Τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους Embraer E190AR της Azerbaijan Airlines στο Καζακστάν αναζητούν οι Αρχές.
Η πτήση J2-8243 των Azerbaijan Airlines, που εκτελούσε δρομολόγιο από το Μπακού στο Γκρόζνι της Ρωσίας, πετούσε εκατοντάδες μίλια εκτός προγραμματισμένης πορείας, καταλήγοντας στη δυτική ακτή της Κασπίας Θάλασσας.
Σύμφωνα με τη ρωσική αρχή πολιτικής αεροπορίας, η εκτροπή οφειλόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πιθανώς λόγω πρόσκρουσης με πτηνά. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, εμπειρογνώμονας αμφισβήτησε αυτή την εξήγηση, επισημαίνοντας ότι τέτοια περιστατικά συνήθως οδηγούν σε προσγείωση στο πλησιέστερο αεροδρόμιο και όχι σε τόσο σοβαρή εκτροπή της πορείας.
Αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν άμεσα γιατί το αεροπλάνο διέσχισε τη θάλασσα, ενώ το περιστατικό σημειώθηκε μετά από ουκρανικές επιθέσεις με drones στην περιοχή της Τσετσενίας.
«Η πορεία άλλαξε λόγω κακοκαιρίας»
Το κοντινότερο ρωσικό αεροδρόμιο στην προγραμματισμένη πορεία της πτήσης ήταν κλειστό το πρωί της Τετάρτης. Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχε λάβει, η πορεία άλλαξε λόγω κακοκαιρίας, αν και η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη και θα ερευνηθεί.
Βίντεο από τη συντριβή δείχνει το αεροσκάφος να χάνει ύψος απότομα πριν τυλιχθεί στις φλόγες και πυκνός μαύρος καπνός να υψώνεται. Επιβάτες, τραυματισμένοι και αιμόφυρτοι, διακρίνονται να βγαίνουν από ένα κομμάτι του αεροπλάνου που είχε παραμείνει άθικτο.
Σε αυτό επέβαιναν 62 επιβάτες και 5 μέλη πληρώματος. Ο θάνατος 38 ατόμων ανακοινώθηκε από τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Καζακστάν, Κανάτ Μποζουμπάγιεφ. Οι επιζώντες, ανάμεσά τους δύο παιδιά, μεταφέρθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο, ενώ οι σοροί των θυμάτων ανακτήθηκαν από τις αρχές.
Η συντριβή σημειώθηκε ενώ παρακείμενες ρωσικές περιοχές ανέφεραν επιθέσεις με drones, ενώ το πλησιέστερο ρωσικό αεροδρόμιο είχε κλείσει για αρκετές ώρες. Η κυβέρνηση του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι συγκρότησε επιτροπή για τη διερεύνηση της τραγωδίας και την υποστήριξη των οικογενειών των θυμάτων.
Ο Πρόεδρος Πούτιν και ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους. Η κατασκευάστρια εταιρεία Embraer δεσμεύτηκε να συνεργαστεί στις έρευνες.
Το «μαύρο κουτί» του βρέθηκε και θα εξεταστεί για την εξακρίβωση των αιτίων.