Γιατί συμφέρει την Ελλάδα η ένταξη Βουλγαρίας-Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν

Ταχύτερη και ευκολότερη σύνδεση της Ελλάδας και μετακίνηση των πολιτών της στην καρδιά της Ευρώπης.

Σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα η πλήρης ένταξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν από την πρώτη του νέου χρόνου, από 1/1/2025, καθώς επιτέλους συνδεόμαστε οδικώς με όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα, το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, είχε αναλάβει την πρωτοβουλία άρσης αντιρρησιών στην ένταξη με συνεχείς επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη. Επιπλέον για την Ελλάδα, η οποία είναι σθεναρός υποστηρικτής της ένταξης της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην ΕΕ και στη συνέχεια στη ζώνη Σένγκεν, αποκτά απευθείας πρόσβαση -χωρίς ελέγχους- στη ζώνη Σένγκεν. Αυτό σημαίνει ταχύτερη και ευκολότερη σύνδεση της Ελλάδας και μετακίνηση των πολιτών της στην καρδιά της Ευρώπης.

Οι επιπτώσεις

Η ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στον χώρο Σένγκεν έχει πολλές σημαντικές επιπτώσεις, τόσο για τις χώρες αυτές όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Συγκεκριμένα:

Για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία

  • Ελευθερία μετακίνησης: Οι πολίτες τους θα αποκτήσουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν, να εργάζονται και να διαμένουν σε ολόκληρο τον χώρο Σένγκεν χωρίς συνοριακούς ελέγχους, ενισχύοντας σημαντικά την κινητικότητα και την ευκολία.
  • Οικονομική ώθηση: Η κατάργηση των συνοριακών ελέγχων θα μειώσει το κόστος μεταφοράς και τις καθυστερήσεις για τις επιχειρήσεις. Αυτό θα βελτιώσει το εμπόριο, τον τουρισμό και τη διασυνοριακή συνεργασία, ωφελώντας τις τοπικές οικονομίες.
  • Πολιτική εξέλιξη υψηλού συμβολισμού, με απτά αποτελέσματα προς τους πολίτες: Η προσχώρηση στη Σένγκεν υπογραμμίζει την πλήρη ενσωμάτωσή τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ενισχύοντας την πολιτική και οικονομική ευθυγράμμισή τους με την υπόλοιπη ΕΕ.

Για την ΕΕ και τον χώρο Σένγκεν

  • Επέκταση της κοινής ταξιδιωτικής ζώνης: Η διεύρυνση αυξάνει τη γεωγραφική εμβέλεια και τον πληθυσμό της Σένγκεν, εδραιώνοντας την περαιτέρω ως χώρο ενοποιημένης κινητικότητας.
  • Στρατηγική συνδεσιμότητα: Η συμμετοχή τους θα βελτιώσει τις συνδέσεις μεταφορών και εφοδιαστικής στην Ανατολική Ευρώπη, διευκολύνοντας την ομαλότερη ροή αγαθών και ανθρώπων μεταξύ της κεντρικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
  • Οικονομικές ευκαιρίες: Η μεγαλύτερη συνδεσιμότητα θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στη νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας στην οικονομική συνοχή εντός της ΕΕ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.