Τα 334 μέλη της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ που αποφάσισαν φέτος ποιες κινηματογραφικές ταινίες και ποιες τηλεοπτικές σειρές ήταν αρκετά καλοδουλεμένες, αξιόλογες και λαοφιλείς ώστε να βραβευτούν, κατάφεραν κάτι μοναδικό. Άφησαν άπαντες στις ροτόντες του Beverly Hilton Hotel όπου πραγματοποιήθηκε η 82η τελετή απονομής ευχαριστημένους. Ή μάλλον σχεδόν άπαντες.
Με ένα παράπονο έμειναν λογικά οι groupies του Τζέρεμι Άλεν Γουάιτ ή αλλιώς του απόλυτου it boy της βιομηχανίας του θεάματος, ο οποίος, αν και κατέκτησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το βραβείο καλύτερης ερμηνείας σε κωμική σειρά για το «The Bear», ήταν εκκωφαντικά απών. Με την ίδια πικρία λογικά πήραν την άγουσα για κάποιο από τα after parties – εννοείται ότι εκείνα του Netflix και της Universal Pictures είναι τα πλέον κοσμοπλημμυρισμένα- οι συνάδελφοί του των οποίων ο 33χρονος ηθοποιός επικράτησε , δηλαδή ο Άνταμ Μπρόντι, ο Τεντ Ντάνσον, ο Στιβ Μάρτιν, ο Τζέισον Σέγκελ και ο Μάρτιν Σορτ. Λογικά όλοι τους έμειναν με αναπάντητη την απορία πώς στην ευχή το «The Bear» μπορεί να θεωρείται και να κατηγοριοποιείται ως κωμωδία.
Αλλά ποιος μπορεί να σταθεί και να υπεραναλύσει αυτό το μάλλον επουσιώδες ατόπημα μιας απονομής βραβείων που έπειτα από το επαναλανσάρισμά της το 2023 μοιάζει υποδειγματική και σχεδόν ψυχαναγκαστικά θεσμική. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2022 οι Χρυσές Σφαίρες απαξιώθηκαν εν μία νυκτί από το Χόλιγουντ, έπειτα από αποκαλύψεις πως η ελλανόδικος επιτροπή των λίγων δεκάδων τότε μελών της είχε τόση σχέση με τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη όσο ο Ντουέιν Τζόνσον με τον Βιν Ντίζελ – σπαράγματα του beef τους είδαμε στη φετινή τελετή. Εκείνη τη χρονιά οι celebrities ήταν είδος υπό εξαφάνιση από την απονομή, δεν υπήρξε τηλεοπτική μετάδοση ενώ μέσα στην παραζάλη των κατηγοριών ο Τομ Κρουζ θεώρησε καλή ιδέα να επιστρέψει τα βραβεία του. Αλλά αυτά είναι περασμένα και μάλλον ξεχασμένα από τους στυλοβάτες του χολιγουντιανού ονείρου.
Μπορεί η φετινή απονομή να μην είχε στις ροτόντες της την Τέιλορ Σουίφτ, η οποία πέρσι είχε γεννήσει απειράριθμα memes και θέματα συζήτησης μαζί με τις επιστήθιες φίλες της, όμως οι celebrities απαριθμήθηκαν σε στίφη και γέμισαν με το σουλάτσο τους το κόκκινο χαλί. Αλλά και τη σκηνή.
Με κορυφαία του χορού προφανώς την Ντέμι Μουρ, η οποία στάθηκε στο ύψος της περίστασης τόσο προσερχόμενη στην 82η απονομή – με εκθαμβωτική δημιουργία Armani Prive- όσο και εξερχόμενη από αυτήν, κρατώντας μάλιστα στα χέρια της το πρώτο βραβείο της καριέρας της. Ναι, μπορεί να την ξέρουμε και να τη βλέπουμε να πρωταγωνιστεί στη μεγάλη οθόνη από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας, ωστόσο η Αμερικανίδα ηθοποιός χρειάστηκε να συμπληρώσει 62 Νοεμβρίους ζωής για να πανηγυρίσει μια τιμητική διάκριση από το σινάφι της.
