Μια από τις απουσίες που συζητήθηκαν στην κηδεία του Κώστα Σημίτη ήταν αυτή του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Τα πικρόχολα σχόλια και κάθε λογής εξηγήσεις έστησαν πάρτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι ακριβώς συνέβη; Ήταν η απουσία του Γιώργου Παπανδρέου ένα κάποιου είδους μήνυμα όπως υποστηρίζεται στο πάρτι το διαδικτύου; Ή οφείλεται σε αντικειμενικές συνθήκες; Σύμφωνα με πληροφορίες η εκδήλωση στην οποία συμμετείχε ο κύριος Παπανδρέου στην Κίνα ήταν εδώ και καιρό προγραμματισμένη και θα παρευρίσκονταν επιχειρηματίες και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών από 30 διαφορετικές πόλεις της Κίνας.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση εξήρε τους στενούς των δύο αρχαίων πολιτισμών τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα, όπως και η Κίνα, είναι μια χώρα με αρχαία ιστορία και πολιτισμό. Και με αυτήν έρχεται βαθιά σοφία. Ας μη θεωρηθεί αυτό ελάσσονος σημασίας, ειδικά σήμερα καθώς φτάνουμε σε νέα επίπεδα ανθρώπινης ικανότητας. Διαμορφώνουμε και αποκτούμε σχεδόν θεϊκές δυνάμεις που μπορούν να μας δώσουν την δυνατότητα να ζήσουμε περισσότερο, πιο υγιεινά, να χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη, να βρίσκουμε νέες πηγές βιώσιμης ενέργειας». Στο τέλος της τοποθέτησης του εξέφρασε την ελπίδα για συνεργασία μεταξύ των δύο λαών «βλέπω τεράστιες δυνατότητες για συνεργασία μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών, ώστε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον που θα ορίζεται από την κοινή ευημερία και τη βιωσιμότητα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έγινε μια προσπάθεια να ακυρωθεί η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στην συγκεκριμένη εκδήλωση. Κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατό.

Στη συνέχεια από το γραφείο του κυρίου Παπανδρέου αναζητήθηκαν τρόποι να επιστρέψει στην Ελλάδα μέσο μιας διαδρομής που ξεκινούσε από την πόλη που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση προς το Πεκίνο και από εκεί να μεταβεί στην Αθηνά.

Να φτάσει έστω και στο παρά πέντε.

Ούτε αυτό όμως μπόρεσε να γίνει και η οικογένειά του ιδρυτή του ΠαΣοΚ εκπροσωπήθηκε από τα αδέλφια Γιώργου Παπανδρέου, που έδωσαν το παρών στη Μητρόπολη και παρακολούθησαν την εξόδιο ακολουθία του Κωνσταντίνου Σημίτη.