Λαχταριστή σούπα βελουτέ γλυκοπατάτας

Μια νόστιμη συνταγή για τις κρύες μέρες του Χειμώνα.

Λαχταριστή σούπα βελουτέ γλυκοπατάτας

Μια νόστιμη συνταγή για τις κρύες μέρες του Χειμώνα.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

20λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

30λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 6 μερίδες

  • 1 κιλό γλυκοπατάτα
  • 1 πράσο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 50 ml λευκό κρασί ή κονιάκ
    (προαιρετικά)
  • 200 γρ. γιαούρτι
  • 500 ml ζωμό κοτόπουλου
  • 5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος• 120 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τη γλυκοπατάτα, το κρεμμύδι και το πράσο. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τη γλυκοπατάτα, το κρεμμύδι και το πράσο και σοτάρουμε για λίγο τα λαχανικά να μαραθούν.

     

     

     

     

  2. Σβήνουμε, αν θέλουμε, με λίγο κρασί ή κονιάκ. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ζωμό και αφήνουμε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά.

  3. Μόλις μαλακώσει αρκετά η γλυκοπατάτα, αποσύρουμε το σκεύος από την εστία. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ –πάντα εκτός φωτιάς για να γίνει βελούδινη η σούπα και να μην κόψει– μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά.

  4. Όσο κρυώνει η βελουτέ, θα γίνεται πιο παχύρρευστη, οπότε, αν τη θέλουμε πιο ρευστή, την αραιώνουμε με λίγο ζωμό.

     

  5. Στο τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος. Γενικά όσο πιο πολλή
    λιπαρή ουσία έχουμε σε βούτυρο και κρέμα γάλακτος τόσο πιο βελούδινη γίνεται η σούπα, καθώς το λίπος έχει την ιδιότητα να ομογενοποιεί τα υλικά.

  6. Απλώνουμε το μπέικον σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 7 λεπτά. Σερβίρουμε τη βελουτέ ζεστή σε πιάτα γαρνίροντας το καθένα με τραγανά τσιπς μπέικον.

Απόρρητο