαιτούν να γίνουν ορατοί και να ακουστούν. Τα κοινωνικά δίκτυα, το TikTok στην προκειμένη, αξιοποιούνται από τους ίδιους με γνώμονα μια ορατή διαφορετικότητα.

Τα χρησιμοποιούν για να μοιραστούν τα βιώματά τους, τις δυσκολίες της καθημερινότητας, για να καταπολεμήσουν τις στρεβλές αντιλήψεις για την αναπηρία και να μιλήσουν ανοιχτά για την ψυχική και σωματική τους υγεία, αλλά και για τα ενδιαφέροντά τους αντικατοπτρίζοντας με ειλικρίνεια την αλήθεια τους.

Η εκπροσώπηση και η εξοικείωση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και η αποδαιμονοποίηση του διαφορετικού μπορεί να επιτευχθεί (τελικά) και μέσα από τα social media κι αυτό το αποδεικνύουν οι άνθρωποι που καθημερινά ανεβάζουν περιεχόμενο με στόχο την ορατότητα των αναπήρων μέσα στο σύστημα της κοινωνίας μας.

Η συγγραφέας Carly Findlay και υπέρμαχος της αναπηρίας χρησιμοποιεί τη φωνή της για να εκπαιδεύσει και να ενδυναμώσει τους ανθρώπους σχετικά με τις ορατές αναπηρίες.

«Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για καλό σκοπό. Ακολουθήστε και ασχοληθείτε με πολλούς ανθρώπους που δεν σας μοιάζουν και δείξτε το και στα παιδιά σας.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι σκληρά, αλλά αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε την καλοσύνη», γράφει εξηγώντας πώς εμπνεύστηκε από δύο παιδιά σε ένα βενζινάδικο που ισχυρίστηκαν ότι τη φοβόντουσαν λόγω της εμφάνισής της.

Έλληνες tiktokers με αναπηρία αλλάζουν τον κόσμο

@autism.greece #autism #fyp #greektiktok #foryou #αυτισμος #αυτισμός #actuallyautistic ♬ With A Little Help From My Friends – The Beatles
@autism.greece R.I.P Demi 😢#fyp #greek #fypシ #neurodivergent #αυτισμος #αυτισμός #autism #foryoupage ♬ Lo-fi hip hop – NAO-K

Η Μαίρη και η Δήμητρα, 22 και 21 ετών αντίστοιχα, έφτιαξαν μια σελίδα μέσω της οποίας μιλούν ανοιχτά για το φάσμα του αυτισμού. Τα δύο κορίτσια διαγνώστηκαν με αυτισμό, η μία σε μεγάλη ηλικία και η άλλη, όταν ακόμα ήταν μαθήτρια.

Με σύνθημα το «τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς» δημιούργησαν την Autism Greece το 2020 εν μέσω καραντίνας, καθώς υπήρχε απουσία των ίδιων των αυτιστικών ατόμων στις συζητήσεις περί αυτισμού.

Αποδομούν κοινές παρανοήσεις και στερεότυπα και δείχνουν πώς είναι να ζει κανείς στην Ελλάδα του σήμερα ως αυτιστικό άτομο, καθώς πολλές είναι οι φορές που καταπιέζει εγγενείς συμπεριφορές προκειμένου να γίνει κοινωνικά αποδεκτό.

@kostas_kritzilakisreal #kostas_kritzilakisreal #disability ♬ ■ Adventure-Synth-Travel-Activity-PV(941630) – ImoKenpi-Dou
@kostas_kritzilakisreal #kostas_kritzilakisreal #fyp #viral #disability #disability ♬ Live music, romantic jazz saxophone(1410974) – Veil music


Η Ραφαέλα Φουρναράκη και ο Κώστας Κριτζιλάκης ξεκίνησαν να ανεβάζουν στο TikTok περιεχόμενο από την κοινή ζωής τους, έτσι για πλάκα.

Πολύ γρήγορα η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τέτοια που αποφάσισαν να δείξουν ποια είναι η καθημερινότητά τους ώστε να ευαισθητοποιήσουν και να εμπνεύσουν, πάντα με χιούμορ.

Μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, ένας καφές, μια επίσκεψη σε μαγαζί, η οργάνωση ενός ταξιδιού, είναι κάποια από τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται.

