Ο ένας είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία που ξεπερνούν τα 410 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν όσο το συνολικό δημόσιο χρέος της Ελλάδας τον περασμένο Ιούνιο. Ο άλλος έχει περιουσία εκατό φορές μικρότερη, μόλις 4 δισεκατομμύρια και κάτι… ψιλά, καταλαμβάνοντας την 319η θέση στον κατάλογο των υπερπλουσίων του Forbes.

Ο Ίλον Μάσκ οραματίζεται τον αποικισμό του Άρη. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα στεφθεί σε λίγες ημέρες «πλανητάρχης» της Γης για δεύτερη φορά. Εκείνο που δεν έχει ακόμα αποκτήσει τυπικά ο επιχειρηματίας Ίλον Μασκ είναι η πολιτική εξουσία. Θα την αποκτήσει όμως και αυτήν όταν γίνει υπερ-υπουργός στην κυβέρνηση του επιχειρηματία Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίον βοήθησε να εκλεγεί για δεύτερη θητεία στο Λευκό Οίκο ώστε να βάλει σε μια «νέα τάξη» την Αμερική και τον κόσμο.

Υποτίθεται ότι ο Μασκ ως υπουργός Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας θα προσφέρει «συμβουλές και καθοδήγηση εκτός της κυβέρνησης» για να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία, να περιοριστούν δραστικά οι «υπερβολικοί κρατικοί έλεγχοι», να περικοπούν οι «ανώφελες δαπάνες» και να «αναδιοργανωθούν» οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα επιχειρήσει να παρακάμψει τη Γερουσία που εγκρίνει τους διορισμούς υπουργών. Αυτό θα επέτρεπε στο Μασκ να παραμείνει επικεφαλής των εταιρειών του (Τesla, Χ και SpaceX) που κάνουν ταυτόχρονα δουλειές δισεκατομμυρίων με το αμερικανικό δημόσιο.

Απειλώντας φίλους και εταίρους

Το άλλο σκέλος της στενής σχέσης του Τραμπ με τον Μασκ αφορά στις παρεμβάσεις του, διά των μέσων και των αλγορίθμων που ελέγχει, στα πολιτικά πράγματα ξένων χωρών. Πριν ακόμα αναλάβουν επίσημα καθήκοντα, Τραμπ και Μασκ έχουν καταφέρει να προκαλέσουν σάλο απειλώντας φίλους και εταίρους των ΗΠΑ, από τον Παναμά μέχρι τον Καναδά και τη Δανία.

Ο Μασκ τα έβαλε επίσης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ. Χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και για τους τρεις ηγέτες ο δισεκατομμυριούχος μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ παρενέβη στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις των χωρών τους, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αξιώσει την άμεση παραίτηση του Γερμανού καγκελάριου πριν από τις πρόωρες εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, καθώς και να κάνει υποδείξεις για την ηγεσία της βρετανική Δεξιάς προκειμένου να επανέλθει στην εξουσία.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η διαδικτυακή συζήτηση του Μασκ με την αρχηγό της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία(ΑfD) Αλίς Βάιντελ η οποία ισχυρίστηκε ότι ο Χίτλερ ήταν κομμουνιστής και ότι η Άγκελα Μέρκελ κατέστρεψε τη χώρα με την πολιτική της στο μεταναστευτικό και στην πράσινη ενέργεια. Η καφενειακού τύπου συζήτηση απλώθηκε από τον πόλεμο της Ουκρανίας και τον δικαιωματισμό μέχρι τον αποικισμό του Άρη και τον Σοπενχάουερ. Η Βάιντελ ξεδίπλωσε χωρίς αντίλογο όλη την ακροδεξιά ατζέντα και ο Μασκ είπε στους Γερμανούς να την ψηφίσουν «ειδάλλως τα πράγματα θα χειροτερέψουν πολύ στη Γερμανία».

Θα αντέξει η Ευρώπη στη επέλαση του ακροδεξιού λαϊκισμού και των εκ δυσμάς υποστηρικτών του; Πόσο σοβαρά λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες τα προειδοποιητικά μηνύματα από τις κάλπες και ποια είναι τα αντίβαρα στον τραμπισμό που επανέρχεται δριμύτερος στις διεθνείς σχέσεις;

Τι τους ενώνει

Εκείνο που ενώνει Τραμπ και Μασκ δεν είναι η δίψα για το χρήμα, αλλά η απληστία για την εξουσία και η διά της εξουσίας προώθηση των ακραίων θέσεών τους για την οικονομία και την κοινωνία στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο.

Το ποιος χρησιμοποιεί περισσότερο ποιον μένει να φανεί, όπως και το αν πρόκειται για τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το αμερικανικό πολιτικό σύστημα έχει δικλείδες ασφαλείας (checks and balances) που κλυδωνίστηκαν αλλά άντεξαν την πρώτη θητεία Τραμπ. Θα αντέξουν και τη δεύτερη;