Φόβοι για νέα ανατίμηση και το 2025 στα ασφάλιστρα υγείας (νοσοκομειακά συμβόλαια) στα όρια διψήφιου ποσοστού διατυπώνονται από διάφορες πηγές, ενώ παράλληλα το θέμα αναμένεται να ενταχθεί στην «πολιτική ατζέντα» της αντιπαράθεσης μεταξύ του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και της κυβέρνησης.

Από την άλλη, μία από τις ουσιωδέστερες παραμέτρους στα θέμα με τα ασφάλιστρα υγείας είναι το ολιγοπώλιο που παρατηρείται στον ιδιωτικό τομέα της υγείας με ισχυρές άκρες στην ασφαλιστική αγορά.

Ασφάλιστρα υγείας: Η εκκρεμής έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Επίσης εκκρεμεί ακόμη το θέμα της έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

Λίγο πριν αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Γιάννης Λιανός στα τέλη του 2023, είχε εκδοθεί η πρώτη έκθεση της επιτροπής – διαπιστωτική – που περιέγραφε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί.

Αναμένεται η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας και στον τρόπο που διαμορφώνεται το ύψος των ασφαλίστρων υγείας.

Οι αυξήσεις έως 50% τα τελευταία χρόνια

Χθες με δήλωση του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων τα ασφάλιστρα έχουν αυξηθεί πάνω από 50%!

Ειδικότερα στη διάρκεια του 2023 η αύξηση των νοσοκομειακών ασφαλίστρων ανήλθε στο 10% – 14%. Και τούτο προέκυψε με βάση τον λεγόμενο «ιατρικό πληθωρισμό» που διαμορφώνει ετησίως το ΙΟΒΕ. Αυτός ο δείκτης έχει νομιμοποιηθεί με νόμο του 2020 ως βάση για τη διαμόρφωση του ύψους των ανατιμήσεων. Ο δείκτης διαμορφώνεται περί το Νοέμβριο κάθε χρόνου. Στην παρούσα φάση κι εντός των επομένων ημερών πρόκειται από τις ασφαλιστικές εταιρείες να σταλούν στους ασφαλισμένους οι ανανεώσεις των συμβολαίων που θα αφορούν στο 2025. Κι εκφράζονται ισχυροί φόβοι ότι κι φέτος το ποσοστό της ανατίμησης θα πλησιάζει – αν δεν υπερβαίνει – το 10%.

Η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ και οι καταγγελίες για ολιγοπώλιο

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πηγές του οποίου μίλησαν στον ΟΤ, εκφράζεται η απορία για ποιο λόγο χρησιμοποιείται το ΙΟΒΕ και όχι η ΕΛΣΤΑΤ. Επ΄ αυτού δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη απάντηση. Αυτό όμως που προκαλεί αγανάκτηση σε μεγάλο τμήμα ασφαλισμένων είναι το γεγονός ότι τα ισόβια συμβόλαια, – τα οποία πλέον οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν επιθυμούν να τα διατηρήσουν διότι έχουν μεγαλύτερο κέρδος από τα ετησίως ανανεούμενα και μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους – δέχονται μεγαλύτερες ανατιμήσεις από τα ετησίως ανανεούμενα. Και τούτο διότι προσπαθούν να αναγκάσουν τους κατόχους των ισοβίων συμβολαίων να τα ακυρώσουν και να αποκτήσουν ετησίως ανανεούμενα.

Ωστόσο το γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και στην ασφαλιστική αγορά είναι πως ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας – όπως επισημαίνει και ο κ. Χατζηθεοδοσίου αποτελεί ολιγοπώλιο. Αμφισβητούνται μάλιστα ακόμη και οι συνθήκες ανταγωνισμού. Σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΕΑ συγκεκριμένα πως «σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζονται πρακτικές ολιγοπωλίου στο χώρο της ιδιωτικής υγείας , ειδικά από 2 – 3 μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τα νοσήλια να είναι αυτή τη στιγμή από τα υψηλότερα της Ευρώπης».

Τα funds που αποεπενδύουν

Και το θέμα πλέον αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την εκκρεμή έρευνα. Βέβαια ακούγονται διάφορα πως τα εν λόγω funds που έχουν επενδύσει στην ιδιωτική υγεία σκοπεύουν να αποεπενδύσουν κι ως εκ τούτου ανεβάζουν τον δείκτη της κερδοφορίας τους, με πληττόμενους τις ασφαλιστικές εταιρείες και τους ασφαλισμένους.

Σύντομα όμως το θέμα πρόκειται να πάρει και πολιτικές διαστάσεις. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να έρθει στη Βουλή στις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Όχι μόνο η κατάσταση που επικρατεί, όχι μόνο η εκκρεμότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και ο νόμος του 2020.

Τα 965.000 νοσοκομειακά συμβόλαια

Οι διαστάσεις που θα λάβει θα είναι μεγάλες, δεδομένου ότι υπάρχουν 965.000 νοσοκομειακά συμβόλαια όλων των τύπων. Και δεδομένου ότι των ασφαλιστικών εταιρειών η αξιοπιστία και η φήμη είναι ένα κρίσιμο μέγεθος, το μόνο που δεν επιθυμούν είναι η προσβολή αυτού του μεγέθους!

Διαβάστε ακόμη στο ot.gr

ΑΑΔΕ 2025-2029: Σε 30 ημέρες οι επιστροφές φόρου – Το στρατηγικό σχέδιο μέχρι το 2029