Το 2024 ήταν μια πυκνή πολιτικά χρονιά. Πολλά συνέβησαν, πρωτόγνωρα όπως η έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την άνοδο του ΠαΣοΚ στη θέση του. Την έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του κόμματος και την ίδρυση ενός νέου κόμματος. Φέτος, δεν έλειψαν από την ελληνική Βουλή οι καυγάδες. Το Βήμα θυμάται κάποιους από τους πιο χαρακτηριστικους της χρονιάς που εκπνέει.

Μέσα στο 2024 υπήρξαν νομοσχέδια που έφεραν ιδιαίτερη ένταση εντός της Ολομέλειας. Μια φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ασκώντας κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη έμεινε χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε 4 περιπτώσεις που, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Ανδρουλάκης είχε δηλώσει πως θα στηρίξει το νομοσχέδιο, για να αλλάξει θέση τελικά – μια κίνηση που ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «πιρουέτα».


Φυσικά, οι λεγόμενοι «αιώνιοι εχθροί» Άδωνις Γεωργιάδης και Παύλος Πολάκης και φέτος αντάλλαξαν «πυρά» τόσο μέσα από social media αλλά και στην Ολομέλεια της Βουλής. Τον Φεβρουάριο, οι τόνοι μεταξύ τους ανέβηκαν με τους δύο πολιτικούς να ανταλλάζουν χαρακτηρισμούς, ενώ στο τέλος, αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία, ο κ. Γεωργιάδης «έστειλε» φιλάκι στον κ. Πολάκη προκαλώντας μεγαλύτερη έκρηξη στον βουλευτή Χανίων.

Βέβαια, ο κ. Πολάκης πρωταγωνίστησε φέτος και σε ένα άλλο επεισόδιο που λειτούργησε ως θρυαλλίδα εξελίξεων στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Πολάκης, είχε επιτεθεί σε συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη. Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, λαμβάνοντας τον λόγο επιτέθηκε απρόκλητα στη συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Ο βουλευτής σε έντονο ύφος ειπε: «Μην στρίβετε τη μούρη σας, κυρία μου».

Τότε, παρενέβη η Αθηνά Λινού. Η ανεξάρτητη, σήμερα, βουλευτής, φορτίστηκε έντονα εντός της αίθουσας λέγοντας «θέλω να ζητήσω προσωπικά συγγνώμη από τη συνάδελφο που υπέστη αυτή τη μορφή βίας και νομίζω ότι δεν μπορούμε να επιτρέπουμε τέτοια συμπεριφορά, δεν έχει σημασία από ποιον προέρχεται, σε καμία γυναίκα και κανέναν άνθρωπο». Το αποτέλεσμα γνωστό. Ο Παύλος Πολάκης διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα. Αργότερα επέστρεψε. Διεγράφη η Αθηνά Λινού. Οι δύο τους αναμένεται να λύσουν τις διαφορές που έχουν στις δικαστικές αίθουσες.

Οι διατάσεις του Βρεττού και η κόντρα Κωνσταντοπούλου – Λαμπρούλη

Η Εξεταστική Επιτροπή για το δυστύχημα των Τεμπών, είχε φέρει επίσης σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των βουλευτών. Ωστόσο, ξεχωρίζει ο καυγάς του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλου με τον βουλευτή της Νίκης, Νικόλαο Βρεττό.  Την ώρα που μιλούσε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος στον Νίκο Βρεττό, ο δεύτερος σηκώθηκε για να κάνει κάποιες ασκήσεις γυμναστικής για να ξεπιαστεί, όπως εξήγησε. Αυτό προκάλεσε την έκρηξη του προέδρου της Επιτροπής ο οποίος έκανε λόγο για απρέπεια και χρειάστηκε να διακοπεί για λίγη ώρα η συνεδρίαση.

