Διαμαρτυρίες στη Γεωργία κατά της κυβέρνησης και υπέρ της ΕΕ. Αύριο η φιλοδυτική πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, θα πρέπει να παραδώσει την εξουσία στον διάδοχό της, τον ακροδεξιό πρώην ποδοσφαιριστή, τον φιλορώσο Μιχαήλ Καβελασβίλι. Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι ο Καβελασβίλι θα ορκιστεί αύριο, ή ότι ακόμη και αν ορκιστεί, ότι θα μπορέσει να ασκήσει απρόσκοπτα την εξουσία. Η Ζουραμπισβίλι αρνείται να παραδώσει την εξουσία στον Καβελασβίλι που διορίστηκε πρόεδρος μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, τις οποίες κέρδισε το εκ νέου, το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», που βρίσκεται στην εξουσία από το 2012 και το οποίο κατηγορείται για νοθεία.

Διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης και υπέρ της Ε Ε

Αμέσως μετά τις εκλογές, στη χώρα ξέσπασαν διαμαρτυρίες κατά του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίες έλαβαν μεγάλη έκταση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να παγώσει τις ενταξιακές διαδικασίες της Γεωργίας με την Ε Ε, υπέρ των οποίων τάσσεται το 80% του συνόλου των 3,8 εκατομμυρίων Γεωργιανών. Καθ’ όλο αυτό το τελευταίο διάστημα, η αστυνομία στη Γεωργία εφαρμόζει έντονη καταστολή προσπαθώντας να διαλύσει τις αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις. Η βία είναι πρωτοφανής και οι συλλήψεις αντιφρονούντων, καθημερινές, με αποτέλεσμα, ακόμη και στα κλιμάκια της φιλοκυβερνητικής ελίτ της χώρας να εκφράζονται διαφωνίες για τον τρόπο που οι δυνάμεις της τάξεις χειρίζονται την κατάσταση. Πολλοί πρέσβεις της Γεωργίας έχουν παραιτηθεί εις ένδειξιν διαμαρτυρίας, ενώ εκατοντάδες ανώτατοι κυβερνητικοί υπάλληλοι αλλά και μέλη του στρατού έχουν εκφράσει δημοσίως και γραπτώς, την αντίθεση τους στα σχέδια της κυβέρνησης για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε Ε.

Το εφιαλτικό «Γεωργιανό Όνειρο»

Το κυβερνών κόμμα ωστόσο φαίνεται ότι διατηρεί ακόμη τον έλεγχο, αν και σύμφωνα με αναλυτές, η κατάσταση δείχνει σημάδια κλιμάκωσης και όχι εκτόνωσης. Ο Καβελασβίλι θεωρείται αχυράνθρωπος του Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, του δισεκατομμυριούχου που ίδρυσε το κόμμα “Γεωργιανό Όνειρο” και ο οποίος είχε πλουτίσει στη Ρωσία τη δεκαετία του 1990 μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Μετά την ποδοσφαιρική του καριέρα στην βρετανική ομάδα Μάντσεστερ Σίτυ, ο Καβελασβίλι εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στο κοινοβούλιο της χώρας του το 2016, με αντιδυτική ρητορική.

Οι επικριτές του τον χλευάζουν επειδή δεν έχει κάνει πανεπιστημιακές σπουδές και επειδή είναι υπέρμαχος του νόμου «περί ξένων πρακτόρων», του «ρωσικού νόμου» όπως αποκαλείται, ο οποίος έχει σχεδιαστεί στα ρωσικά “δημοκρατικά” πρότυπα με σκοπό τη φίμωση κάθε διαφορετικής φωνής στα μέσα ενημέρωσης. Ο επίμαχος νόμος ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο εν μέσω έντονων αντιδράσεων τον περασμένο Μάιο.

Τη σημασία του να μην περάσει η Γεωργία, ούτε η Μολδαβία στον απόλυτο έλεγχο της Ρωσίας, θύμισαν σημαντικές προσωπικότητες στη Γαλλία από τον χώρο της πολιτικής (όπως ο Ντανιέλ Κονμπεντίτ, πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων και θρυλική μορφή της γαλλικής Αριστερά) και των τεχνών (όπως η Αριάν Μνουσκίν, σκηνοθέτης και ιδρύτρια του πρωτοποριακού Θεάτρου του Ήλιου), οι οποίες, σε άρθρο που συνυπογράφουν στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, απηύθυναν έκκληση στην Ευρώπη – και όχι μόνον στις χώρες της Ε Ε- «να μην προδώσει την Ουκρανία». Αν η Δύση υποχωρήσει στην Ουκρανία, η Ρωσία θα στρέψει το βλέμμα της σε χώρες όπως η Γεωργία, η Μολδαβία ακόμη και στις χώρες της Βαλτικής, επισημαίνουν.

Η Γεωργία εύκολος στόχος του Κρεμλίνου

Είναι γεγονός ότι το Κρεμλίνο καραδοκεί και προσβλέπει στη νέα αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ που αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, και η οποία τάσσεται υπέρ της μικρότερης δυνατής ανάμιξης σε συγκρούσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος. Και αν το Κίεβο “δυσκόλεψε” τη Μόσχα, άλλες πρωτεύουσες όπως η Τυφλίδα θα υποκύψουν, πολύ πιο εύκολα στον έλεγχο του Κρεμλίνου.