Υπεύθυνη για τον θάνατο τριών παιδιών μέσω των viral προκλήσεων, τη διάδοση των οποίων απέτυχε να ελέγξει, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας το TikTok και επέβαλε στην κινεζική πλατφόρμα πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων διλαρίων.

Η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει, μέσα σε οκτώ ημέρες, να καταβάλλει το ποσό στην Εθνική Επιτροπή Επικοινωνιών (Conatel) και τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την «αποζημίωση των θυμάτων των viral προκλήσεων». Το δικαστήριο απαίτησε επίσης από την πλατφόρμα βίντεο να δημιουργήσει ένα γραφείο στη χώρα για να εκπροσωπείται.

Δε διευκρινίστηκαν ποιες θα ήταν οι συνέπειες εάν το TikTok δεν συμμορφωνόταν με την απόφαση. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι τουλάχιστον δύο από τα παιδιά πέθαναν αφού συμμετείχαν σε προκλήσεις που περιλάμβαναν την εισπνοή τοξικών ουσιών ή τη λήψη αγχολυτικών φαρμάκων χωρίς να αποκοιμηθούν.

Η απόφαση έρχεται μετά την προσφυγή που κατέθεσε η εκπαιδευτική οργάνωση Bolivarian Movement of Aristóbulo Istúriz Families.

H περίπτωση X και οι κυρώσεις κατά TikTok ανά τον κόσμο

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει εκδώσει και στο παρελθόν περιορισμούς στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Τον Αύγουστο, ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η Conatel ανέστειλε την πρόσβαση στο δίκτυο X για 10 ημέρες, αφότου ο ιδιοκτήτης του Έλον Μάσκ αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 28ης Ιουλίου. Ωστόσο, πολλοί Βενεζουελάνοι μπορούν ακόμη να έχουν πρόσβαση στο X χρησιμοποιώντας το Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο (VPN) για να αποκρύψουν τη διεύθυνση IP τους.

Πριν από περίπου μία εβδομάδα (27 Δεκεμβρίου), ρωσικό δικαστήριο είχε επιβάλει στο TikTok πρόστιμο τριών εκατομμυρίων ρουβλίων (περίπου 29.000 δολαρίων) καθώς κρίθηκε ένοχο για παράβαση των ρωσικών νομικών περιορισμών σχετικά με τη διανομή ορισμένων ειδών πληροφοριών, όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου των δικαστηρίων της Μόσχας.

Σε πολλές χώρες του πλανήτη, οικογένειες, οργανώσεις και κρατικές υπηρεσίες έχουν προσφύγει κατά της κινεζικής πλατφόρμας, κατηγορώντας την για βλαβερές συνέπειες στην ψυχική υγεία των νεαρών χρηστών.

Στην Αλβανία ωστόσο, η κυβέρνηση Ράμα επέβαλε ετήσια απαγόρευση στη συγκεκριμένη εφαρμογή, η οποία, όπως υποστηρίζει, στοχεύει να περιορίσει την νεανική εγκληματικότητα, αλλά που σύμφωνα με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, απειλεί το εμπόριο και την ελευθερία του λόγου, ενόψει των εκλογών του Μαΐου.