Έξω από την αίθουσα επικράτησε μεγάλη ένταση μεταξύ των βουλευτών. «Καταλαβαίνεις τι κάνουμε εδώ; Με τι σοβαρό ζήτημα ασχολούμαστε» είπε σε έντονο ύφος προς τον βουλευτή ο Δημήτρης Μαρκόπουλος. Ο κ. Βρεττός προσπάθησε να δικαιολογηθεί επικαλούμενος ένα πρόβλημα στη μέση του. «Είσαι αδιανόητος» είπε ο κ. Μαρκόπουλος ενώ χρειάστηκε να επέμβουν κι άλλοι βουλευτές για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Βέβαια, δεν έλειψαν και οι εντάσεις με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας συγκρούστηκε αρκετές φορές με συναδέλφους της εντός της Ολομέλειας. Πιο χαρακτηριστική είναι και ίσως η πιο πρόσφατη κατά την διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, όταν αντιπαρατέθηκε έντονα με τον προεδρεύοντα, Γιώργο Λαμπρούλη. Η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού για να απαντήσει στον Άδωνι Γεωργιάδη.

Ενώ είχε ξεπεράσει τον χρόνο, ο κ. Λαμπρούλης την διέκοψε κρίνοντας ότι ξεπέρασε τον χρόνο και ότι η τοποθέτηση της ήταν πολιτική. Αυτό, προκάλεσε την έκρηξη της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία του είπε να κατέβει από την έδρα, εκείνος της αφαίρεσε τον λόγο και η κ. Κωνσταντοπούλου εκνευρισμένη έφυγε από την αίθουσα.

Τα… γαλλικά της Φωτίου και η επίθεση του Φλώρου στον Γραμμένο

Αλησμόνητος ήταν και ο καυγάς που ξέσπασε με την Όλγα Κεφαλογιάννη και την Θεανώ Φωτίου εντός της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Την ώρα που οι δύο γυναίκες είχαν μια σφοδρή αντιπαράθεση για την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον λόγο είχε η Όλγα Κεφαλογιάννη, ακούστηκε από την πλευρά της κ. Φωτίου «άει στο διάολο».

Αυτό προκάλεσε την έκρηξη της κυρίας Κεφαλογιάννη, η οποία απάντησε σε έντονο ύφος λέγοντας: «Τι είπατε; Θα το επαναλάβετε; Έτσι έχετε μάθει να μιλάτε στο κοινοβούλιο; Και το πρόβλημα σας είναι ο Κανονισμός; Εδώ δεν ξέρετε την βασική κοινωνική συμπεριφορά. Τέτοιες αγοραίες εκφράσεις μόνο από τέτοια πρόσωπα ακούγονται εδώ μέσα. Ντροπή σας!». Αργότερα, η κ. Φωτίου, παραδέχθηκε ότι «ήταν μια έκφραση αγανάκτησης».

Τέλος, μια πικρή γεύση άφησε και το πρωτοφανές περιστατικό βουλευτής να επιτίθεται κάνοντας κεφαλοκλείδωμα σε άλλον βουλευτή. Τον Απρίλιο, ο Κώστας Φλώρος, επιτέθηκε στον Βασίλη Γραμμένο από την Ελληνική Λύση, γρονθοκοπώντας τον. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο τους είχαν στο παρελθόν προσωπική αντιδικία η οποία μεταφέρθηκε και στη Βουλή.

Εκείνη τη στιγμή, ήταν σε εξέλιξη στην Ολομέλεια συζήτηση για την άρση ασυλίας του προέδρου του κόμματος της Ελληνικής Λύσης, μετά από μήνυσε που κατέθεσε ο πατέρας του κ. Φλώρου. Τα αίματα άναψαν μεταξύ των δύο πλευρών με αποτέλεσμα τα πράγματα να ξεφύγουν. Για αυτό, στον ανεξάρτητο βουλευτή επιβλήθηκαν περιορισμοί και στη Βουλή, ενώ αυτό το πρωτοφανές περιστατικό καταδικάστηκε από όλες τις πτέρυγες.