Καζακστάν: Στη Βραζιλία τα μαύρα κουτιά – Νέο τηλεφώνημα Αλίεφ και Πούτιν

Τα μαύρα κουτιά από το αζέρικο αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν, θα εξεταστούν στη Βραζιλία, όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο του Αζερμπαϊτζάν - Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Αλίεφ και Πούτιν μετά τα «πυρά» για την εμπλοκή της Μόσχας.

Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines το οποίο συνετρίβη στις 245 Δεκεμβρίου στο Καζακστάν, θα σταλούν στη Βραζιλία για να εξεταστούν εκεί, ανακοίνωσε το υπουργείο Μεταφορών της χώρας.

«Η ερευνητική επιτροπή (…) αποφάσισε να στείλει τους καταγραφείς πτήσεις (σ.σ. τα μαύρα κουτιά) στο Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Αεροπορικών Δυστυχημάτων (CENIPA) της Βραζιλίας, η οποία είναι επίσης η χώρα κατασκευής των αεροσκαφών Embraer» ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Το αεροσκάφος, που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν στο Γκρόζνι της Τσετσενίας, ενδέχεται να καταρρίφθηκε από ρωσικό αντιαεροπορικό πύραυλο. Από τη συντριβή του σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι.

Αμερόληπτη έρευνα ζητά η ΙΑΤΑ

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) ζήτησε από την πλευρά της να γίνει μια έρευνα εις βάθος, αμερόληπτη και με διαφάνεια, για τη συντριβή του αεροσκάφους. Εφόσον αποδειχθεί ότι καταρρίφθηκε από «μαχητές», οι υπεύθυνοι θα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, τόνισε.

«Απευθύνουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων» είπε ο γενικός διευθυντής του μη κρατικού οργανισμού, Γουίλι Γουόλς.

«Από σεβασμό για τους 38 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους και για εκείνους που επέζησαν πρέπει να ανακαλύψουμε τα αίτια αυτής της καταστροφής και να λάβουμε μέτρα για να μην επαναληφθεί ποτέ», τόνισε. «Τα πολιτικά αεροσκάφη δεν θα πρέπει ποτέ να γίνονται στόχος, σκοπίμως ή κατά λάθος, στρατιωτικών επιχειρήσεων», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι μια προκαταρκτική έκθεση θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα σε 30 ημέρες. «Εάν το συμπέρασμα είναι ότι η τραγωδία αυτή οφείλεται σε μαχητές, οι δράστες θα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Η ΙΑΤΑ εκπροσωπεί περίπου 340 αεροπορικές εταιρείες που καλύπτουν σχεδόν το 80% των παγκόσμιων αερομεταφορών.

Η δεύτερη συνομιλία Αλίεφ – Πούτιν

Στον απόηχο των δηλώσεών του Αλίεφ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δεύτερη τηλεφωνική συνομιλία μαζί του.

Την ίδια ώρα στο Γκρόζνι της Τσετσενίας, που ήταν ο τελικός προορισμός του μοιραίου αεροσκάφους, έφτασε ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας ερευνών. Ενώ ο ηγέτης της περιοχής απείλησε με αυτοδικία όσους τον κατηγορούν πως διέταξε την κατάρριψή του.

Το Μπακού ανακοίνωσε ότι αναμένει τα αποτελέσματα της επίσημης έρευνας που διεξάγει διεθνής επιτροπή ειδικών για τα αίτια της τραγωδίας.

Τα «πυρά» του Αζερμπαϊτζάν στη Ρωσία

Με φόντο το αεροδρόμιο του Μπακού και ένα αεροσκάφος των αζέρικων αερογραμμών, ίδιο με αυτό που συνετρίβη στο Καζακστάν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν ζητά εξηγήσεις από τη Ρωσία. Ένα 24ωρο μετά τη «μισή» συγγνώμη του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ιλχάμ Αλίεφ δίνει τη δική του εκδοχή για την πτώση του αεροπλάνου.

«Γνωρίζουμε ότι το αεροσκάφος μας κατέστη ακυβέρνητο με μέσα ηλεκτρονικού πολέμου. Αυτή ήταν η πρώτη βλάβη που υπέστη. Πέραν αυτού, ως αποτέλεσμα πυρών που εξαπολύθηκαν από το έδαφος, χτυπήθηκε σοβαρά το πίσω μέρος του αεροπλάνου», δήλωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Αζέρος πρόεδρος έκανε λόγο για «κύκλους στη Μόσχα» που θέλουν να συγκαλύψουν το γεγονός ότι η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε το αεροπλάνο κατά λάθος.

«Δυστυχώς, τις πρώτες τρεις ημέρες, από τη Ρωσία ακούσαμε μόνο παράλογες εκδοχές. Είναι εμφανή τα τραύματα τα οποία προκλήθηκαν στους επιβάτες και στο πλήρωμα από τα θραύσματα που τρύπησαν την άτρακτο. Το να το αποδίδει κανείς σε πουλιά ή σε έκρηξη φιάλης αερίου είναι ανόητο και ανέντιμο».

Ο Αλίεφ ζήτησε από τη Μόσχα να αναλάβει την ευθύνη για την συντριβή του αεροπλάνου, να τιμωρήσει τους υπεύθυνους και να πληρώσει αποζημιώσεις στους παθόντες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.