Δεν στέκονται στα αρνητικά, στο το τι δεν μπορούν να κάνουν, αλλά σε όλα εκείνα που καταφέρνουν, παρά την έλλειψη παιδείας και υποδομών που συχνά τους εμποδίζουν ή τους εγκλωβίζουν. Διαρκές και επιτακτικό αίτημά τους η -αυτονόητη- ίση προσβασιμότητα ατόμων με αμαξίδιο.

@aggelikikamaradou 💙💛 εσυ δεν θα πήγαινες χαρούμενος στο σχολείο??? φαντάσου να σε περίμενε κάθε πρωί στην πόρτα του σχολείου η δασκάλα σου με τέτοια διάθεση ,αγάπη και όρεξη !!!! Εδώ φτιάχνει την δική μου μέρα ! #kantiloraki #michalis #downsyndrome #katia ♬ πρωτότυπος ήχος – Aggeliki.kmrd 💛💙
@aggelikikamaradou 💙💛 #kantiloraki #michalis #downsyndrome #nothingdownaboutit #downsyndromeawareness #follow #instagram #αναπηρια #greece #fy #fyp #fypシ #march #downsyndromemodel ♬ Comandoo – Rian DTM

«Όταν ήρθε ο Μιχάλης στη ζωή μας ήταν ένα μεγάλο σοκ. Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Δεν το περιμέναμε. Μάθαμε ότι έχει σύνδρομο Down την ημέρα της γέννας. Για να είμαι ειλικρινής μέχρι να το αποδεχτώ πλήρως πέρασαν έξι μήνες. Πάλεψα πολύ μέσα μου.

Μετά το εξάμηνο ήταν λες και άλλαξαν όλα. Άλλαξε ο τρόπος που έβλεπα την αναπηρία, ο τρόπος που έβλεπα το παιδί μου, ο τρόπος που αποφάσισα να αντιμετωπίσω την όλη κατάσταση, τη νέα πια ζωή μας», είχε εξομολογηθεί η Αγγελική Καμαράδου στο ΒΗΜΑ.

Και είχε συνεχίζει λέγοντας: «Το ότι εκθέτω τόσο πολύ την καθημερινότητά μας, τη ζωή μας και τις συμπεριφορές του Μιχάλη και της Κάτιας, νομίζω ότι μας έχει βοηθήσει.

Ο κόσμος βλέποντας τον Μιχάλη νιώθει ότι τον γνωρίζει. Έρχονται τα παιδάκια και του μιλάνε στον δρόμο, τον χαιρετάνε».

H Αγγελική Καμαράδου μοιράζεται με τους ακολούθους της τις στιγμές των παιδιών της θέλοντας να εμπνεύσει, να ενημερώσει, να δείξει με πράξεις πως «ό,τι κι αν θέλεις να κάνεις, μπορείς και θα το κάνεις».

