«Συνένοχος στον βιασμό της Βρετανίας». Αυτή την κατηγορία αποδίδει, μέσω X, o Ίλον Μασκ στον Κιρ Στάρμερ, κατηγορώντας τον για «ψέματα και παραπληροφόρηση» σχετικά με ένα σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, που σύμφωνα με τον μεγιστάνα της τεχνολογίας ο βρετανός πρωθυπουργός εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό.

Ο Ίλον Μασκ ζητά ακόμα τη φυλάκιση του Κιρ Στάρμερ, με μια ανάρτηση που «καρφίτσωσε» στο προφίλ του και απευθύνει κάλεσμα στα 210 εκατομμύρια ακολουθούς του. «Η Αμερική πρέπει να απελευθερώσει τους Βρετανούς από την τυραννική τους κυβέρνηση; ρωτάει ο Μασκ, ζητώντας από τους ακολούθους του να δώσουν τη δική τους απάντηση.

Ίλον Μασκ κατά Κιρ Στάρμερ (και) για την υπόθεση Ρόδεραμ

Ο Ίλον Μασκ έχει επανειλημμένα ισχυριστεί, χωρίς αποδείξεις, ότι ο Κιρ Στάρμερ συγκάλυψε τις κακοποιήσεις στην υπόθεση Ρόδεραμ που συντάραξε τη Βρετανία πριν από περίπου μια δεκαετία.

Επιπλέον ο Μασκ κατηγόρησε την Τζες Φίλιπς, υφυπουργό της κυβέρνησης των Εργατικών, για την προστασία και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ως «απολογήτρια γενοκτονίας βιασμών». Η αιτία; Αντέδρασε στις εκκλήσεις για μια εθνική έρευνα σχετικά με την παιδική σεξουαλική εκμετάλλευση στο Όλνταμ, μια πόλη κοντά στο Μάντσεστερ.

Κιρ Στάρμερ: Αντιμετωπίσαμε το σκάνδαλο «κατά μέτωπο»

Ο Κιρ Στάρμερ απάντησε στις κατηγορίες χωρίς να κατονομάσει ευθέως τον Μασκ, κάνοντας αναφορά σε «αυτούς που διαδίδουν ψέματα και παραπληροφόρηση όσο πιο μακριά και ευρέως μπορούν, δεν ενδιαφέρονται για τα θύματα, ενδιαφέρονται για τον εαυτό τους».

Ο Στάρμερ, ο οποίος ήταν διευθυντής της Υπηρεσίας Εισαγγελίας του Στέμματος (2008-2013), κατηγορήθηκε από τον Μασκ ότι δεν ενήργησε με γρήγορα αντανακλαστικά κατά των συμμοριών που εκμεταλλεύονταν νεαρά κορίτσια.

Οι διαδικτυακές κατηγορίες «ξεπέρασαν τα όρια», ανέφερε ο Στάρμερ τονίζοντας ότι «όταν χάνουμε το σημείο αναφοράς ότι η αλήθεια έχει σημασία, σε μια έντονη αλλά απαραίτητη συζήτηση, τότε βρισκόμαστε σε έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο».

Ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι κατά τη θητεία του, το γραφείο του άσκησε την πρώτη δίωξη κατά ασιατικής συμμορίας αποπλάνησης και συνέταξε νέες κατευθυντήριες γραμμές για την υποχρεωτική αναφορά περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Όπως ανέφερε, είχε αντιμετωπίσει το σκάνδαλο «κατά μέτωπο». «Δεν υπάρχει τίποτα κρυφό όταν είσαι διευθυντής της Εισαγγελίας του Στέμματος», δήλωσε ο Στάρμερ και πρόσθεσε πως «κάθε υπόθεση που χειρίστηκα πήγε στο δικαστήριο και εξετάστηκε από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές».

