Χριστούγεννα: η εποχή που οι οικογένειες βρίσκουν επιτέλους χρόνο για να μαζευτούν μπροστά από μια οθόνη και να παρακολουθήσουν αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ταινίες! Άλλοι ξεκινούν το τελετουργικό από την επομένη του Χάλουιν, άλλοι από την Ημέρα των Ευχαριστιών (οι του εξωτερικού θεατές) και οι υπόλοιποι μόλις το ημερολόγιο δείξει ότι είμαστε στον Δεκέμβριο. Πάντα με σνακ, άφθονο ποπ κορν και καλή διάθεση, φυσικά.
Το Χόλιγουντ βέβαια συνεχίζει να παράγει γιορτινές ταινίες. Ρίχνουμε λοιπόν μια ματιά στον κατάλογο με τις δέκα πιο κερδοφόρες χριστουγεννιάτικες ταινίες σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα πάντα με το Forbes που αποφάσισε να ξεψαχνίσει το παγκόσμιο box office και να βάλει τα χριστουγεννιάτικα κινηματογραφικά μεγαθήρια που όλοι αγαπάμε και βλέπουμε ξανά και ξανά, σε μια σειρά.
Top 10 κερδοφόρων χριστουγεννιάτικων ταινιών παγκοσμίως
10. «Ο Άγιος Βασίλης μου»
Στο νούμερο 10, έχουμε το σουξέ του πρωταγωνιστή Τιμ Άλεν και του σκηνοθέτη Τζον Πάσκουιν «Ο Άγιος Βασίλης μου» («The Santa Clause»). Η ταινία κυκλοφόρησε στις αίθουσες το 1994 και απέφερε 190,5 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως (τα 145,5 εκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική αγορά) δημιουργώντας ένα επικερδές κινηματογραφικό φραντσάιζ και μια τηλεοπτική σειρά.
Τώρα την βλέπουμε ξανά ως γιορτινή ταινία που μπορούμε να δούμε στο σπίτι ανά πάσα στιγμή, κάτι σαν συνάντηση με παλιότερα σουξέ των Άλεν και Πάσκουιν που συνεργάστηκαν και στην τηλεοπτική σειρά «Home Improvement». Ο Μπιλ Μάρεϊ και ο Τσέβι Τσέις φαίνεται ότι είχαν προταθεί για το ρόλο του Άϊ Βασίλη, αλλά και οι δύο τον απέρριψαν.
9. «The Holiday»
Κλασικό από την κυκλοφορία του; Όχι ακριβώς. Το «The Holiday» του 2006 μπορεί να βρίσκεται στο νούμερο 9 του παγκόσμιου χριστουγεννιάτικου box office, ωστόσο η κριτική δεν ήταν πολύ θερμή απέναντί του όταν κυκλοφόρησε. Κι όμως η ταινία άρεσε πολύ στο κοινό και συγκέντρωσε 205,8 εκατομμύρια δολάρια από τα παγκόσμια κινηματογραφικά ταμεία ενώ κόστισε 85 εκατομμύρια δολάρια. Η ρομαντική κωμωδία… ανταλλαγής σπιτιών με πρωταγωνιστές τους Κάμερον Ντίαζ, Κέιτ Γουίνσλετ, Τζουντ Λο και Τζακ Μπλακ φέρει την υπογραφή της ειδικής στο είδος των κομεντί Νάνσι Μέγιερς («Ο μπαμπάς τη νύφης», «Αυτό που θέλουν οι γυναίκες», «Κάλλιο αργά παρά αργότερα»), υποψήφιας για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για το «Ένα τρελό ζιζάνιο» (1980).
8. «Το Ξωτικό των Χριστουγέννων»
Το «Ξωτικό των Χριστουγέννων» («Elf»)με τον Γουίλ Φέρελ βρίσκεται στο νούμερο 8 της λίστας. Η εποχική κωμωδία του 2003 απέφερε 227,3 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως έχοντας τον Φέρελ σε έναν απίστευτο ρόλο να υποδύεται τον Μπάντι Χομπς, μοσχοαναθρεμμένο από τα ξωτικά του Άγιου Βασίλη, να πηγαίνει στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον βιολογικό του πατέρα, τον οποίο υποδύεται ο Τζέιμς Κάαν.
