Στα δικαστήρια πάει η Nippon Steel για το μπλόκο στην εξαγορά αμερικανικής χαλυβουργίας

Η μετοχή της US Steel, που κατέγραφε μεγάλη πτώση με το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, παραμένει στο «κόκκινο». Γύρω στις 18.30 (ώρα Ελλάδας) υποχωρούσε κατά 6,72%, στα 30,41 δολάρια

Με τη μετοχή της US Steel να κατακρημνίζεται στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, o ιαπωνικός κολοσσός Nippon Steel αποφάσισε να προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης, αμφισβητώντας την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να μπλοκάρει την εξαγορά της αμερικανικής χαλυβουργίας, όπως ανέφερε η οικονομική εφημερίδα Nikkei.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, Nippon Steel και US Steel καταγγέλλουν ότι η απαγόρευση της εξαγοράς, έτσι όπως έγινε, συνιστά «σαφή παραβίαση της δέουσας διαδικασίας», όπως ορίζεται από τον νόμο και αποτελεί πολιτική απόφαση που θα μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις με το Τόκιο.

«Είμαστε κατάπληκτοι από την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν, που αντικατοπτρίζει μια σαφή παραβίαση της δίκαιης εφαρμογής του νόμου. Αντί να εφαρμόσει (τη διαδικασία), την χειραγώγησε για να προωθήσει την πολιτική ατζέντα του» ισχυρίζονται οι εταιρείες στην ανακοίνωσή τους. Ο Αμερικανός πρόεδρος «δεν παρουσίασε καμία αξιόπιστη απόδειξη» ότι διατρέχει κίνδυνο η εθνική ασφάλεια, πρόσθεσαν.

Η μετοχή της US Steel, που κατέγραφε μεγάλη πτώση με το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, παραμένει στο «κόκκινο». Γύρω στις 18.30 (ώρα Ελλάδας) υποχωρούσε κατά 6,72%, στα 30,41 δολάρια.

Γιατι ο Μπάιντεν «μπλόκαρε» την εξαγορά

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε νωρίτερα σήμερα να εμποδίσει την πώληση της εμβληματικής αμερικανικής χαλυβουργίας από τον ιαπωνικό κολοσσό, υποστηρίζοντας σε σχετική ανακοίνωσή του, ότι η συγχώνευση αυτή, «θα έθετε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χάλυβα των ΗΠΑ υπό ξένο έλεγχο και σε κίνδυνο την εθνική ασφάλειά μας και τις αλυσίδες ανεφοδιασμού ζωτικής σημασίας».

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χάλυβα παγκοσμίως. Στον τομέα της παραγωγής κυριαρχεί, σε συντριπτικό βαθμό, η Κίνα.

«Δεν θα διστάσω ποτέ να δράσω για να προστατεύσω την ασφάλεια της χώρας και τις υποδομές της», επέμεινε ο 82χρονος πρόεδρος, μολονότι οι σύμβουλοί του τον είχαν προειδοποιήσει για τις πιθανές διπλωματικές συνέπειες αυτής της απόφασης.

Σε ανακοίνωσή του, το συνδικάτο των εργαζομένων στις βιομηχανίες μετάλλου United Steelworkers (USW) εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του για την απόφαση του Μπάιντεν «να διατηρήσει μια ισχυρή χαλυβουργία στη χώρα». Κάλεσε επίσης τη διοίκηση της US Steel «να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για την ανάπτυξη της επιχείρησης», ώστε να παραμείνει κερδοφόρα.

Η απόφαση Μπάιντεν εξάλλου πιστώνεται ως νίκη στο συνδικάτο, οι ηγέτες του οποίου αντιτάχθηκαν έντονα στη συμφωνία από τότε που είχε ανακοινωθεί, τον Δεκέμβριο του 2023. Οι ηγέτες του συνδικάτου υποστηρίζουν ότι η εξαγορά της US Steel από τη Nippon Steel θα ήταν κακό για τους εργάτες χαλυβουργίας και θα έβλαπτε την ικανότητα συνολικά της αμερικανικής βιομηχανίας να παράγει χάλυβα.

Τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, μια επιτροπή αρμόδια (Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ [Cfius]) για την αποτίμηση των συνεπειών της ενδεχόμενης εξαγοράς στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ δεν είχε κατορθώσει να καταλήξει σε ομόφωνη εισήγηση, αφήνοντας το ζήτημα στα χέρια του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου, ο οποίος είχε 15 ημέρες στη διάθεσή του για να αποφασίσει.

Τα επιχειρήματα των δύο εταιρειών υπέρ της πώλησης

Η Nippon Steel προσπάθησε να άρει τις επιφυλάξεις του Μπάιντεν, προσφέροντας διάφορες εγγυήσεις. Μεταξύ άλλων, πρότεινε στην αμερικανική κυβέρνηση να έχει δικαίωμα βέτο σε οποιαδήποτε πιθανή μείωση της παραγωγής της US Steel  στις ΗΠΑ. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα διατηρούσε τις θέσεις εργασίας και υποσχέθηκε επενδύσεις τουλάχιστον 2,7 δισ. δολαρίων, καθώς και πριμ ύψους 5.000 δολαρίων στους εργαζομένους της US Steel, εφόσον προχωρούσε η εξαγορά.

Η αμερικανική εταιρεία υποστήριξε ότι η εξαγορά της ήταν ένας τρόπος «να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό» εκ μέρους της Κίνας και να διασφαλίσει τη μελλοντική ανάπτυξη της. Στελέχη της έχουν ήδη διαμηνύσει ότι ενδέχεται να κλείσουν εργοστάσια και να μεταφέρουν την παραγωγή σε εγκαταστάσεις χαμηλότερου κόστους, εάν δεν προχωρήσει η πώληση.

Η απόρριψη της συμφωνίας από τον Μπάιντεν είναι ένα σημάδι της κλίσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς προστατευτικές πολιτικές για τις επιχειρήσεις. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προαναγγείλει επίσης ότι θα εμπόδιζε την εξαγορά της US Steel.

Ξένες εταιρείες έχουν αγοράσει και πουλήσει εταιρείες χάλυβα στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Δημιουργεί επίσης αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της αμερικανικής βιομηχανίας χάλυβα που μετρά 124 χρόνια παρουσίας στον κλάδο.

Η Nippon Steel είναι η τέταρτη μεγαλύτερη βιομηχανία χάλυβα στον κόσμο. Είχε επιδιώξει να αποκτήσει την US Steel ως μέσο για να εισέλθει στην αγορά των ΗΠΑ, όπου οι δασμοί συνέβαλαν στη διατήρηση των τιμών υψηλότερα από άλλες αγορές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.