Η υπόθεση Ρόδεραμ

Υπολογίζεται ότι περίπου 1.400 κορίτσια έπεσαν θύματα εκμετάλλευσης στην πόλη Ρόδερχαμ, στη βόρεια Αγγλία, από «συμμορίες αποπλάνησης» που αποτελούνταν κυρίως από Βρετανούς πακιστανικής καταγωγής, σε περιστατικά που χρονολογούνται πριν από το 2010.

Το 2012 η εφημερίδα The Times διερεύνησε τις συμμορίες προαγωγής στο Ρόδεραμ, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη έρευνα της οποίας ηγήθηκε η καθηγήτρια Αλέξις Τζέι

Σύμφωνα με έκθεσή της το 2014, τουλάχιστον 1.400 παιδιά υπέστησαν φρικτή σεξουαλική εκμετάλλευση στο Ρόδεραμ μεταξύ του 1997 και του 2013. Παρόμοια εγκλήματα σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως το Όλνταμ, η Οξφόρδη, το Ρότσντεϊλ και το Τέλφορντ, οδηγώντας σε εθνική έρευνα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Τα αποδεικτικά στοιχεία της σεξουαλικής κακοποίησης αναφέρθηκαν για πρώτη φορά, στις Αρχές την δεκαετία του 1990, όταν οι διευθυντές δομών παιδικής φροντίδας ερεύνησαν αναφορές ότι τα παιδιά, που ήταν υπό τη φροντίδα τους παραλαμβάνονταν από οδηγούς ταξί ως επί το πλείστον πακιστανικής καταγωγής.

Η Αστυνομία αδιαφόρησε. Με βάση τα στοιχεία αλλά και τα πορίσματα όλων των ανεξάρτητων ερευνών μέχρι και σήμερα οι βρετανικές αρχές επέλεξαν τον συγκεκριμένο δρόμο φοβούμενες τον στιγματισμό ως «αντιισλαμικές».

Ο Άντριου Νόρφολκ, δημοσιογράφος των Times του Λονδίνου αποκάλυψε την κάλυψη των βιαστών από τις Αρχές, αναφέροντας το 2012 ότι η κακοποίηση στην πόλη ήταν ευρέως διαδεδομένη και ότι η Αστυνομία και το Δημοτικό Συμβούλιο το γνώριζαν για πάνω από δέκα χρόνια.

Το κύκλωμα δρούσε ως εξής: Οι οδηγοί παραλάμβαναν τα παιδιά από ιδρύματα και σχολεία, απειλώντας να βιάσουν τις μητέρες και τις μικρότερες αδερφές τους και στη συνέχεια τα διακινούσαν σε άλλες πόλεις όπου παραδίδονταν σε άλλους άντρες.

Υπό τον φόβο του στιγματισμού και των απειλών τα παιδιά αναγκάζονταν να συνεργαστούν με τους βιαστές τους αλλά και να μην μιλήσουν σε κανέναν για τα βασανιστήριά τους.

Τα εξανάγκαζαν να κάνουν σεξ με μέλη της συμμορίας, τα έβαζαν να παρακολουθούν βιασμούς, τα περιέλουζαν με βενζίνη και απειλούσαν να τους βάλουν φωτιά. Όταν τα σοκαριστικά στοιχεία ήρθαν στο φως αποκαλύφθηκαν μέχρι και εγκυμοσύνες παιδιών, ηλικίας 12 ετών.

Η πρώτη ομαδική καταδίκη ήρθε το 2010, όταν πέντε πακιστανοί άνδρες καταδικάστηκαν για σεξουαλικά αδικήματα κατά κοριτσιών ηλικίας 12–16 ετών.

Η αστυνομία του Γιόρκσιρ τον Αύγουστο του 2013 ξεκίνησε έρευνα, με αποτέλεσμα έξι άνδρες και δύο γυναίκες να οδηγηθούν στο δικαστήριο στις 10 Δεκεμβρίου του 2015. Τον Σεπτέμβριο 2016 άλλοι οκτώ άνδρες δικάστηκαν και καταδικάστηκαν.

