5 το πρωί: Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Σημίτης – Τετραήμερο εθνικό πένθος – Οι στιγμές που σημάδεψαν την πορεία του
Η Ελλάδα αποχαιρετά τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο οποίος σε ηλικία 88 ετών έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας παρακαταθήκη την προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της χώρας αλλά και επιτεύγματα όπως η ένταξη στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Η κηδεία του θα λάβει χώρα την Πέμπτη, στην Μητρόπολη Αθηνών, με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού.
1
Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Σημίτης
- Πέθανε σε ηλικία 88 ετών: Την τελευταία του πνοή άφησε το πρωί της Κυριακής 5/1 σε ηλικία 88 ετών ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Κορίνθου, Γρηγόρη Καρπούζη, ο Κώστας Σημίτης μεταφέρθηκε από το εξοχικό του χωρίς σφυγμό στο νοσοκομείο και παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.
- Η κηδεία: Την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου στις 12:00 θα τελεστεί η κηδεία του έλληνα πολιτικού, στη Μητρόπολη Αθηνών. Με απόφαση της κυβέρνησης, η κηδεία του Κώστα Σημίτη θα γίνει δημόσια δαπάνη.
- Οι τιμές: Στον Κώστα Σημίτη θα αποδοθούν επικήδειες τιμές ισοδύναμες με εκείνες ενός εν ενεργεία Πρωθυπουργού.
2
Σε τετραήμερο εθνικό πένθος η χώρα
- Κηρύχθηκε εθνικό πένθος: Την κήρυξη τετραήμερου εθνικού πένθους για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη αποφάσισε η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου στο Facebook. Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια και μνημεία της χώρας.
- Τι σηματοδοτεί: Το εθνικό πένθος είναι όρος που περιγράφει την ένδειξη πένθους που προέρχεται από την θλίψη και λύπη για κάποιο δυστυχές γεγονός και κηρύσσεται επισήμως από τις κυβερνήσεις κρατών. Στην Ελλάδα κηρύχθηκε για πρώτη φορά το 1994 έπειτα από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη.
- Ακυρώνονται οι εκδηλώσεις: Με απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά, ακυρώνονται οι μουσικές και εορταστικές εκδηλώσεις στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό της Περιφέρειας, στο Πεδίον του Άρεως. Ως εκ τούτου, δεν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συναυλία της Μπάντας των Ενόπλων Δυνάμεων.
3
Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της πρωθυπουργίας Σημίτη
- Η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ: Το 2001, η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, μια απόφαση που ο Κώστας Σημίτης υποστήριξε ως θεμελιώδη για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας.
- Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.: Με συντονισμένες διπλωματικές προσπάθειες, η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004, παρά την εκκρεμότητα του Κυπριακού προβλήματος.
- Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών: Η Αττική Οδός, το νέο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το Μετρό της Αθήνας ολοκληρώθηκαν επί πρωθυπουργίας του. Επίσης η προετοιμασία για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, έγινε επίσης κατά τη διάρκεια της θητείας του, με σημαντικές βελτιώσεις στις υποδομές της χώρας.
4
Πως αποχαιρέτησε ο πολιτικός κόσμος τον πρώην πρωθυπουργό
- Η πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές και πολύπλευρες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας» ανέφερε, μεταξύ άλλων στο συλλυπητήριο μήνυμα της η κ. Σακελλαροπούλου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος χαρακτήρισε τον Σημίτη «μαχητή της Αλλαγής», τονίζοντας παράλληλα πως άλλαξε τη μορφή της χώρας.
- Οι πολιτικοί αρχηγοί: Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως ο Κώστας Σημίτης «συνόδευσε την Ελλάδα στα μεγάλα εθνικά της βήματα». Όπως επισημαίνει, ο πρώην πρωθυπουργός «αφήνει το δικό του αποτύπωμα στην εξέλιξη του τόπου». Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ανέφερε πως «τον αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη για τους πρωτοπόρους δρόμους, που άνοιξε για την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό», ενώ πρόσθεσε πως ο Σημίτης ήταν μία από τις «σημαντικότερες προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης».
- Οι διεθνείς ηγέτες: Τον Κώστα Σημίτη αποχαιρέτησαν όμως και διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Μπλερ, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε πως «δουλέψαμε στενά μαζί όταν ήμασταν στην εξουσία. Τον βρήκα πάντα και σε κάθε περίπτωση ευγενικό, σκεπτόμενο και ευφυή, με ισχυρή δέσμευση για τα συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά και με βαθιά αφοσίωση στην ευημερία της Ευρώπης και των λαών της». Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανέφερε πως «η Ευρώπη πενθεί για την απώλεια του Κώστα Σημίτη».
5
Οι προσωπικές μαρτυρίες
- Κώστας Σκανδαλίδης: Σε άρθρο του στο Βήμα, ο υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, Κώστας Σκανδαλίδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «έφυγε από τη ζωή ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στο τέλος της μακράς του θητείας παρέδωσε την Ελλάδα στην καλύτερη στιγμή της νεότερης ιστορίας της. Την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων στο κέντρο των Ευρωπαϊκών εξελίξεων που ακτινοβολούσε».
- Γιώργος Πανταγιάς: Από την πλευρά του, ο στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, Γιώργος Πανταγιάς, στάθηκε στη μεθοδικότητα και την αποτελεσματικότητα που χαρακτήριζε των πρώην πρωθυπουργό, αναφέροντας πως κατέγραφε βήμα-βήμα στο μπλοκάκι του όλες τις αναγκαίες κινήσεις και ενέργειες του, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι τους οποίους προηγουμένως είχε επεξεργασθεί με ιδιαίτερη επιμέλεια.
- Γιώργος Βέλτσος: Τον Κώστα Σημίτη αποχαιρέτησε και ο γνωστός κοινωνιολόγος και πρώην καθηγητής Πανεπιστημίου, Γιώργος Βέλτσος, αναφέροντας πως «έχασα έναν φίλο. Και τι μπορώ να πω; Πώς να μαρτυρήσω γι’ αυτόν; Ο χαρακτήρας του, το ήθος του, η πραότητά του, η δημοκρατικότητά του -επιστέγασμα όλων αυτών – δεν ανήκουν σε κανέναν».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.