Το καστ περιλαμβάνει επίσης αστέρια της οθόνης όπως οι Ζόι Ντεσανέλ, Μέρι Στρινμπέργκεν, Έντ Άσνερ, Μπομπ Νιούχαρντ,, Φέιζον Λοβ και Πίτερ Ντίνκλατζ. Γράφτηκε μια δεκαετία νωρίτερα ενώ ο Κρις Φάρλεϊ και ο Τζιμ Κάρεϊ ήταν αρχικά υποψήφιοι για τον ρόλο του Μπάντ, αλλά ο Φέρελ ως απόφοιτος του τηλεοπτικού SNL, τους κέρδισε στο νήμα.
7. «Love Actually»
Το «Αγάπη είναι…» («Love Actually») προβλήθηκε την ίδια χρονιά με το «Ξωτικό των Χριστουγέννων» και σήμερα καταλαμβάνει την έβδομη θέση στην πρώτη δεκάδα με εισπράξεις 248 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Για την ιστορία και μόνο υπενθυμίζουμε ότι οι Χιου Γκραντ, Λίαμ Νίσον, Κόλιν Φερθ, Λόρα Λίνεϊ, Έμα Τόμσον, Άλαν Ρίκμαν, Κίρα Νάιτλι, Τσιουετέλ Ετζιόφορ, Άντριου Λίνκολν, Μπιλ Νάι και Ρόουαν Άτκινσον, έχουν ρόλους-κλειδιά στις δέκα αλληλένδετες ιστορίες αγάπης της ταινίας.
6. «Το Πολικό Εξπρές»
Το «Πολικό Εξπρές», η χριστουγεννιάτικη περιπέτεια φαντασίας κινουμένων σχεδίων του σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ζεμέκις στάθηκε σταθμός στην κινηματογραφική πρωτοπορία στα ειδικά εφέ έχοντας ηθοποιούς να υποδύονται πολλαπλούς ρόλους και ανθρώπινους χαρακτήρες με την τεχνική της αποτύπωσης της ζωντανής δράσης, γνωστή ως motion capture.
Η ταινία διαδραματίζεται την παραμονή των Χριστουγέννων και αφηγείται την ιστορία ενός μικρού αγοριού που βλέπει ένα μυστηριώδες τρένο με προορισμό το Βόρειο Πόλο να σταματά έξω από το παράθυρό του.
Ο Τομ Χανκς υποδύεται τον ελεγκτή που προσκαλεί το αγόρι να επιβιβαστεί στο τρένο, ενώ ο ίδιος χαρίζει επίσης τη φωνή του σε πολλαπλούς χαρακτήρες. Κάποιοι λένε ότι μοιάζει παρωχημένο σήμερα, αλλά τα ταμεία δεν λένε ψέματα, καθώς η ταινία συγκέντρωσε 316,8 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως
5. «Χριστουγεννιάτικη ιστορία»
Ξανά χριστουγεννιάτικος… Ρόμπερτ Ζεμέκις («Ο θάνατος σου πάει πολύ», «Ποιος παγίδευσε τον Ρότζερ Ράμπιτ», «Επαφή», «Φόρεστ Γκαμπ», «Επιστροφή στο μέλλον») που υπογράφει και το φετινό «Here» και εκείνη την εποχή είχε βαλθεί να κερδίσει πολλά τεχνολογικά στοιχήματα στο σινεμά.
Η «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» («A Christmas Carol») συγκέντρωσε από το 2009 και μετά 325,2 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Κυκλοφόρησε στις αίθουσες σε 3D και ήταν πολύ εντυπωσιακή, η τρίτη ταινία της Disney που καταπιάστηκε με την κλασική ιστορία του Ντίκενς μετά το «Mickey’s Christmas Carol» του 1983 και το «The Muppet Christmas Carol» του 1992. Όπως είχε κάνει ο Τομ Χανκς στο «Πολικό Εξπρές», ο Τζιμ Κάρεϊ έδωσε τη φωνή του σε πολλούς χαρακτήρες, συμπεριλαμβανομένου του πρωταγωνιστή Εμπενίζερ Σκρουτζ.
4. «Ο Κατεργάρης των Χριστουγέννων»
Ο «Κατεργάρης των Χριστουγέννων» (2000, «Dr. Seuss’ How the Grinch Stole Christmas») από τον Ρον Χάουαρντ έχει τον Τζιμ Κάρεϊ στη δεύτερη του εμφάνιση στην ακριβή δεκάδα των κερδοφόρων χριστουγεννιάτικων ταινιών χάρη στον Δρ. Σους! Η χριστουγεννιάτικη περιπέτεια του Ρον Χάουρντ, βασισμένη στον δημοφιλή γκρινιάρη (Γκριντς!) και την ομώνυμη ιστορία του 1957, γιορτάζει την 25η επέτειό της το 2025.
Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Κάρεϊ στον ομώνυμο ρόλο, κυκλοφόρησε λίγο πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών και πέρασε τέσσερις εβδομάδες στην κορυφή του αμερικανικού box office. Συγκέντρωσε συνολικά 345,8 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 260,7 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, και κάνει μάλιστα νέα καριέρα ως το ετήσιο γεγονός Grinchmas στα θεματικά πάρκα Universal Studios στο Χόλιγουντ και το Ορλάντο.
3. «Μόνος στο σπίτι 2: Χαμένος στη Νέα Υόρκη»
Σήμερα θεωρείται κλασική ταινία και, από ορισμένους, καλύτερη ακόμα και από την πρώτη ταινία της δημοφιλούς κινηματογραφικής σειράς που αντέχει στο χρόνο.
Το «Μόνος στο σπίτι 2: Χαμένος στη Νέα Υόρκη» του 1992 μπορεί να μην άρεσε στους κριτικούς την εποχή που κυκλοφόρησε στις αίθουσες, ωστόσο χάρη σε διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων ένα cameo του Ντόναλντ Τραμπ και το ετήσιο μιμίδιο που υποδηλώνει λανθασμένα ότι ο βρετανός δημοσιογράφος Πιρς Μόργκαν υποδύεται την κυρία των περιστεριών στο Σέντραλ Παρκ, η δημοτικότητα και η επιρροή της ταινίας στην ποπ κουλτούρα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Ο Μακόλεϊ Κάλκιν επαναλαμβάνει τον ρόλο του ως Κέβιν ΜακΚάλιστερ καθώς αποκρούει τους Τζο Πέσι και Ντάνιελ Στερν στο Μεγάλο Μήλο. Απέφερε 358,9 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.
2. «Μόνος στο σπίτι»
Με παγκόσμιο εισπρακτικό κέρδος στα 476,6 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 285,7 εκατομμύρια δολάρια από τα αμερικανικά ταμεία, το «Μόνος στο σπίτι» του Κρις Κολόμπους (1990, «Home Alone») καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση (κατείχε την πρώτη θέση μέχρι το 2018).
Το «Μόνος στο σπίτι», παγκόσμιο φαινόμενο στην εποχή του, ήταν τόσο δημοφιλές στο κοινό που παρέμεινε στις αίθουσες και μετά την περίοδο των Χριστουγέννων και ήταν η νούμερο ένα ταινία στο box office για 12 συνεχόμενες εβδομάδες – από την κυκλοφορία της στις 16 Νοεμβρίου 1990 μέχρι το Σαββατοκύριακο της 1ης Φεβρουαρίου 1991. Ο ρόλος έκανε επίσης τον Μακόλεϊ Κάλκιν διεθνή σταρ εν μία νυκτί.
1. «Ο Γκριντς»
Ποιος άλλος από τον Γκριντς θα μπορούσε να κλέψει το θρόνο του «Μόνος στο σπίτι» από την κορυφή του παγκόσμιου χριστουγεννιάτικου box office; Ο πράσινος Γκριντς («The Grinch») βγήκε στις αίθουσες το 2018 και το γλέντησε με εισπράξεις 526,7 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και τη φωνή του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς στον ρόλο του εμβληματικού γκρινιάρη σε μια ταινία πολύ κεφάτη, που έμελλε να γίνει η εμπορικότερη χριστουγεννιάτικη όλων των εποχών (αλλά και η πιο κερδοφόρα κινηματογραφική μεταφορά του Δρ. Σους).
Το στούντιο της Illumination Entertainment που βρίσκεται και πίσω από τις ταινίες κινουμένων σχεδίων «Minions» και «Εγώ ο απαισιότατος», ήθελε αρχικά ο Κάμπερμπατς να χρησιμοποιήσει τη φυσική του βρετανική προφορά. Ωστόσο, ο ίδιος δεν ήταν σύμφωνος με αυτό και χρησιμοποίησε αμερικανική προφορά για να ταιριάζει με το υπόλοιπο καστ.
Μικροί και μεγάλοι λάτρεψαν την ταινία και δικαίως, τοποθετώντας την στην κορυφή της λίστας με τις δέκα πιο κερδοφόρες χριστουγεννιάτικες ταινίες όλων των εποχών. Προβάλλεται στην πλατφόρμα streaming του Netflix.