Τι επιδιώκει το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή

Γνώστες του μεσανατολικού αναλύουν τις κινήσεις του Τελ Αβίβ και σκιαγραφούν τα μελλοντικά του σχέδια

«Χτίζει πράγματι το Ισραήλ μια αυτοκρατορία σε όλη τη Μέση Ανατολή;», ήταν το ερώτημα που έθεσε πρόσφατα στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ η Ντάλια Σάιντλιν, ερευνήτρια κοινής γνώμης και συνεργάτης σε θέματα πολιτικής στην αμερικανική δεξαμενή σκέψης The Century Foundation. To υπαρξιακής φύσης ερώτημα για τη χώρα προέκυψε αβίαστα, 12 μήνες αφότου έλαβε από άραβα συνάδελφό της το ερώτημα «Τι προσπαθεί να επιτύχει το Ισραήλ;». Κατά την άποψή του, φαινόταν ότι «ενεργεί σαν την επεκτατική μουσουλμανική αυτοκρατορία του πρώιμου Μεσαίωνα, έτοιμη να κατακτήσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Τότε «το Ισραήλ δεν είχε πραγματικά ένα σχέδιο για την εδαφική κατάκτηση άλλων χωρών», σημειώνει η Σάιντλιν. Η απόφαση του πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ να εγκαταλείψει μονομερώς τον Λίβανο, το 2000, υπήρξε μάλιστα  ιδιαίτερα δημοφιλής στις δημοσκοπήσεις  που είχαν διενεργηθεί τότε. «Οι Ισραηλινοί ήταν σε ευφορία όταν συνέβη», θυμάται η Σάιντλιν. «Παρά τα χρόνια του ρεβιζιονισμού στο Ισραήλ, κανείς δεν καλούσε σε επανακατάληψη των εδαφών (του Λιβάνου)». Πλέον καθίσταται «όλο και πιο δύσκολο να απωθήσεις την αξίωση της “αυτοκρατορίας”», παραδέχεται.

Το καλοκαίρι εμφανίστηκε η οργάνωση «Αφυπνίστε τον Βορρά», που άρχισε να αποκαλεί τον Λίβανο «Μέρος της Γης της Επαγγελίας». Τον Νοέμβριο, ο 71χρονος Ζέεβ Έρλιχ, γνωστός ως ερευνητής της «Γης του Ισραήλ», από τον οικισμό Όφρα στη Δυτική Όχθη, σκοτώθηκε στον Λίβανο όπου φέρεται ότι ερευνούσε ένα αρχαίο φρούριο. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ερευνούν γιατί βρισκόταν στην περιοχή.

Η Σάιντλιν θεωρεί πιο πιθανό να βρισκόταν «για να επαναϊστοριοποιήσει την επικράτεια του Λιβάνου ως μέρος της έρευνάς του για την “Γη του Ισραήλ”».

Στο μεταξύ, πριν από μια εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι μέλη της «Αφυπνίστε τον Βορρά» είχαν εισέλθει στον Λίβανο και έστησαν σκηνές. Η απάντηση της οργάνωσης αποτελεί πλήρη επιβεβαίωση της πρόθεσής της να εγκατασταθεί στον νότιο Λίβανο: «Σύντομα δεν θα είναι πέρα από τα σύνορα», έγραψε στο WhatsApp.

Στο συριακό «μέτωπο» εκδηλώθηκαν, στο μεταξύ, παρεμφερείς επεκτατικές τάσεις μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ. Το Ισραήλ κινήθηκε στην αποστρατικοποιημένη ζώνη των Υψωμάτων του Γκολάν εντός της Συρίας, για πρώτη φορά από την ανακωχή του 1974. Η ηγεσία του Ισραήλ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για μια σύντομη επιχείρηση.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε τη συριακή πλευρά του όρους Ερμών. Από εκεί δήλωσε ότι το Ισραήλ θα παραμείνει στο συριακό έδαφος. «Εξακολουθεί να φαίνεται σοκαριστικό ότι το Ισραήλ θα κατακτούσε εδάφη άλλων χωρών για πρώτη φορά μετά την εισβολή στον Λίβανο, πριν από 42 χρόνια. Αλλά δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κάνει τα σχέδιά του για τη Γάζα να φαίνονται λιγότερο σοκαριστικά», λέει η Σάιντλιν χωρίς να δίνει σαφή απάντηση για το κατά πόσο το Ισραήλ, εκμεταλλευόμενο τη συγκυρία, χτίζει «μια αυτοκρατορία» στη Μέση Ανατολή.

«Δεν χτίζει τίποτα. Δεν μπορεί να χτίσει κάτι», είναι η κάθετη απάντηση του Αλόν Πίνκας στο Βήμα. Ο πρώην γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη και  σύμβουλος δυο ισραηλινών πρωθυπουργών (Εχούντ Μπάρακ, Σιμόν Πέρες) χαρακτηρίζει «προσωρινά» όλα τα εδάφη στα οποία έχει εισβάλει το Ισραήλ.«Ό,τι κάνει το Ισραήλ είναι χωρίς στόχο. Απλώς δημιουργεί μικρές ζώνες προστασίας. Είναι, σας επαναλαμβάνω, προσωρινό. Γιατί το Ισραήλ δεν είναι σε θέση να διατηρήσει αυτές τις περιοχές για πολύ», προσθέτει.

Άποψη με την οποία διαφωνεί ο αμερικανοπαλαιστίνιος δημοσιογράφος και πρώην καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, στις ΗΠΑ, Νταούντ Κιουτάμπ. «Το Ισραήλ έχει ξεκάθαρα την φιλοδοξία να είναι η κυρίαρχη δύναμη στη Μέση Ανατολή, είτε αυτό ισοδυναμεί με αυτοκρατορία, είτε απλώς με ηγεμονία, δεν είναι ξεκάθαρο. Το Ισραήλ θέλει να κυριαρχήσει στην περιοχή. Μπορεί να το επιτύχει; Ασφαλώς και μπορεί», λέει στο Βήμα.

«Το Ισραήλ προσπαθεί να αδράξει τη ευκαιρία που του εμφανίζεται αυτή τη στιγμή, προκειμένου να επεκταθεί στη νότια Συρία και να επιβάλει μια βιώσιμη παρουσία εκεί», επισημαίνει ο ιορδανο- παλαιστίνιος Οράιμπ Αλ Ραντάουι, διευθυντής του Κέντρου Κουντς για τις Πολιτικές Επιστήμες, με έδρα την Ιορδανία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.