Η Ρωσία παρακολουθεί στενά την συνεχιζόμενη επιδίωξη του Ντόναλντ Τραμπ να «αποκτήσει» τη Γροιλανδία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Τραμπ είπε ότι δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας για την κατάληψη του στρατηγικά σημαντικού νησιού της Αρκτικής που είναι αυτόνομο έδαφος της Δανίας, λέγοντας ότι ήταν προς το οικονομικό και εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ.

Τα σχόλια του Τραμπ βρήκαν κάποια υποστήριξη στη Ρωσία, με αρκετούς αξιωματούχους κοντά στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να λένε ότι οποιαδήποτε κίνηση των ΗΠΑ να διεκδικήσουν τη Γροιλανδία θα νομιμοποιήσει τους επεκτατικούς στόχους και τις φιλοδοξίες της Ρωσίας να επαναφέρει τα πρώην σοβιετικά εδάφη, όπως η Βαλτική, στη δική της σφαίρα επιρροής και εξουσίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ να μην καταλάβει τη Γροιλανδία , λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα παραβίαζε τα διεθνή σύνορα, ενώ η Δανία και η Γροιλανδία δήλωσαν ότι το νησί, όπου οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτική βάση, «δεν πωλείται».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση στη Γροιλανδία»

«Παρακολουθούμε τη ρητορική για αυτά τα θέματα που έρχονται από την Ουάσιγκτον με μεγάλο ενδιαφέρον», είπε ο Πεσκόφ σε ένα σχόλιο που εστάλη μέσω email στο CNBC.

Νωρίτερα ο κ. Πεσκόφ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων τόνισε ότι είναι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην Αρκτική, «μια περιοχή των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας»

«Η Αρκτική είναι μια περιοχή των εθνικών και στρατηγικών μας συμφερόντων. Είμαστε και θα παραμείνουμε παρόντες στο αρκτικό έδαφος», σημείωσε ερωτηθείς από το TASS.

«Ενδιαφερόμαστε να διατηρήσουμε μια ατμόσφαιρα ειρήνης και σταθερότητας και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας παντού, συμπεριλαμβανομένης της Αρκτικής», πρόσθεσε. Στα πρώτα δημόσια σχόλια του Κρεμλίνου για το θέμα, ο Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι «οι ισχυρισμοί του Τραμπ είναι μάλλον περισσότερο ζήτημα διμερών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δανίας».

«Μέχρι στιγμής, δόξα τω Θεώ, [η κατάσταση παραμένει] στο επίπεδο των δηλώσεων», υπογράμμισε.

Η Γροιλανδία είναι μια αυτόνομη περιοχή εντός του Βασιλείου της Δανίας, αλλά έχει δεσμούς με τις ΗΠΑ, με αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν στο νησί μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Δανία καταλήφθηκε από τη ναζιστική Γερμανία, ωθώντας την Κοπεγχάγη και τις ΗΠΑ να υπογράψουν μια συμφωνία το 1941 για να δώσουν στις ΗΠΑ τον έλεγχο της άμυνας της Γροιλανδίας.

Διαβάστε ακόμη στον ot.gr

Τραμπ: Ο κρυμμένος θησαυρός σε Γροιλανδία και Παναμά που «άνοιξε» την όρεξη του [γράφημα]