Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον Κώστα Σημίτη εξέδωσε και ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

«Είμαι πολύ λυπημένος που άκουσα τα νέα για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη. Δουλέψαμε στενά μαζί όταν ήμασταν στην εξουσία. Τον βρήκα πάντα και σε κάθε περίπτωση ευγενικό, σκεπτόμενο και ευφυή, με ισχυρή δέσμευση για τα συμφέροντα της Ελλάδας, αλλά και με βαθιά αφοσίωση στην ευημερία της Ευρώπης και των λαών της» αναφέρει.

«Αν και προερχόταν από την παραδοσιακή Αριστερά της πολιτικής, αναγνώριζε πλήρως την ανάγκη εκσυγχρονισμού, κατανοώντας ότι οι αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού έπρεπε να υλοποιηθούν διαφορετικά για τον 21ο αιώνα.

Απόλαυσα την παρέα του και τον σεβόμουν πολύ ως άνθρωπο και ως ηγέτη. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τη χώρα του».

Οι επιστολές για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Στις 27 Οκτωβρίου 2002 ο Κώστας Σημίτης πήγε στο Λονδίνο να συναντήσει τον Τόνι Μπλερ στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών που έκανε πριν από την ανάληψη της προεδρίας. Μαζί του είχε ένα συνοπτικό σημείωμα με τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Την επομένη, όταν συναντήθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Σημίτης έθεσε συνοπτικά το ζήτημα στον κ. Μπλερ. Μαζί με το σημείωμα, του προσέφερε ως δώρο και τη βιογραφία του Λόρδου Βύρωνα από τη Φιόνα Μακάρθι (Byron. Life and Legend), η οποία είχε μόλις κυκλοφορήσει και στην οποία υπήρχε μια εκτενής αναφορά στα Γλυπτά. Ο κ. Μπλερ υποσχέθηκε να κοιτάξει το θέμα.

Ακολούθησε μια ανταλλαγή επιστολών. Πρώτος έγραψε στον κ. Σημίτη ο κ. Μπλερ. Σημείωνε ότι το ζήτημα έχει συζητηθεί και συζητείται σε επίπεδο υπουργών Πολιτισμών αλλά και στο επίπεδο των υπηρεσιακών παραγόντων των δύο μουσείων, του Βρετανικού και της Ακροπόλεως. Και παρέπεμπε στο Βρετανικό Μουσείο για την όποια απόφαση.

Ουσιαστικά ο βρετανός πρωθυπουργός αρνιόταν την «πολιτική χειρονομία» που του ζητούσαν και οχυρωνόταν πίσω από την πάγια θέση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία (με τη σειρά της) οχυρώνεται πίσω από το Βρετανικό Μουσείο. Ούτε όχι, ούτε ναι, αλλά «ό,τι πει το Μουσείο». Το οποίο, διά του διευθυντή του, αρνείται κατά πάγια παράδοση να συζητήσει την παραχώρηση των Γλυπτών.

Στην επιστολή του κ. Μπλερ απάντησε με επιστολή ο κ. Σημίτης. Αφού ευχαρίστησε τον βρετανό πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον του, αναφέρθηκε και αυτός στις επαφές μεταξύ υπουργών και Μουσείων, ζητώντας να συνεχιστούν, αλλά κατέληγε επαναφέροντας το ζήτημα μιας «πολιτικής χειρονομίας».

Υποστήριζε, δηλαδή, ο έλληνας πρωθυπουργός ότι δεν τίθεται θέμα συνομιλιών και επιχειρημάτων, αυτά έχουν ειπωθεί, ανταλλαγεί και καταγραφεί εκτενώς. Το ζητούμενο πλέον είναι μια πολιτική απόφαση της βρετανικής πλευράς.

Εκτοτε δεν υπήρξε άλλη αλληλογραφία σε επίπεδο πρωθυπουργών. Το θέμα όμως εθίγη ξανά από τον κ. Σημίτη σε προσωπικές συνομιλίες που είχαν μεταξύ τους, χωρίς να προχωρήσει περισσότερο η συζήτηση. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, όταν η κουβέντα πηγαίνει στα Γλυπτά του Παρθενώνα ο κ. Μπλερ δείχνει αμηχανία και προσπαθεί να μην μπει στην ουσία του θέματος, χωρίς να δίνει την εντύπωση ότι επιδοκιμάζει ή αποδοκιμάζει το ελληνικό αίτημα. Με άλλα λόγια, ο βρετανός πρωθυπουργός παραμένει ευγενικός αλλά δεν έχει δείξει ως τώρα τη διάθεση να προβεί σε αυτή την «πολιτική χειρονομία» που του ζητεί η ελληνική πλευρά.