Βασιλόπιτα τσουρέκι με γλάσο λευκής σοκολάτας

Μια παραδοσιακή συνταγή με γλυκιά επικάλυψη σοκολάτας.

Χρήστος Βέργαδος
Βασιλόπιτα τσουρέκι με γλάσο λευκής σοκολάτας

Μια παραδοσιακή συνταγή με γλυκιά επικάλυψη σοκολάτας.

Info

Χρόνος Προετοιμασίας:

20λ

Χρόνος Μαγειρέματος:

50λ

Βαθμός Δυσκολίας:

Υλικά

Για 8 μερίδες για το τσουρέκι

  • 250 γρ. βούτυρο + λίγο επιπλέον για το ταψί
  • 200 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 200 ml γάλα χλιαρό
  • 500 γρ. αλεύρι + λίγο επιπλέον για το ταψί
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. μαστίχα τριμμένη
  • 1 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο
  • 1 κ.γ. κακουλέ τριμμένο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Αμύγδαλα, σπόρους ροδιού ή σταγόνες σοκολάτας για τη διακόσμηση

Για το γλάσο λευκής σοκολάτας

  • 250 γρ. λευκή σοκολάτα
  • 160 γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

  1. Χωρίζουμε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε τους κρόκους, έναν τη φορά, περιμένοντας να απορροφηθεί πλήρως πριν ρίξουμε τον επόμενο.

     

     

     

     

     

  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε λίγο λίγο το χλιαρό γάλα. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, σταματάμε το χτύπημα και ενσωματώνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μάστιχα, το μαχλέπι, το κακουλέ και το ξύσμα, ανακατεύοντας απαλά.

  3. Χτυπάμε σε ένα άλλο μπολ τα ασπράδια με το αλάτι μέχρι να αποκτήσουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Την ενσωματώνουμε στο μείγμα των κρόκων ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ. Αδειάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 25 εκ. και ψήνουμε στον αέρα, στους 180°C, για περίπου 50 λεπτά.

  4. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας στο κέντρο τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγει στεγνή, είναι έτοιμη, διαφορετικά τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε για λίγο ακόμα. Βγάζουμε το τσουρέκι από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.

  5. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο: Ψιλοκόβουμε σε ένα μπολ τη λευκή σοκολάτα. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και τη μεταφέρουμε στη φωτιά. Μόλις βράσει, περιχύνουμε με αυτήν τη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μαρίζ μέχρι να λιώσει και να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές γλάσο.

  6. Όταν κρυώσει καλά το τσουρέκι, επικαλύπτουμε την επιφάνειά του με το λευκό γλάσο. Διακοσμούμε με ολόκληρα αμύγδαλα, σπόρους ροδιού ή σταγόνες σοκολάτας, σχηματίζοντας τους αριθμούς της νέας χρονιάς.

Απόρρητο