Κλασική σπιτική φασολάδα
Η αρχόντισσα του ελληνικού τραπεζιού.
Η αρχόντισσα του ελληνικού τραπεζιού.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
50λΧρόνος Μαγειρέματος:
40λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 5 μερίδες
- 500 γρ. φασόλια βανίλιες Φενεού
ΠΓΕ ή πλακέ μεσόσπερμα Πρεσπών
ΠΓΕ φετινής εσοδείας - 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
σε κύβους - 3 καρότα σε ροδέλες
- 3-4 κλωναράκια σέλινο
ψιλοκομμένα - 1 κλωναράκι σέλερι
ψιλοκομμένο - 4-5 φύλλα βασιλικού
- 1 ώριμη ντομάτα σε κύβους
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 ποτηράκι ε.π. ελαιόλαδο
- 1 πιπεριά τσίλι
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τα φασόλια σε άφθονο νερό για 5-6 ώρες. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα.
Προσθέτουμε φρέσκο νερό μέχρι να τα σκεπάσει και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 50-60 λεπτά.
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και το σέλινο για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι και λίγο νερό, ίσα να σκεπάζει τα υλικά. Ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και βράζουμε για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε το μείγμα των λαχανικών και το τσίλι στην κατσαρόλα με τα φασόλια και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά ακόμα. Λίγο προτού αποσύρουμε τη φασολάδα από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το βασιλικό και ανακατεύουμε.
Μικρά Μυστικά
Η φασολάδα πρωταγωνιστεί σε διάφορες περιοχές και ενισχύεται από τα τοπικά προϊόντα και, φυσικά, τις γευστικές προτιμήσεις. Υπάρχει η κλασική εκδοχή της με ντομάτα ή πελτέ που της χαρίζει χρώμα και γεύση. Η πικάντικη αναζητά το μπούκοβο ή την καυτερή πιπεριά, ενώ η λευκή, χωρίς ντομάτα, αναδεικνύεται από το ελαιόλαδο και το σέλινο. Σε ορεινές περιοχές ενισχύεται με λουκάνικο, σύγκλινο ή μπέικον για να αντιμετωπίσει το δυνατό κρύο.