Ολίγον τι ξαφνικά ο Έλον Μασκ εισήλθε στην εγχώρια στρατόσφαιρα καταλήγοντας πια αντικείμενο πολιτικού σχολιασμού. Ιδίως μετά το γεγονός πως ο Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε με επιστολή του από το προεδρείο της Βουλής να προσκαλέσει τον Αμερικάνο μεγιστάνα στην Ελλάδα ως μια «εθνικά επωφελή» πρωτοβουλία. Φερ’ ειπείν ο Γιώργος Καραμέρος, προσκεκλημένος σε τηλεοπτική εκπομπή του Blue Sky, κλήθηκε να σχολιάσει τη μέχρι τώρα στάση που έχει τηρήσει ο Μασκ.

Αρχικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε χρόνο έως ότου «δούμε τι ακριβώς ισχύει με τη διακυβέρνηση Τραμπ». Μίλησε πάντως για το «φαινόμενο Μασκ» κι όσα επιδιώκει να πετύχει μέσα από την εμπλοκή του στην πολιτική.

«Υπάρχει μια ιδεολογία που λέγεται τεχνοφασισμός, στην οποία δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια» ανέφερε ο κ. Καραμέρος. Κι εξήγησε πως πρόκειται για τον συνδυασμό «της τεχνολογικής προόδου με αυταρχικές μεθόδους διακυβέρνησης». Ένας συνδυασμός που στηρίζεται «με αμφιλεγόμενες δηλώσεις, με προσπάθεια για κεντρικό έλεγχο της πληροφορίας, με επιτήρηση και έλεγχο της χρήσης της τεχνολογίας».

«Τον τεχνοφασισμό τον συνοδεύει ο υπερεθνικισμός»

«Ο Μασκ δεν έχει μόνο το X που μπορεί να φοβούνται κάποιοι μην τους χαλάσει τον αλγόριθμο στις δηλώσεις. Έχει και την SpaceX που έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύει δορυφόρους κι έχει και πολύ μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Έχει μια πάρα πολύ μεγάλη οικονομική δύναμη» συνέχισε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, σημειώνοντας παράλληλα πως ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου «αγόρασε έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων το Χ και βοήθησε τον Τραμπ να εκλεγεί, φτάνοντας σε πολιτείες όπως το Μίσιγκαν να κληρώνει 1.000.000 δολάρια την ημέρα».

Κατά τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στόχος τους ήταν «να πάρει τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, ή εν πάση περιπτώσει να προσεταιριστεί, προκειμένου να σταματήσει 80 ομοσπονδιακές έρευνες που εκκρεμούν ή εκκρεμούσαν σε βάρος των εταιρειών του».

«Δεν λέω ότι ο Έλον Μασκ είναι τεχνοφασίστας, εκείνος πρέπει να αποδείξει όμως ότι δεν είναι» είπε τέλος ο Γιώργος Καραμένος επισημαίνοντας πως «τον τεχνοφασισμό τον συνοδεύει ο υπερεθνικισμός, η λογική μιας κυβέρνησης που θα ελέγχει υπερτοπικά»

«Όταν πηγαίνει στη Γερμανία και λέει να βγει το AfD, όταν βγαίνει στην Αγγλία και λέει δεν μου κάνει ο Στάρμερ των Εργατικών, να βγει ο Φάρατζ, αυτές δεν είναι κινήσεις απομονωμένες, είναι η λογική να ελέγξουμε τους πάντες με έναν τρόπο χυδαίο, όπως τον περιέγραψα, και υπάρχουν επιπτώσεις στην Ευρώπη» κατέληξε σχετικώς.