Οι νέες αρχές της Συρίας υπό την ηγεσία των ανταρτών κατηγορούν υποστηρικτές του ανατραπέντος Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ότι σκότωσαν 14 στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών σε «ενέδρα» στα δυτικά της χώρας.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BBC, άλλοι 10 άνδρες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, κοντά στο λιμάνι της Ταρτούς, το οποίο αποτελεί προπύργιο της μειονότητας των Αλαουιτών, της αίρεσης του Άσαντ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έπεσαν σε ενέδρα ενώ επιχειρούσαν να συλλάβουν έναν πρώην αξιωματικό, που συνδέεται με τις φρικαλεότητες στη διαβόητη φυλακή Σαιντάνια, κοντά στη Δαμασκό.

Πριν από δύο εβδομάδες, το καθεστώς του Άσαντ κατέρρευσε και η εξουσία πέρασε στα χέρια των ανταρτών, υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής οργάνωσης Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), το οποίο εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τρεις «ένοπλοι άνδρες» σκοτώθηκαν επίσης κατά τις συγκρούσεις, χωρίς να προσδιορίζεται η ταυτότητά τους. Το SOHR ανέφερε επίσης ότι οι δυνάμεις ασφαλείας κάλεσαν ενισχύσεις μετά την ενέδρα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Χομς

Σε άλλο περιστατικό, οι συριακές αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας στην κεντρική πόλη Χομς, όπως ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η απαγόρευση συνδέεται με αναταραχές που προκλήθηκαν από ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει επίθεση σε ιερό των Αλαουιτών. Το υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε ότι το υλικό είναι παλιό και χρονολογείται από επίθεση ανταρτών στο Χαλέπι στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ σημείωσε ότι οι δράστες είναι άγνωστοι. Το SOHR ανέφερε ότι ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν στη Χομς.

Διαδηλώσεις καταγράφηκαν επίσης στην Ταρτούς, στη Λατάκεια και στην ιδιαίτερη πατρίδα του Άσαντ, την Καρντάχα. Η κοινότητα των Αλαουιτών, που αποτελεί παρακλάδι του Σιιτικού Ισλάμ, φοβάται αντίποινα, καθώς μέλη της κατηγορούνται για βασανιστήρια και φόνους κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Άσαντ.

Πρώην αξιωματικοί αρνούνται να παραδώσουν τα όπλα, και σε ορισμένες περιοχές αναφέρεται ότι οι τοπικοί πληθυσμοί είναι έτοιμοι να αντισταθούν, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Ταρτούς. Θρησκευτικοί ηγέτες των Αλαουιτών ζητούν γενική αμνηστία, αλλά αυτό φαντάζει απίθανο, δεδομένων των κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου εναντίον της κοινότητας.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βασανίστηκαν μέχρι θανάτου στις φυλακές της Συρίας, ενώ χιλιάδες οικογένειες περιμένουν δικαιοσύνη και απαντήσεις. Οι Σύριοι απαιτούν δίκες για τους υπευθύνους, κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους Αλαουίτες.

Την Τρίτη, ξέσπασαν διαμαρτυρίες στη χώρα για την καύση ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου, γεγονός που πυροδότησε νέες εκκλήσεις για προστασία των μειονοτήτων από τις νέες αρχές.