Η Μουρ που έφυγε από το Beverly Hilton με το βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ – αγκαλιά με το οποίο θα περάσει πιθανότατα τα επόμενα βράδια της – για το φιλμ «The Substance» ήταν εξόχως συγκινημένη αλλά και συγκινητική στον ευχαριστήριο λόγο της. Μεταξύ άλλων μοιράστηκε μια μειονεκτική πεποίθηση που είπε πως έτρεφε χρόνια για τον εαυτό της. Πως δεν της επιτρεπόταν να κερδίσει κάποιο βραβείο.
Στα καλά νέα, η νεοφώτιστη στις βραβεύσεις Μουρ πρόλαβε να ολοκληρώσει το λόγο της, πράγμα που δε συνέβη με την Ζόε Σαλντάνα, η οποία αποδείχτηκε τόσο φλύαρη στον πρώτο ευχαριστήριο λόγο της καριέρας της για την ερμηνεία της στην ταινία «Emilia Perez», ώστε σχεδόν εκδιώχθηκε από τη σκηνή με το παλιό δοκιμασμένο τέχνασμα της ανόδου της έντασης της μουσικής.
Σε κάθε περίπτωση το μιούζικαλ του Ζακ Οντιάρ που ήταν υποψήφιο σε 10 κατηγορίες πρωταγωνίστησε στην 82η απονομή, κατακτώντας συνολικά 4 βραβεία – ανάμεσά τους εκείνα της Καλύτερης Ξενόγλωσσης (Μη Αγγλόφωνης Ταινίας) και της Καλύτερης Κωμωδίας ή Μιούζικαλ. Μάλιστα στην τελευταία απονομή ο Γάλλος δημιουργός αποφάσισε να δώσει το λόγο στην transgender πρωταγωνίστριά του Κάρλα Σοφία Γκασκόν, η οποία μίλησε από καρδιάς και αφιέρωσε το βραβείο στην τρανς κοινότητα.
Αν μιλάμε βέβαια για πηγαίες και βαθιά συναισθηματικές εξομολογήσεις από σκηνής, δεν μπορούμε να μη σταθούμε στον Αντριεν Μπρόντι που απέτινε με δάκρυα στα μάτια φόρο τιμής στους μετανάστες γονείς του κατά την απονομή του βραβείου Καλύτερης Ερμηνείας για το «The Brutalist» αλλά και στο σκηνοθέτη του φιλμ Μπρέιντι Κόρμπετ που μίλησε για τα εμπόδια και τη δυσπιστία που αντιμετώπισε για την υλοποίηση του φιλμ, το οποίο τον περασμένο Σεπτέμβριο τιμήθηκε και με τον Αργυρό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας.
Συνολικά υποψήφιο σε 7 κατηγορίες το «The Brutalist» απέσπασε τελικά 3 βραβεία. Για πολλούς η επιτυχία της τρεισήμιση ωρών ταινίας ήταν διαφαινόμενη. Εκείνη που ήρθε ως έκπληξη ήταν η βράβευση της Φερνάντα Τόρρες για την ερμηνεία της στην ταινία «Είμαι ακόμα εδώ». Για την Βραζιλιάνα σταρ ήταν μια σημαδιακή διάκριση που ήρθε 25 χρόνια μετά την υποψηφιότητα της μητέρας της στην ίδια κατηγορία του θεσμού.
