Υβριδικά πλάσματα και θηλυκότητες που κατοικούν σε ιδιαίτερους κόσμους και διεκδικούν ελευθερία ύπαρξης, εκπρόσωποι αλλεπάλληλων γενεών που συνθέτουν τον σύγχρονο κόσμο, «κατακτούν» το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στο Θησείο και κινούνται… «Κάτω από το ραντάρ».

Δύο γεμάτες βδομάδες ακόμα, έως τις 26 Ιανουαρίου, θα διαρκέσει η έκθεση της Ράνιας Εμμανουηλίδου στο φιλόξενο χώρο της Πλατείας Αγίων Ασωμάτων 5, σε επιμέλεια Θούλης Μισιρλόγλου, καλλιτεχνικής διευθύντριας του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Ως μέλος της γενιάς Χ, η Εμμανουηλίδου παρακολουθεί ζωντανά την πολιτισμική πραγματικότητα και την κοινωνική ταυτότητα, όπως διαμορφώνονται καθημερινά. Στην έκθεση «Κάτω από το ραντάρ» αναδεικνύονται μια σειρά θεμάτων που διατρέχουν το έργο της εικαστικού περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Πρόκειται για θέματα φύλου και ταυτότητας, πολιτικής και οικολογίας, πάντα με επίκεντρο το σώμα. Το σώμα «ιστορικά, κοινωνικά και πολιτισμικά σημασιοδοτημένο, ως σώμα σημαδεμένο, διαφοροποιημένο, υβριδικό, μεταμορφωμένο και επιτελεστικό», όπως η ίδια η καλλιτέχνιδα εξηγεί.

Αντλώντας υλικό από το Διαδίκτυο, την pop κουλτούρα, τη μουσική, τη μόδα και την ιστορία τέχνης, η Ράνια Εμμανουηλίδου δημιουργεί στο έργο της εικόνες μιας προσωπικής μυθολογίας, με αινιγματικές φιγούρες, όπου αποδομούνται οι παραδοσιακοί έμφυλοι ρόλοι και ανατρέπεται η γραμμική θεώρηση του χρόνου.

Διερευνώντας την πολιτική του σώματος ανατέμνει και διαρρηγνύει τις δομές της ταυτότητας και της εξουσίας, ενώ ταυτόχρονα η υβριδική της εικονογραφία στην οποία εναλλάσσονται φαντασμαγορικές μεταμορφώσεις του ανθρώπινου και του ζωώδους, καταγράφει το παρόν και κοιτά προς το (φανταστικό) μέλλον.

Κοινωνική συνείδηση, ηθική και πολιτική στάση, καλλιτεχνική φαντασία και δεξιοτεχνία συνυπάρχουν στο πολυσχιδές έργο της – κυρίως γλυπτικό και ζωγραφικό – το οποίο είναι πλούσιο σε οπτικά και εννοιολογικά ερεθίσματα.

Η Ράνια Εμμανουηλίδου σπούδασε στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., όπου και εργάζεται κατά διαστήματα ως εντεταλμένη διδάσκουσα. H καλλιτεχνική της πρακτική περιλαμβάνει τη ζωγραφική, τη γλυπτική, το βίντεο και την εγκατάσταση.

Μέρος της καλλιτεχνικής της έρευνας αποτελεί η δημιουργία βιώσιμων υλικών για την παραγωγή έργων τέχνης, καθώς και ο ευρύτερος διάλογος με το κοινό και η ενεργοποίηση μικρών τοπικών κοινοτήτων για τη συμπαραγωγή πολιτιστικών δράσεων μέσα από εργαστήρια, ομιλίες και διεπιστημονικά, εκπαιδευτικά προγράμματα. Έχει παρουσιάσει έξι ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και project στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η έκθεση αποτελεί τον τέταρτο και τελευταίο σταθμό στη σειρά εκθέσεων-αφιερώματος που διοργανώνει το Μουσείο με τίτλο «Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις» και στην οποία πρωταγωνιστούν γυναίκες εικαστικοί και γυναίκες επιμελήτριες.

INFO

«Κάτω από το ραντάρ» στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5 στο Θησείο (Αθήνα) ως τις 26/1.