Σε μία εποχή που οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης γίνονται όλο και πιο αισθητές, οι πράσινοι χώροι των αστικών κέντρων είναι έργα «πνοής» και ζωτικής σημασίας. Ειδικά σε πυκνοκατοικημένες πόλεις όπως η Αθήνα, η δημιουργία μικρών «οάσεων» πρασίνου δεν αποτελεί απλώς μία αισθητική παρέμβαση στον δημόσιο χώρο, αλλά ένα βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Τα μικρά αστικά δάση μειώνουν τη θερμοκρασία και την ηχορύπανση, απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη βιοποικιλότητα, προσφέροντας έναν χώρο αναψυχής και «ανάσας» μέσα στο τσιμέντο. Φέτος, λοιπόν, οι κάτοικοι της Άνω Κυψέλης καλωσόρισαν το πρώτο Μicro Forest στην «καρδιά» της πόλης, ένα πρωτοποριακό έργο που υλοποιήθηκε από τη L’Oréal Hellas και τον Δήμο Αθηναίων, στο πλαίσιο του παγκόσμιου προγράμματος L’Oréal for the Future.
Τα ορόσημα ενός έργου ζωτικής σημασίας στην «καρδιά» της πρωτεύουσας
Στον ιστορικό λόφο Αλεπότρυπας, αυτό το «δάσος σε μικρογραφία» αποτελεί ένα σύμβολο βιωσιμότητας και ελπίδας για την πράσινη αναγέννηση της Αθήνας, ένα έργο που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Η υλοποίηση του Micro Forest είχε ανακοινωθεί ήδη από τον Ιούνιο, με τις εργασίες για την αναδιαμόρφωση του μέχρι πρότινος κοινόχρηστου χώρου πρασίνου να έχουν ξεκινήσει άμεσα με συντονισμένες εργασίες καθαρισμού του.
Στη συνέχεια, το βραχώδες έδαφος διαμορφώθηκε ειδικά με τη μεταφορά τόνων κηπαίου χώματος, που χρησιμοποιήθηκαν ως επίστρωση για τις προσεκτικά επιλεγμένες φυτεύσεις που ακολούθησαν και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες, χαρίζοντας ένα σπάνιας ομορφιάς αποτέλεσμα. Στην πρώτη φάση φυτεύτηκαν περίπου 5.000 ενδημικά και αυτοφυή δέντρα, θάμνοι και πόες, ενώ το διάστημα που ακολούθησε πραγματοποιήθηκαν συμπληρωματικές εργασίες εμπλουτισμού του φυτικού υλικού.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα είδη αυτά, με την κατάλληλη φροντίδα, θέτουν ως μακροπρόθεσμο στόχο την δημιουργία ενός πλούσιου δάσους, το οποίο σε 10 χρόνια περίπου θα έχει καταφέρει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ανάπτυξης ενός συμβατικού δάσους 20-30 ετών, φιλοξενώντας περισσότερα από 10.000 φυτά. Η ιδέα του Micro Forest ξεκίνησε από τον Ιάπωνα βοτανικό Akira Miyawaki και συντείνει στην προσπάθεια για την προστασία και την ενίσχυσης της αστικής βιοποικιλότητας, καθώς και την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης προς όφελος της πόλης και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Όσον αφορά στην Αθήνα, τα επόμενα χρόνια η πόλη θα αποκομίσει σπάνια οφέλη, όπως βελτίωση του μικροκλίματος με μείωση της τοπικής θερμοκρασίας μέχρι και 6 βαθμούς, περιορισμό του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας, απορρόφηση μέχρι και 3.300 κιλών CO2 σε ετήσια βάση στο 10ο έτος του micro Forest, βελτίωσης της ποιότητας του αέρα, μείωση του θορύβου, μεγαλύτερη προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και ουσιαστική ενίσχυση της τοπικής χλωροπανίδας.
Στην εκδήλωση των εγκαινίων, η κα. Alessandra Delfini, Country Managing Director της L’Oréal Hellas, μίλησε για τις δράσεις που σε τοπικό επίπεδο συμβάλλουν στην τήρηση των ορίων του πλανήτη, αλλά και στην ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της L’Oréal Hellas, αναφέροντας πως, «σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για τη L’Oréal Hellas καθώς παίρνει σάρκα και οστά ένα καινοτόμο και πρωτοποριακό έργο βιωσιμότητας, το οποίο αλλάζει την καθημερινότητα των κατοίκων της Αθήνας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων αποδεικνύουμε ότι συλλογικά μπορούμε να διαδώσουμε τα οφέλη της βιοποικιλότητας στην πόλη και τους πολίτες της. Παράλληλα, απολύτως ευθυγραμμισμένοι με τις αρχές του προγράμματος L’Oréal for the Future, μένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για αειφόρο ανάπτυξη, επενδύοντας σε επιχειρηματικές λύσεις που βασίζονται σε βιώσιμες πρακτικές».