Στο πεδίο των τηλεοπτικών σειρών την ανατροπή έκανε μάλλον το «Hacks» με δύο βραβεία – καλύτερης κωμικής σειράς και ερμηνείας για την Τζιν Σμαρτ, η οποία ευκαιρίας δοθείσης υπενθύμισε τον ηλικιακό ρατσισμό που διαποτίζει τη βιομηχανία του θεάματος- ενώ καθόλου άσχημα δεν τα πήγε και το «Baby Reindeer» – ελληνιστί «Μικρό Ταρανδάκι» που επιλέχθηκε ως η καλύτερη μίνι σειρά του 2024, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις μετοχές του μέχρι πρότινος παγκοσμίως άγνωστου Ρίτσαρντ Γκαντ ο οποίος έκανε τη βιωματική ιστορία του προϊόν της ποπ κουλτούρας, και χάρισε το πρώτο βραβείο της καριέρας της στην Τζέσικα Γκάνινγκ που υποδύθηκε με αξιώσεις την ακαταπόνητη, εμμονική stalker. Παρεμπιπτόντως, ο Τεντ Σαράντος, κατά κόσμον κινητήριος δύναμη του Netflix, καταχειροκρότησε τη διάκριση του Γκαντ. Δίκαιη ήταν και η απονομή του βραβείου ερμηνείας στον Κόλιν Φάρελ για το «Penguin». Είναι ο τρίτος αντιήρωας που λαμβάνει το βραβείο, μετά τον αείμνηστο Χιθ Λέτζερ και τον Χοακίν Φοίνιξ που είχαν θριαμβεύσει αμφότεροι ως Τζόκερ.
Αν πάντως υπάρχει ένας ξεκάθαρος νικητής στα τηλεοπτικά βραβεία των φετινών Χρυσών Σφαιρών, αυτός δεν είναι άλλος από το «Shogun». Με σοδειά τεσσάρων βραβείων η σειρά του FX (στην Ελλάδα από το Disney+) απέδειξε πως τα ιστορικά έπη συγκινούν ακόμα – εκτός από το κοινό και τους ειδήμονες.
Στα παραλειπόμενα, τα οποία είθισται να καταλήγουν πιο ενδιαφέροντα από τις ίδιες τις βραβεύσεις, η 82η απονομή των Χρυσών Σφαιρών θα ανακαλείται στο μέλλον για τη μετριοπαθή και σχεδόν πολιτικώς ορθή στάση της παρουσιάστριας Νίκι Γκλέιζερ, της πρώτης γυναίκας που είχε το προνόμιο και την ευκαιρία να παρουσιάσει μόνη της την τελετή, αποφεύγοντας μαεστρικά τα περσινά ατοπήματα του Τζο Κόι, για το αυτο-τρολάρισμα του Έλτον Τζον που προσπάθησε να αποδομήσει τα προβλήματα όρασης που αντιμετωπίζει, για την αλογοουρά της Νικόλ Κίντμαν μα και για την a la garcon κώμη της Έμα Στόουν, για το ηδυπαθές φιλί του Κίραν Κάλκιν (νικητή του βραβείου Β ρόλου στα φιλμ) στην σύζυγό του, μα πάνω απ’ όλα για το πικρό αλλά απ’ την ζωή βγαλμένο αστείο της Τζένιφερ Κούλιτζ.
H 63χρονη ηθοποιός υπογράμμισε με τον πιο εμφατικό τρόπο τις ανισότητες που επωάζονται ακόμα στο Χόλιγουντ, ενθυμούμενη τι απαγορευόταν σε εκείνη και τι επιτρεπόταν στον Μπίλι Μπομπ Θόρντον, όταν η ίδια ήταν μια δευτεραγωνίστρια της σειράς κι εκείνος το πιο λαμπρό αστέρι.
Tην προηγουμένη της απονομής, οι Χρυσές Σφαίρες τίμησαν για την προσφορά τους στο θέαμα την Βαϊόλα Ντέιβις (με το βραβείο Σεσίλ Ντε Μιλ) και τον Τεντ Ντάνσον (με το βραβείο Κάρολ Μπέρνετ). Με την 82 τελετή ξεκίνησε η σεζόν των βραβείων που θα κορυφωθεί και θα ολοκληρωθεί σε 56 ημέρες με την απονομή των Όσκαρ στις 3 Μαρτίου. Μέχρι τότε οι νικητές των Χρυσών Σφαιρών έχουν άφθονο χρόνο να απολαύσουν το goodie bag των δώρων (βλ. ταξίδια, κρουαζιέρες, διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία, ακόμα και επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής) που τους δίνεται μαζί με το βραβείο, τα οποία φέτος φτάνουν αθροιστικά σε αξία το ένα εκατομμύριο δολάρια.