Παραδοσιακές δίπλες Καλαμάτας

Η γλυκιά απόλαυση που αντέχει στο πέρασμα του χρόνου.

Κωστής Κωστάκης
Παραδοσιακές δίπλες Καλαμάτας

Η γλυκιά απόλαυση που αντέχει στο πέρασμα του χρόνου.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

45λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

30λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 50 τεμάχια

Για το ζυμάρι

  • 700-800 γρ. αλεύρι
  • 5 αβγά
  • 1 σφηνάκι τσίπουρο ή ούζο
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
    ή περγαμόντο
  • 1 ποτηράκι νερό (προαιρετικά)
  • 1 λίτρο ελαιόλαδο
    ή ηλιέλαιο

Για το σιρόπι

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κιλό μέλι
  • 400 γρ. νερό
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 λεμόνι, φλούδα και χυμό

Για το σερβίρισμα

  • 300 γρ. καρύδια κοπανισμένα
  • Κανέλα
  • Λίγο θυμαρίσιο μέλι

Εκτέλεση

  1. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για το ζυμάρι εκτός από το αλεύρι και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

     

     

     

     

     

     

  2. Αφαιρούμε το σύρμα, προσαρμόζουμε στη συσκευή το εξάρτημα του γάντζου και δουλεύουμε το μείγμα ενσωματώνοντας σταδιακά το αλεύρι, μέχρι να αποκτήσουμε μια μέτρια ζύμη, ούτε πολύ μαλακή ούτε πολύ σκληρή.

  3. Περνάμε τη ζύμη στη μηχανή ζυμαρικών για να κάνουμε λεπτά φύλλα. Εναλλακτικά, τη χωρίζουμε σε μέρη και την ανοίγουμε με τον πλάστη. Κόβουμε τα φύλλα με ρόδα ζαχαροπλαστικής σε τετράγωνα κομμάτια 8 x 8 εκ.

  4. Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά άφθονο λάδι. Μόλις κάψει, ρίχνουμε ένα κομμάτι φύλλο και τηγανίζουμε για 1/2 λεπτό. Με δυο πιρούνια, το γυρίζουμε με γρήγορες κινήσεις από την άλλη πλευρά και το τυλίγουμε σε ρολό.

  5. Το βγάζουμε και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να στεγνώσει και να κρυώσει. Ομοίως τηγανίζουμε και τις υπόλοιπες δίπλες.

  6. Ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τα ξύλα κανέλας και αφήνουμε το μείγμα σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.

  7. Προσθέτουμε το μέλι και, μόλις φουσκώσει, αποσύρουμε το σιρόπι από την εστία και ρίχνουμε τη φλούδα και το χυμό λεμονιού.

     

  8. Όταν κρυώσει το σιρόπι, βουτάμε σε δόσεις τις κρύες δίπλες. Τις βγάζουμε σε σουρωτό για να στραγγίσουν. Τις σερβίρουμε σε πιατέλα, γαρνίροντας με κανέλα, καρύδι και λίγο μέλι.

Μικρά Μυστικά

Εάν μας περισσέψουν δίπλες, μπορούμε να τις μεταμορφώσουμε σε πεντανόστιμα τρουφάκια. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις θρυμματίσουμε στον πολυκόφτη, να τις ανακατέψουμε με τυρί κρέμα και να πλάσουμε μπαλάκια από το μείγμα τα οποία θα βουτήξουμε στη συνέχεια σε λιωμένη κουβερτούρα.

Απόρρητο