Σούπα με κάστανο, σελινόριζα και λούντζα
Ζεστή και χειμωνιάτικη.
Ζεστή και χειμωνιάτικη.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
30λΧρόνος Μαγειρέματος:
20λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 4 άτομα
- 400 γρ. σελινόριζα σε κύβους
- 300 γρ. κάστανα
καθαρισμένα και βρασμένα - 1 κρεμμύδι σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 100 ml κρέμα γάλατος
- 50 γρ. φρέσκο βούτυρο
- 1 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
- 500 ml ζωμό λαχανικών
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 πρέζα θυμάρι
- 1 σφηνάκι γλυκό κρασί Σάμου
- 100 γρ. λούντζα ψιλοκομμένη
- Σχοινόπρασο ή θυμάρι
για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τη σελινόριζα και το σκόρδο για 5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι, το ζωμό λαχανικών και τα κάστανα. Καλύπτουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά, ελέγχοντας στο ενδιάμεσο αν χρειάζεται να συμπληρώσουμε λίγο ζωμό επιπλέον.
Πολτοποιούμε το μείγμα στο μίξερ ή με ραβδομπλέντερ, μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά έως ότου αποκτήσει η σούπα βελούδινη υφή.
Ψήνουμε τη λούντζα στο γκριλ μέχρι να γίνει τραγανή. Σερβίρουμε τη σούπα αμέσως, γαρνίροντας με λούντζα και φρέσκο θυμάρι ή σχοινόπρασο.