Η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Πολωνία γίνεται σε μία συγκυρία όπου μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας υπάρχει συνεννόηση και συντονισμός. Στις κυβερνήσεις των δύο χωρών βρίσκονται κόμματα της ίδιας πολιτικής οικογένειας, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), κόμματα που διακρίνονται για τη φιλοευρωπαϊκή και φιλελεύθερη τους κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο του ΕΛΚ, έχουν καλλιεργηθεί επί χρόνια δεσμοί και φιλίες και η συνεργασία αυτή αποτυπώνεται στο Συμβούλιο της ΕΕ, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου Μητσοτάκης και Τουσκ συνεργάζονται στενά. Αμφότεροι υποστήριξαν εξαρχής από κοινού την υποψηφιότητα της Ούρσουλα Φαν ντερ Λαιεν, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην επανεκλογή της, ενώ ανακοίνωσαν πρωτοβουλίες στον αμυντικό τομέα, στην κατεύθυνση μιας πιο ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.

Η προεδρία της ΕΕ από την Πολωνία είναι σημαντική για διάφορους λόγους, τόσο για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας όσο και για τη συνολική δυναμική της ΕΕ. Εδώ είναι μερικοί βασικοί λόγοι:

Επιρροή στην ημερήσια διάταξη

Ως προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η Πολωνία έχει την ευκαιρία να διαμορφώσει και να καθοδηγήσει την κοινοτική νομοθετική ατζέντα για έξι μήνες. Αυτό της παρέχει μια πλατφόρμα για να προτεραιοποιήσει θέματα που είναι σημαντικά για τα εθνικά συμφέροντα και τις ευρύτερες περιφερειακές ανησυχίες, ιδιαίτερα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Μέσω αυτής της θέσης, η Πολωνία μπορεί να προωθήσει πολιτικές που ευθυγραμμίζονται με τους δικούς της στόχους και αξίες.

Προβολή Εθνικών Προτεραιοτήτων

Η προεδρία επιτρέπει στην Πολωνία να υποστηρίξει θέματα που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα εθνικά της συμφέροντα, όπως στην Ασφάλεια και Άμυνα, για τα οποία η Πολωνία, που βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και έχει πρωτοστατήσει στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας κατά του ρωσικού αναθεωρητισμού. Ένα δεύτερο πεδίο όπου η Πολωνία έχει εκφράσει πολλές φορές τη διαφωνία της με την προσέγγιση της ΕΕ, είναι για τη μετανάστευση και την πολιτική ασύλου. Ως προεδρεύουσα χώρα, μπορεί να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για την πολιτική των συνόρων και τη μετανάστευση.

Διαχείριση Κρίσεων

Η προεδρία της ΕΕ αναλαμβάνεται σε μια περίοδο που οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν πολλές κρίσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή ασφάλεια και η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα. Η Πολωνία έχει ειδικό συμφέρον στο πώς η ΕΕ θα αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, ιδιαίτερα σε μία συγκυρία αβεβαιότητας λόγω της επανεκλογής Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ. Ως κράτος στην πρώτη γραμμή, η Πολωνία μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στις αντιδράσεις της ΕΕ, ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας, άμυνας και οικονομικής ανθεκτικότητας.

Συμπερασματικά, η προεδρία της ΕΕ από την Πολωνία είναι σημαντική, διότι της επιτρέπει να επηρεάσει τις πολιτικές της ΕΕ, να προωθήσει τα εθνικά και περιφερειακά της συμφέροντα, να ενισχύσει τη διπλωματική και πολιτική της θέση και να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση των κρίσεων που απασχολούν την Ένωση. Είναι μια στρατηγική ευκαιρία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την Ελλάδα είναι σημαντικό ότι αυτή τη νευραλγική περίοδο, την προεδρία ασκεί μία φίλη χώρα, με την κυβέρνηση της οποίας η κυβέρνηση Μητροτάκη είναι σε στενή συνεργασία.