Πολλαπλές είναι οι καταγγελίες των επιβατών της Turkish Airlines για την ύπαρξη κοριών στα καθίσματα των αεροσκαφών της.

Τον περασμένο Μάρτιο η 36χρονη Patience Titcombe ταξίδευε από το Γιοχάνεσμπουργκ στην Κωνσταντινούπολη και όταν σηκώθηκε να πάει στην τουαλέτα είδε το έντομο πάνω στη θέση της.

«Πήγα να το πετάξω. Αλλά η φίλη μου με σταμάτησε και μου είπε: «Αυτός είναι κοριός» λέει η επιβάτης. Κάλεσε την αεροσυνοδό, που ξεφορτώθηκε τον κοριό και προσπάθησε να τους καθησυχάσει. Όταν έκανε παράπονα στην ταξιδιωτική εταιρεία εκείνοι αρνήθηκαν την ύπαρξη κοριών, παρά τα φωτογραφικά της ντοκουμέντα. Τότε η Patience ανέβασε τις φωτογραφίες στα social media με αποτέλεσμα να βρεθούν κι άλλοι επιβάτες που είχαν παρόμοια εμπειρία με τη δική της, αναφέρουν οι New York Times.

Τον Οκτώβριο δύο άλλοι ταξιδιώτες δήλωσαν ότι βρήκαν κοριούς σε πτήσεις της εταιρείας. Στις 5 Οκτωβρίου ο Matthew Myers και η φίλη του πετούσαν από την Κωνσταντινούπολη στο Σαν Φρανσίσκο όταν ο 28χρονος είπε ότι ο επιβάτης που καθόταν δίπλα του τον χτύπησε στον ώμο για να του δείξει ότι υπήρχαν κοριοί στα καθίσματα και άλλοι έπεφταν από το ταβάνι.

«Πολλοί επιβάτες ζητούσαν να μετακινηθούν σε άλλες θέσεις αφού βρήκαν τους κοριούς» δήλωσε. Μάλιστα ένας από αυτούς πήγε και έκατσε στο κάθισμα της αεροσυνοδού, η οποία τον ενημέρωσε ότι είχε υποβάλει επίσημη καταγγελία κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Οι κοριοί είναι ένα φλέγον και επαναλαμβανόμενο ζήτημα στα ταξίδια. Στα τέλη του 2023 το Παρίσι αντιμετώπισε μια εκτεταμένη επιδημία στο αποκορύφωμα της ετήσιας Εβδομάδας Μόδας, όταν οι κοριοί παρατηρήθηκαν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε άλλα μέρη. Την ίδια χρονιά, η Νότια Κορέα ξεκίνησε μια πανεθνική εκστρατεία πρόληψης με στόχο τους κόμβους μεταφοράς.

Το κόστος για τις αεροπορικές

Οι κοριοί ζουν σε στρώματα, κλινοσκεπάσματα, χαλιά και ρούχα και μπορούν εύκολα να μεταφερθούν με τις αποσκευές.

Τυπικά δαγκώνουν τη νύχτα, αφήνοντας συστάδες από εξογκώματα στο δέρμα που μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, ερυθρότητα, πρήξιμο και κάψιμο. Είναι επίσης δύσκολο να απαλλαγούν από αυτούς, με τους ανθρώπους να πρέπει να σφραγίσουν όλα τα πράγματά τους σε πλαστικές σακούλες ή να υπομείνουν πολλαπλούς υποκαπνισμούς.

Η απομάκρυνση των κοριών αποτελεί για τις αεροπορικές εταιρείες μεγάλη πρόκληση καθώς τα αεροπλάνα μετακινούνται συχνά μεταξύ κλιματικών ζωνών. Σύμφωνα με τον Rob Tuck, πρόεδρο της εταιρείας συμβούλων αεροπορίας Jet Research, η ακινητοποίηση ενός αεροσκάφους για την αντιμετώπιση των κοριών είναι ένα σημαντικό εγχείρημα.

Η διαδικασία διαρκεί συνήθως 2-5 ημέρες και μπορεί να κοστίσει στις αεροπορικές εταιρείες από 75.000 έως 125.000 δολάρια. Το πρόβλημα γίνεται χειρότερο από τις εναλλαγές δρομολογίων και τις διαφορετικές κλιματικές ζώνες στις οποίες πετούν τα αεροσκάφη.