@touvamaria Επέτρεψε στον εαυτό σου να δεις τη ζωή που θα έχεις & μη παλεύεις να την αλλάξεις. Ξέρω πως θες μια «φυσιολογική» ζωή & σε κάθε νέα γνωμάτευση/θεραπεία, ξεγλιστράς ολοένα απο αυτό το «φυσιολογικό» για το οποίο χάνεις χρόνο να παλεύεις. Η στιγμή που θα σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτό το «φυσιολογικό» & να κυνηγάς την τελειότητα , θα είναι η στιγμή που θα μπορέσεις να χτίσεις τη νέα σου ζωή. Μια ζωή που δε χρειάζεται να είναι «φυσιολογική» για να είναι καλή. Θα μάθεις να συνυπάρχεις και να επιβιώνεις με όμορφες μα δύσκολες καταστάσεις. Μπορείς να βρεις τη χαρά μες τη ζωή που θα έχεις , αντί να προσπαθείς να την αλλάξεις. Να θυμάσαι άλλωστε, πως μια απο τις ομορφιές των παιδιών με αναπηρίες είναι οτι, παρά τις δύσκολες συνθήκες τους, προχωρούν μπροστά πάντα με χαρά & χαμόγελο … δεν προσπαθούν να αλλάξουν. Κάνε το ίδιο κι εσυ 💫 #findyourabilityinyourdisability #bebravebeproud #advocatedisability #inspiration #αναπηρία #specialneedsmom ♬ original sound – Simon Gilham
@touvamaria 🌏💚Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικής Παράλυσης (World Cerebral Palsy Day) 🗓️6 Οκτωβρίου Το γεγονός αυτό καθιερώθηκε από μια διεθνή κοινότητα με παρουσία σε πάνω από 60 χώρες με σκοπό να εκφραστεί η περηφάνια των ατόμων αυτών για τα κατορθώματά τους και επίσης να αυξηθεί η υποστήριξη της κοινωνίας και των θεσμών προς τα προβλήματα τους. 🧠Εγκεφαλική Παράλυση είναι ένα σύνολο αναπτυξιακών δυσλειτουργιών της κίνησης. Οι δυσκολίες που συνοδεύουν την εγκεφαλική παράλυση κυμαίνονται από ήπιες έως και πολύ σοβαρές. Η ΕΠ εμφανίζεται σε διάφορες μορφές, από αδυναμία στο ένα χέρι μέχρι σχεδόν παντελή έλλειψη εθελοντικής κίνησης. Υπάρχει βελτίωση μόνο με τις κατάλληλες θεραπείες, βοηθήματα & χειρουργεία κυρίως στους μύες. Αυτό που θέλω να ξέρει ο κόσμος είναι πως η αναπηρία δεν είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτών των παιδιών. Έχουν χαμόγελα, έχουν θέληση για ζωή, έχουν πείσμα, έχουν πολλά να προσφέρουν. Τα παιδιά με αναπηρίες θέλουν συμπερίληψη. Η αναπηρία δεν τους εμποδίζει να ζήσουν. Η μη αποδοχή τους όμως, εμποδίζει τα ίδια & τις οικογένειες τους. Ανάπηρος δεν είναι «κακή» λέξη. Η αναπηρία δεν είναι αρνητική. Απλά είναι. Κι είναι ΟΚ. Αξίζει κάθε ευκαιρία στη ζωή. Ευκαιρία για εμπειρίες, ευκαιρία για εκπαίδευση, ευκαιρία να ζήσει & ευκαιρία να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Είμαι μια ακόμη υπερήφανη μαμά! Όλοι μαζί μπορούμε να ευαισθητοποιηθούμε για τα 17 εκατομμύρια ατόμων με εγκεφαλική παράλυση. Είμαστε εδώ για να εμπνεύσουμε, να μοιραστούμε & να κάνουμε έναν κόσμο καλύτερο για τα παιδιά μας! #worldcerebralpalsyday #cerebralpalsyawareness #findyourabilitywithinyourdisability #bebravebeproud #συμπεριληψη #εγκεφαλικηπαραλυση #αναπηρια ♬ πρωτότυπος ήχος – MARIA TOUVA

Η διάγνωση γράφει «βαριάς μορφής εγκεφαλική παράλυση σπαστικής τετραπληγίας και νοητική υστέρηση». «Δεν με νοιάζει τι γράφει. Κάθε εγκέφαλος είναι διαφορετικός και κανένας δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να εντοπίσει τους νευρώνες όλου του εγκεφάλου.

Θα δουλέψουμε και θα το ξυπνήσουμε με όποιο εργαλείο υπάρχει και με ό,τι μας δίνει το παιδί κάθε μέρα», είχε αναφέρει η Μαρία Τούβα στο Grace.

O γιος της o Δημήτρης διαγνώστηκε με εγκεφαλική παράλυση κι εκείνη κλείδωσε αυτό το χαρτί σε ένα συρταράκι. H Μαρία Τούβα είναι μια δύναμη λογικής και ευαισθησίας, μια μητέρα που εκπέμπει φως, αισιοδοξία, ελπίδα.

«Ξέρω πως θες μια «φυσιολογική» ζωή και σε κάθε νέα γνωμάτευση/θεραπεία, ξεγλιστράς ολοένα από αυτό το «φυσιολογικό» για το οποίο χάνεις χρόνο να παλεύεις.

Η στιγμή που θα σταματήσεις να αγωνίζεσαι για αυτό το «φυσιολογικό» και να κυνηγάς την τελειότητα, θα είναι η στιγμή που θα μπορέσεις να χτίσεις τη νέα σου ζωή.

Μια ζωή που δεν χρειάζεται να είναι «φυσιολογική» για να είναι καλή. Θα μάθεις να συνυπάρχεις και να επιβιώνεις με όμορφες μα δύσκολες καταστάσεις.

Να θυμάσαι άλλωστε, πως μια από τις ομορφιές των παιδιών με αναπηρίες είναι ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες τους, προχωρούν μπροστά πάντα με χαρά και χαμόγελο», γράφει σε μία από τις λεζάντες που συνοδεύει ένα βίντεο του Δημήτρη. Μια λεζάντα που συμπυκνώνει τη ζωή τους.

