Τη Δευτέρα 13/1 θα ανοίξει στη Γλασκώβη της Σκωτίας η πρώτη εποπτευόμενη αίθουσα χρήσης ναρκωτικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Στόχος, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Σκωτίας Τζον Σουίνι, η μείωση των κινδύνων από τη χρήση ναρκωτικών.
Η Σκωτία έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά στην Ευρώπη και η κυβέρνηση της αναζητεί εδώ και χρόνια να πειραματιστεί με τέτοιους εποπτευόμενους χώρους.
Το σχέδιο αυτό είχε ανασταλεί για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω διαφωνιών μεταξύ των κυβερνήσεων της Σκωτίας και της Βρετανίας, αλλά τελικά εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 από την πόλη της Γλασκώβης.
Το πιλοτικό έργο θα επιτρέπει στους τοξικομανείς να κάνουν χρήση ναρκωτικών σε ένα καθαρό περιβάλλον με διαθέσιμο ιατρικό προσωπικό.
«Αν και αυτός ο χώρος δεν συνιστά μια μαγική λύση, αποτελεί ωστόσο ένα σημαντικό νέο βήμα που θα συμπληρώσει άλλες προσπάθειες για τη μείωση των βλαβερών επιπτώσεων και των θανάτων από τη χρήση ναρκωτικών. Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά στη Σκωτία παραμένει πολύ υψηλός» δήλωσε ο Τζον Σουίνι επισκεπτόμενος τον χώρο που εγκαινιάστηκε σήμερα.
1.172 νεκροί από ναρκωτικά το 2023
Η λειτουργία μιας αίθουσας χρήσης ναρκωτικών συζητήθηκε για πρώτη φορά το 2016 έπειτα από μια ξαφνική αύξηση των κρουσμάτων HIV στη Γλασκώβη.
Έπειτα από την έντονη αντίθεση στο σχέδιο αυτό από προηγούμενες συντηρητικές κυβερνήσεις, η σημερινή κυβέρνηση των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ φαίνεται να υιοθετεί μια στάση αναμονής.
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Σκωτίας, 1.172 άνθρωποι πέθαναν έπειτα από χρήση ναρκωτικών στη Σκωτία το 2023, 121 περισσότεροι από το προηγούμενο έτος. Αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος από ό,τι πριν από δέκα χρόνια.
Το 2023 καταγράφηκαν σχεδόν 23 θάνατοι «από δηλητηρίαση από ναρκωτικά» ανά 100.000 άτομα στη Σκωτία, εξαιρουμένου ενός ποσοστού του πληθυσμού λόγω ηλικίας.
Συγκριτικά, το μέσο ποσοστό θνητότητας υπολογίστηκε το ίδιο έτος σε 8,4 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους στην Αγγλία και την Ουαλία και σε 2,5 ανά 100.000 κατοίκους (μεταξύ 15 και 64 ετών) στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP