Αρκετά βαθιά έβαλαν το χέρι στην τσέπη οι πολίτες το 2024, προκειμένου να προμηθευτούν φαρμακευτικά σκευάσματα από τα Ελληνικά φαρμακεία. Η εισαγωγή νέων θεραπειών με υψηλότερες τιμές, αλλά και οι αυξημένες ανάγκες περίθαλψης, οδήγησαν σε μία συνολική επιβάρυνση για τα Ελληνικά νοικοκυριά για φάρμακα σε επίπεδα άνω των 1,9 δισ. ευρώ το 2024 έναντι 1,81 δισ. ευρώ το 2023.
Η αυξημένη αυτή επιβάρυνση προκύπτει από τις δαπάνες που κάλυψαν οι πολίτες για διάφορες κατηγορίες φαρμάκων. Ειδικότερα, η ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη περιλαμβάνει τα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων για τα αποζημιούμενα φάρμακα (θεσμοθετημένη συμμετοχή & την επιπρόσθετη επιβάρυνση που προκύπτει όταν ο ασθενής επιλέγει φάρμακο με υψηλότερη Λιανική Τιμή σε σχέση με τη Τιμή Αποζημίωσης), τις ιδιωτικές δαπάνες των καταναλωτών (ασθενών) για τα μη καλυπτόμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία φαρμακευτικά σκευάσματα και συναφή είδη αλλά και για όσα φάρμακα πληρώνουν ή επιλέγουν να πληρώσουν εξ’ ολοκλήρου, καθώς και την αποζημίωση μέρους της δαπάνης από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις.
Θεσμοθετημένη Συμμετοχή: 0% ή 10% ή 25% επί της τιμής αποζημίωσης. Εδώ οι πολίτες το 2024 εκτιμάται ότι κατέβαλαν πάνω 450 εκατ. ευρώ έναντι 434 εκατ. ευρώ το 2023
Επιβάρυνση που προκύπτει από τη διαφορά Λιανικής Τιμής και Τιμής Αποζημίωσης όταν ο ασθενής επιλέγει φάρμακο με Λιανική Τιμή Υψηλότερη της Τιμής Αποζημίωσης. Το κόστος για τους πολίτες σε αυτή την περίπτωση ανήλθε πέρυσι σε πάνω από 320 εκατ. ευρώ από 300 εκατ. Ευρώ το 2023.
Οι εκτιμήσεις σε αυτές τις δύο κατηγορίες ιδιωτικών δαπανών προκύπτει από το γεγονός ότι η αγορά αποζημιώμενων φαρμάκων κινήθηκε με άνοδο της τάξης του 2% φέτος έναντι του 2024, ενώ την ίδια στιγμή σημειώθηκε αύξηση σε αρκετά φάρμακα τα οποία είχαν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Επίσης αυξήθηκε και η συμμετοχή των ασθενών που λαμβάνουν γενόσημα καθώς καταργήθηκε η εξίσωση λιανικής και ασφαλιστικής τιμής.
Οι λοιπές ιδιωτικές πληρωμές για φάρμακο αφορούν σύμφωνα με εκτιμήσεις της IQVIA που αφορούν στο διάστημα Δεκέμβριος 2023-Νοέμβριος 2024:
- είτε σε φάρμακα μη συνταγογραφούμενα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.). Κόστος για τους πολίτες στα 422 εκατ. ευρώ από 391 εκατ. Ευρώ
- είτε σε συνταγογραφούμενα που δεν αποζημιώνονται (Αρνητική Λίστα). Κόστος 136 εκατ. ευρώ από 125 εκατ. ευρώ
- είτε σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που όμως ο ασθενής επέλεξε να μην κάνει χρήση του ασφαλιστικού του δικαιώματος και επέλεξε να τα πληρώσει εξ’ ολοκλήρου από την τσέπη του. Κόστος για τους ασφαλισμένους στα 589 εκατ. ευρώ από 558 εκατ. Ευρώ.
Ηλεκτρονικά φαρμακεία
Το 2024 ήταν η χρονιά η οποία επίσης θεωρείται ιδιαίτερα αποδοτική και για τα ηλεκτρονικά φαρμακεία τα οποία παγιώνουν ένα σημαντικό μερίδιο. Βάσει των στοιχείων της υπηρεσίας ePharmacy audit, το ηλεκτρονικό φαρμακείο, αποτελεί σταθερά πλέον το 15% του συνόλου της αγοράς του φαρμακείου, με το φυσικό σημείο να αποτελεί το υπόλοιπο 85%. Συνολικά με βάση τα στοιχεία των πρώτων εννέα μηνών του 2024, η αγορά των ηλεκτρονικών φαρμακείων διαμορφώθηκε στα 159 εκατ. Ευρώ έναντι 157 εκατ. Ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Αυτή η σταθερότητα υποδεικνύει σύμφωνα με την IQVIA μια σταθερή καταναλωτική βάση για τα ηλεκτρονικά φαρμακεία, που παράλληλα με την παραδοσιακή αγορά φυσικών φαρμακείων συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και ισορροπημένης αγοράς φαρμακείων, καλύπτοντας τις ανάγκες των καταναλωτών τόσο στο διαδίκτυο όσο και στα φυσικά καταστήματα.
Η συμμετοχή των OTC (over the counter) και PEC (personal care – καλλυντικά) κατηγοριών κυμαίνεται αθροιστικά μεταξύ 82% και 94% στο σύνολο των πωλήσεων του ηλεκτρονικού φαρμακείου, με τα OTC να παρουσιάζουν σταθερή αύξηση (20,5%), σε κυλιόμενη 12μηνη βάση, και τα PEC μικρή μείωση (-2,4%).