@efi_gkouli96official Σας το υποσχέθηκα και να το!! Πως φοράω το σκουφάκι? Με 1 🤚 ή 1μιση? 🙌😂 #fyp #foryou #foryoupage #viral #tiktok ♬ πρωτότυπος ήχος – Efi Gkouli
@efi_gkouli96official Μην ακούσω για τσάκιση!! 🤣 Θα το παίξω κουλή! 😂🦾 #fyp #foryou #foryoupage #viral #efi_gkouli ♬ πρωτότυπος ήχος – Efi Gkouli

Η Έφη Γκουλή ξεκίνησε να ασχολείται με την κολύμβηση από την ηλικία των τεσσάρων. «Ο λόγος ήταν η αναπηρία μου. Γεννήθηκα έτσι, δεν την απέκτησα.

Έπρεπε να μπορέσουν οι γονείς μου να με αποκαταστήσουν σωματικά, γιατί το σώμα είναι το σπίτι της ψυχής μας. Ρωτώντας κάποιον ορθοπεδικό τους παρέπεμψε ότι θα έπρεπε να κάνω αθλητισμό, συγκεκριμένα κολύμβηση, διότι μπορούσε να συμμετέχει το σώμα μου στην άσκηση και να μην ατροφεί το άκρο μου», έχει δηλώσει η ίδια.

Το δεξί χέρι της Έφης κόπηκε κατά τη διάρκεια της κύησης της μητέρας της από τον ομφάλιο λώρο. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για το εξωτερικό.

«Ο κόσμος την αναπηρία δεν την γνώριζε τόσο καλά, ούτε τώρα τη γνωρίζει. Η μητέρα μου στην αρχή ήταν συγκλονισμένη για το πώς θα με βοηθήσει μεγαλώνοντας να το αντιμετωπίσω αυτό, πως να μην έχω κόμπλεξ και να μπορώ να στέκομαι στα πόδια μου, χωρίς να έχω κανέναν ανάγκη, αλλά και να αντιμετωπίσω τον κόσμο που θα με προσβάλλει».

Η παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση, Έφη Γκουλή, αποδεικνύει καθημερινά ότι η αναπηρία δεν αποτελεί εμπόδιο σε τίποτα.

@stefvour Πάμε κόντρα; 🤔😂#wherearemyfingers #fyp #foryoupage #fy #greecetiktok #tiktokgreece #over30 #stefvour ♬ Monkeys Spinning Monkeys – Kevin MacLeod & Kevin The Monkey
@stefvour Replying to @user9685788765431 την επόμενη φορά θα σας δείξω και πώς κάνω ανάποδο ψαλίδι 😂 #stefvour #fy #tiktokgreece ♬ original sound – Stefanos Vouros

«Η αναπηρία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά μου, δεν είναι αυτό που με χαρακτηρίζει ως άνθρωπο», επαναλαμβάνει συχνά ο Στέφανος Βούρος ο οποίος γεννήθηκε χωρίς δάχτυλα.

«Οι γονείς μου με είχαν προετοιμάσει ότι θα δέχομαι ερωτήσεις, μου είχαν πει “θα λες ότι έτσι γεννήθηκες”. Οπότε μετά ο άλλος με αποδεχόταν, είτε όχι, για αυτό που είμαι.

Δεν ένιωσα ποτέ απόρριψης λόγω της αναπηρίας, δεν επέτρεψα στους άλλους να με απορρίψουν λόγω της αναπηρίας», ανέφερε στην εκπομπή «Δύο στις 10» της ΕΡΤ.

Ο Στέφανος έχει δημιουργήσει έναν από τους πιο επιδραστικούς λογαριασμούς στο TikTok με περίπου 3 εκατομμύρια likes. Με χιούμορ και αυτοσαρκασμό μοιράζεται κομμάτια από την καθημερινότητά του.

«Το TikTok το ξεκίνησα στην τύχη, είδα ότι τραβούσε, άρχισα να διακωμωδώ την αναπηρία και να αυτοσαρκάζομαι. Πώς νομίζει ο κόσμος ότι κάνω κάτι και πως πράγματι το κάνω.

Δεν θα πω ότι αν προσπαθήσεις κάτι θα το πετύχεις. Αλλά αν δεν το προσπαθήσεις, δεν ξέρεις αν θα το πετύχεις».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.