Βασιλόπιτα με καραμελωμένο μπισκότο
Μια ξεχωριστή και διαφορετική βασιλόπιτα που θα σας εκπλήξει.
Μια ξεχωριστή και διαφορετική βασιλόπιτα που θα σας εκπλήξει.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
15λΧρόνος Μαγειρέματος:
60λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 12 μερίδες
- 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 300 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 4 μέτρια αβγά
- 200 ml φεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 κάψουλες βανίλια ή 1 κ.γ. εκχύλισμα
- 460 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 130 γρ. μπισκότα speculoos θρυμματισμένα
Για το γλάσο
- 200 γρ. λευκή κουβερτούρα
- 10 γρ. ηλιέλαιο
- 1 κ.σ. (γεμάτο) κρέμα speculoos
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C και στις αντιστάσεις ή στους 160°C και στον αέρα.
Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια για 4-5 λεπτά, να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουμε την κανέλα και τα αβγά, ένα τη φορά, περιμένοντας να απορροφηθεί πλήρως από το μείγμα προτού ρίξουμε το επόμενο.
Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και προσθέτουμε το μισό αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε κατευθείαν στο μείγμα γιατί θα αρχίσει να αφρίζει. Χτυπάμε να ομογενοποιηθεί και τελειώνουμε ενσωματώνοντας στο μείγμα και το υπόλοιπο αλεύρι.
Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτουμε το μπισκότο ανακατεύοντας με τη σπάτουλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα 25 εκ. στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και το ψήνουμε για περίπου μία ώρα.
Λιώνουμε σε ένα μπεν μαρί τη λευκή κουβερτούρα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ηλιέλαιο και την κρέμα speculoos και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν. Επικαλύπτουμε τη βασιλόπιτα με το γλάσο και τη διακοσμούμε όπως θέλουμε.