Υπήρξε συγκάλυψη;

Διαδοχικές έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αστυνομικοί, οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα δημοτικά συμβούλια απογοήτευσαν τα θύματα, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις για οργανωμένη συγκάλυψη.

Η έκθεση-ορόσημο της Τζέι για το Ρόδεραμ διαπίστωσε «κραυγαλέες» συλλογικές αποτυχίες από την αστυνομία και το συμβούλιο. Ένα από τα θύματα είχε καταθέσει ότι οι γονείς της έκαναν συνεχώς καταγγελίες στην αστυνομία για τον άνδρα που την περιέθαλπε, αλλά «δεν έκαναν τίποτα», επειδή δεν ήθελε να δώσει κατάθεση. «Με έπιασαν ακόμη και στο κρεβάτι μαζί του», αλλά άφησαν τον δράστη ελεύθερο, είπε στο δικαστήριο.

Η καταγγέλλουσα Adele Gladman, δικηγόρος που εργαζόταν με ένα πρόγραμμα για νέους, εντόπισε τι συνέβαινε ήδη από το 2001, αλλά δήλωσε ότι οι ανησυχίες της απορρίφθηκαν επανειλημμένα από την αστυνομία ως ανεπίσημες. Όταν υπέβαλε την έκθεσή της στην αστυνομία του South Yorkshire, η ανταπόκριση που έλαβε ήταν ότι δεν ήταν χρήσιμη.

Ο ρόλος του Στάρμερ

Το 2009, εννέα μήνες αφότου ο Στάρμερ ανέλαβε επικεφαλής της Υπηρεσίας Εισαγγελίας του Στέμματος (CPS), ελήφθη η απόφαση να μην ασκηθεί δίωξη κατά των φερόμενων ως δραστών στο Ρότσντεϊλ. Οι δικηγόροι της Υπηρεσίας υποστήριξαν ότι το θύμα δεν θα εμφανιζόταν αξιόπιστο ή πιστευτό. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Στάρμερ είχε λάβει γνώση των λεπτομερειών της υπόθεσης.

Το 2011, ο Nazir Afzal ο τότε νέος επικεφαλής εισαγγελέας για τη βορειοδυτική Αγγλία, ανέτρεψε την απόφαση της CPS του 2009. Εννέα άνδρες καταδικάστηκαν τελικά και φυλακίστηκαν το 2012 για τη σεξουαλική εκμετάλλευση 47 κοριτσιών. Ο Afzal δήλωσε το 2022: «Ο μόνος τρόπος για να φέρουμε αυτή την υπόθεση ήταν να παραδεχτούμε ότι είχαμε απογοητεύσει αυτά τα θύματα όταν έκαναν για πρώτη φορά καταγγελία το 2008. Ο Στάρμερ ήταν 100% πίσω από την απόφαση να παραδεχτούμε δημοσίως ότι είχαμε κάνει λάθος στο παρελθόν».

Το 2013, ο Στάρμερ αναθεώρησε τις διαδικασίες της CPS σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εισαγγελείς θα πρέπει να χειρίζονται τις υποθέσεις κακοποίησης, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι τα θύματα δεν θα απορρίπτονται στο μέλλον.

Ο Afzal δήλωσε αργότερα: «Ο Στάρμερ έφυγε το 2013, ενώ η CPS είχε το υψηλότερο ποσοστό καταδικαστικών αποφάσεων σε υποθέσεις κακοποίησης παιδιών, στην ιστορία μας. Αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την υποστήριξη, τους πόρους και την προστασία που μου παρείχε, σε μια εποχή που θα ήταν πιο εύκολο να τα παρατήσει».

Το 2022, η Αλέξις Τζέι ολοκλήρωσε μια παρατεταμένη εθνική έρευνα για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, η οποία προειδοποίησε ότι ήταν «ενδημική» σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία. Μετά τις «κατηγορίες Μασκ, η Τζέι τόνισε ότι δεν χρειάζεται νέα έρευνα και ότι η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί για να εφαρμόσει τις προηγούμενες συστάσεις της.